EVZ.ro informeaza : Ponta incearca excluderea lui Geoana din PSD (Autori: Florin Ciornei, Marius Vulpe)
Dupa ce revocarea lui Geoana a esuat, Victor Ponta va trece la planul B: excluderea din PSD. Ponta va sesiza Comisia de Integritate a PSD si va reclama abaterea diciplinara a presedintelui Senatului: nu a respectat o decizie a PSD. Mai precis nu s-a lasat revocat din functie asa cum a doreit conducerea PSD. Grupul PSD a decis la propunerea lui Victor Ponta sa demareze procedura de revocare a lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului. Lucrarile plenului Senatului au fost insa suspendate, senatorii PDL parasind sala pentru a forta lipsa de cvorum si a impiedica poropunerea PSD de revocarea presedintelui acestei camere. Geoana a refuzat propunerea PSD de a pleca de buna voie din fruntea Senatului. Grupul senatorilor PSD a votat cu 22 de voturi pentru si 5 abtineri propunerea facuta de Victor Ponta de a-l revoca pe Geoana din fruntea Senatului.
Excluderea presedintelui Senatului, Mircea Geoana din PSD intra in linie dreapta, dupa refuzul acestuia de a demisiona din aceasta functie. Presedintele PSD Victor Ponta a anuntat, in cadrul unei emisiuni televizate, ca marti va sesiza Comisia de Integritate a partidului referitoare la incalcarea deciziilor partidului de catre Mircea Geoana, sanctiunile putand merge pana la datul afara al fostului lider social-democrat.
"Orice membru PSD care nu respecta deciziile partidului trebuie sa raspunda in fata Comisiei de Integritate Morala (...) Maine dimineata voi sesiza Comisia de Integritate, ea trebuie sa decida", a anuntat Ponta, la Realitatea Tv.
In opinia liderului PSD, atitudinea lui Mircea Geoana si refuzul de a se supune deciziilor statutare de partid reprezinta "o incalcare a obligatiilor politice". El a admis ca insubordonarea lui Geoana va avea "probabil si consecinte", una dintre ele putand fi cea de "despartire" dintre Geoana si PSD.
In ceea ce priveste motivele de nemultumire formulate de colegii social-democrati fata de prestatia presedintelui de Senat, Ponta a subliniat ca vizita acestuia in SUA ar reprezenta ultima de pe lista.
"Aici e vorba de faptul ca domnul Geoana a folosit functia politica de la Senat in interes personal. Au fost momente nenumarate in care ba primul-ministru Emil Boc era chemat la Senat si nimeni nu stia de cine, astazi a fost o intalnire a domnului Geoana cu cei de la FMI, iarasi nimeni nu stie de ce trebuie sa se intalneasca presedintele Senatului. Functia aceea este o functia prin care trebuie sa reprezinti Senatul si grupul care te-a propus acolo, nu poti sa te reprezinti doar pe tine, pentru ca nu este o functie aleasa prin vot popular", a explicat Ponta.
UPDATE 17.56. Prezenti in numar sensibil mai mic decat cei ai Opozitiei, senatorii actualei Puteri au parasit lucrarile plenului, dupa ce reprezentantii PSD au propus votarea solicitarii lor de revocare a președintelui acestui for, Mircea Geoana. Plecarea parlamentarilor PDL, UDMR si UNPR a provocat suspendarea sedintei, pe motiv de lipsa de cvorum.
Sedinta plenului Senatului de luni a fost suspendata dupa ce liderul grupului parlamentar al PDL, Cristian Radulescu, a solicitat o a doua pauza de consultari pentru ca propunerea grupului PSD ca Mircea Geoana sa fie inlocuit in calitatea de presedinte al Senatului cu Titus Corlatean sa poata fi dezbatuta in cadrul grupurilor din arcul guvernamental.
UPDATE 17.50. Procedura de rocada pentru sefia Senatului nu exista nicaieri, a afirmat de la tribuna Senatului, liderul grupului parlamentar al PDL, Cristian Radulescu.
"Dar nu spune ca se face asa, tam-nesam si doar prin anuntarea vointei dvs. a acestei manevre politice. Apropo, grupul care a propus atunci aceasta nu mai exista: PSD+ PC. (...) Nu poti si cu tigaia unsa si cu slanina in pod", a explicat Radulescu pozitia PDL.
UPDATE 17.40 Plenul Senatului a luat o pauza de consultari dupa ce PSD a solicitat introducerea pe ordinea de zi cererea de revocare a lui Geoana de la sefia Senatului. Geoana explica unui grup senatori PSD printre care se afla si Catalin Voicu de ce este o decizie gresita inlaturarea sa din functie.
Din cei 27 de senatori prezenti azi la sedinta de grup a PSD, 22 au votat pentru revocarea lui Geoana. Printre cei cinci care s-au abtinut au fost Alexandru Mazare (fratele primarului Constantei), Doina Silistru si Olguta Vasilescu.
Senatorii au luat pauza de consultari, la cererea senatorului Serban Mihailescu. Presedintele de sedinta, Mircea Geoana, a declarat ca cererea de schimbare a sa din functie trebuie sa fie trimisa la Biroul Permanent al Senatului.
Dupa anuntul lui Ilie Sarbu privind propunerea PSD legata de schimbarea din functie a presedintelui Senatului, cuvantul a fost acordat senatorului Serban Mihailescu. Acesta a cerut pauza de consultari, invocand "noutatea" demersului PSD.
UPDATE 17.05. Victor Ponta: "Astazi am decis inlocuirea domnului Geoana cu domnul Corlatean la presedintia Senatului. Vom vedea daca PDL va fi de acord si daca va vota. Decizia inlocuirii lui Mircea Geoana va fi luata de plenul Senatului. Functia de presedinte al Senatului trebuie sa ramana la PSD. Il propunem pe Titus Corlatean. Decizia va fi luata de plenul Senatului. Vom vedea daca cei de la PDL vor vota impotriva inlocuirii lui Mircea Geoana".
UPDATE 16.55 "Este o decizie profund gresita. Astazi Biroul Permanent al PSD nu a facut altceva decat sa predea pe tava puterii actuale functia de președinte al Senatului", a comentat Geoana decizia conducerii PSD de a cere revocarea sa din functia de presedinte al Senatului.

