ANALIZA IMPACTNEWS: Miza reala a schimbarii din functie a lui Geoana
Miscarea de astazi a liderilor PSD, privind schimbarea din functie a lui Mircea Geoana, are o miza clara: demonstrarea legaturilor stranse dintre Geoana si PDL. Indiferent daca demersul va fi sau nu pus in practica, mesajul pentru social-democrati ar trebui sa fie acela ca Mircea Geoana este un personaj compromis, aflat sub directa comanda a lui Traian Basescu.
In urma cu doua saptamani, informatiile despre o agenda politica paralela si negocieri avansate ale lui Geoana cu PDL si Traian Basescu s-au inmultit considerabil, ajungand pana la urechile lui Ponta si Nastase.
In acel moment, Ponta a incalcat armistitiul incheiat cu Geoana si l-a trimis pe Miron Mitrea la atac.
Dupa doua zile de gandire, Geoana s-a decis sa dea replica, printr-un interviu stabilit.
Au urmat atacurile la adresa unor personaje precum Nastase si Iliescu, dar si vizita in SUA, venita inaintea celei programate de Ponta si Antonescu.
Schimbarea lui Geoana din functie, hotarata luni in BPN cu un singur vot impotriva, a venit ca o incercare de a demonstra potentialilor sustinatori ai sai din partid ca este un personaj compromis, sustinut puternic de catre PDL si UNPR.
De altfel, astazi, democrat-liberalii si uneperistii, desi au declarat ca sunt pregatiti sa faca o nominalizare proprie pentru sefia Senatului, daca va fi nevoie, au subliniat totusi ca tentantiva debarcarii lui Geoana nu este una serioasa si nici credibila, fiind vorba doar despre tensiunile din interiorul PSD.

XXX

Senatorii PDL si UNPR au tras de timp cerand de doua ori intreruperea lucrarilor Senatului pentru consultari intre liderii grupurilor In cele din urma senatorii PDL si UNPR au parasit sala de sedinte deoarece nu aveau majoritate si riscau sa piarda daca s-ar fi supus la vot rocada dintre Mircea Geoana si Titus Corlatean la sefia Senatului, respectiv a Comisiei pentru politica externa.
In opinia senatorului liberal Teodor Melescanu, un alt candidat cu sanse serioase la sefia Senatului ar fi senatorul UDMR Gyorgy Frunda.