EVZ.ro informeaza : Ponta il impinge pe Geoana sa rupa PSD. Vanghelie de-abia asteapta

Presedintele Senatului asteapta excluderea din partid pentru a demara o noua constructie politica. De noul proiect al stangii s-ar lipi si Marian Vanghelie.

Zilele lui Mircea Geoana in PSD sunt numarate

Victor Ponta va cere azi excluderea presedintelui Senatului din partid pentru ca a refuzat sa se lase revocat din functie. Este exact ce asteapta Mircea Geoana: sa fie dat afara pentru a se relansa din postura de "martir" intr-o alta constructie politica. In PSD situatia nu mai poate evolua decat spre o ruptura.

O noua scindare a stangii

"Nu avem alta varianta decat sa facem un alt partid", ne-a declarat unul dintre apropiatii presedintelui Senatului. Potrivit unor surse din PSD, Mircea Geoana a programat pentru maine o mare intalnire cu sustinatorii sai: toti cei care nu isi mai vad viitorul in PSD. Printre acestia, si Marian Vanghelie. Si pe el s-a pus Victor Ponta. Din acest motiv, Vanghelie s-ar agata de proiectul lui Mircea Geoana. Din actualul PSD, Geoana se bazeaza pe deputati si senatori care nu vor mai primi locuri eligibile de la actuala conducere. Printre acestia, Oana Niculescu Mizil. Pe relatia Vanghelie ar urma sa vina Ecaterina Andronescu si alti parlamentari de Bucuresti. Inclusiv generalul Catalin Voicu. Aceasta este si problema lui Geoana. Ca de proiectul sau se lipesc si personaje controversate.

Povestea unei revocari esuate

"Mircea Geoana face jocurile puterii". Aceasta a fost principala acuzatie exprimata de Victor Ponta, Ilie Sarbu, Adrian Nastase si alti membri ai conducerii PSD, ieri, in sedinta Biroului Permanent, cand s-a decis demararea operatiunii de revocare din fruntea Senatului.
"Da. Vrea sa faca Uniunea aia de stanga cu UNPR-ul", a pus paie pe foc si secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. A fost argumentul final pentru Ponta. "Va propun sa votam varianta A: inlocuirea lui Mircea Geoana cu Titus Corlatean", a conchis presedintele PSD.
"V-ati facut toate socotelile, daca pierdem Senatul?", l-a intrebat Iliescu. "Da, exista o decizie a Curtii. In cazul inlocuirii, tot noi propunem presedintele", a replicat Ponta. "Si daca nu merge planul A, exista un B?", a intrebat un alt lider PSD. Si de aceasta data Ponta a raspuns sigur pe felul in care si-a facut temele: "Daca nu reusim cu revocarea, ma adresez Comisiei de Integritate".
Ponta a facut referire la un paragraf din Statutul PSD care ii permite presedintelui partidului sa reclame disciplinar un membru si sa ceara excluderea fara sa mai fie nevoie de acordul organizatiei din care face parte. In cazul lui Geoana, PSD Dolj, care s-ar opune exluderii.

Geoana salvat de lipsa de cvorum

Cu decizia BPN in mana, Victor Ponta a plecat apoi spre sedinta senatorilor PSD. Acolo i-a comunicat lui Geoana oferta sa: renunta la sefia Senatului fara scandal si primeste Comisia de politica externa.
Geoana a refuzat, asa ca liderul grupului senatorial al PSD, Ilie Sarbu, a supus la vot propunerea de revo care. Cu 22 de voturi pentru si 5 abtineri, solicitarea lui Ponta a fost aprobata.
Ulterior, ieri seara, la sedinta de plen a Senatului, grupul PSD a solicitat introducerea pe ordinea de zi a problemei revocarii. Dupa doua pauze de consultari, Geoana, presedintele Senatului, a suspendat sedinta din lipsa de cvorum.
Decizia nu l-a deranjat pe Victor Ponta. El a putut astfel sa acuze public faptul ca al doilea om in stat este sustinut de putere si, astfel, sa poata demara planul B: excluderea lui Geoana.
Presedintele Senatului a respins acuzatiile: "Toate aceste neghiobii si aceste mizerii care se spun in culise, sau prin spate, la adresa mea, sunt complet neadevarate. Reprezint interesele statului roman, ale PSD si ale opozitiei, nu cred ca fara mine s-ar fi putut obtine putinele victorii politice ale opozitiei"

REBRANDUIRE

PIN, baza pentru platforma civica a UNPR
Pe de alta parte, Uniunea Social - Progresista (USP), platforma de stanga alternativa la USL, este in curs de infiintare. Anuntata de UNPR, pe platforma s-a asezat deja PIN, partidul condus de Lavinia Sandru.
La finele lunii octombrie, conducerea PIN a demarat la Tribunalul Bucuresti demersurile pentru modificarea statutului si a denumirii, urmand a se numi pe viitor Uniunea Social-Progresista.
Conform surselor citate, PIN a avut deja o serie de tatonari si negocieri cu UNPR, cu parlamentari ai Opozitiei, in special de la PSD, dar si cu membri PSD si PC din teritoriu.
Saptamana trecuta, sase parlamentari PSD din aripa Vanghelie s-au intalnit cu liderii PIN pentru a discuta detaliile unei eventuale treceri la USP, ne-au mai precizat aceleasi surse.