"Speram ca Mircea Geoana sa accepte aceasta decizie"

Biroul Permanent al PSD a decis azi sa ceara grupului senatorial al PSD sa demareze procedura de revocarea a lui Mircea Geoana din functia de sef al Senatului. Initial, conducerea PSD i-a cerutl lui Mircea Geoana sa renunte de buna voie la functie. Drept compensatie i s-a oferit functia de presedinte al Comisiei de politica externa. Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a fost prezent la sedinta grupului senatorial al PSD. El a refuzat propunerea si le-a spus senatorilor PSD ca partidul are mai multe de pierdut ca partid, decat are Ponta de castigat de pe urma debarcarii sale din fruntea Senatului.
Titus Corlatean, actualmente presedintele comisiei de politica externa de la Senat, este propunerea cu care liderul Victor Ponta a venit in cadrul conducerii partidului, ca inlocuitor pentru Mircea Geoana.
"Speram ca Mircea Geoana sa accepte aceasta decizie, este in interesul partidului si al USL. Cred ca interesele personale si agendele proprii nu au cum sa prevaleze in fata celor ale partidului si ale USL", a declarat Titus Corlatean in drum spre sefia Senatului.
Numai ca rocada are unele hibe. Daca pentru schimbarea lui Corlatean cu Geoana la sefia acestei comisii parlamentare nu este nevoie de noi alegeri, pentru sefia Senatului, retragerea sprijinului politic al PSD pentru Mircea Geoana echivaleaza cu redeschiderea cursei pentru aceasta functie.

Ponta: "La iesire, va comunic decizia colegilor mei"

La sedinta de la Senat participa si Victor Ponta. Acesta a refuzat la finalul sedintei BPN sa anunte decizia Biroului in cazul lui Mircea Geoana.
"Merg si discut la grup cu colegii senatori. La iesire, va comunic decizia colegilor mei. Aici a fost un vot, urmeaza un vot si in grupul de la Senat", a declarat Ponta. Liderul grupului, Ilie Sarbu, l-a invitat pe Geoana la sedinta pentru a-i cere explicatii privind vizita in SUA.
Potrivit regulamentului Senatului, fiecare partid politic parlamentar poate veni cu o propunere de candidat la acest post. In prezent, pe hartie, actuala Putere are o majoritate de un vot in plenul Senatului si poate forta alegerea unui reprezentant de-al PDl, UNPR sau PDL in fruntea Senatului. In practica, potrivit unor surse social-democrate, inafara de voturile propriului partid si cele ale PNL, Ponta ar miza pe concursul unor voturi din zona senatorilor UDMR, nemultumiti de relatia cu PDL, cazul senatorului Gyorgy Frunda sau Verestoy Attila.

PSD se teme sa nu piarda postul

Unii dintre senatorii PSD invoca o dicizie a Curtii Constitutionale si spunca daca Geoana va demisiona, atunci se vor organiza noi alegeri si toate grupurile vor putea propune candidati. In consecinta, PSD va pierde postul deoarece majoritatea este detinuta de coalitia de guvernare care si va impune candidatul. Aceleasi surse spun ca daca Geoana va fi revocat de plenul Senatului la cererea grupului PSD, atunci postul va ramane la social-democrati, doar ei vor putea propune inlocuitor.
Cativa dintre senatorii PSD, apropiati ai presedintelui PSD Victor Ponta, au cerut saptamana trecuta revocarea lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului. Liderul grupului, senatorul Ilie Sarbu, a intrebat in ce calitate s-a dus Geoana in America deoarece pe el nu l-a informat.