Prezentam integral interviul acordat de Victor Ponta agentiei MEDIAFAX. (Autor : Florin Ciolac). Partea a IV-a.

• Reporter: Sunteti daca nu liderul opozitiei, unul dintre ei, pentru ca ati spus ca nu concurati cu domnul Antonescu pe aceasta titulatura.
• Victor Ponta: Dimpotriva, ne completam.
• Reporter: Pe cand o vizita in SUA din aceasta perspectiva? Domnul Geoana a fost, pana si domnul Vanghelie a fost.
• Victor Ponta: Impreuna cu Crin Antonescu si foarte probabil si cu Sorin Oprescu vom merge la Bruxelles si la Washington, cat mai aproape de alegerile de anul viitor, pentru ca partenerii nostri principali - in aceasta ordine, pentru ca am alta viziune decat Traian Basescu, vad Bruxellesul ca prim partener al Romaniei si apoi Washington - sa cunoasca direct care este alternativa si cine le vor fi partenerii in Romania dupa 2012. Exista moduri informale de a se ajunge cu informatii la Bruxelles si la Washington. Oamenii de acolo trebuie sa stie ca in Romania va fi o schimbare democratica si cei care vin la conducere au niste convingeri foarte clare fata de partenerii nostri. Deci, foarte probabil ca in primavara lui 2012, cat mai aproape de alegeri, pentru ca nu ne ducem la Washington sa ne plimbam sau sa ne facem poze cu Casa Alba, ne ducem sa avem intalniri politice, pentru ca acei oameni sa stie ca peste trei sau cinci luni acestia sunt partenerii nostri de discutie. Tin foarte mult sa facem vizita impreuna.
• Reporter:: Cata incredere aveti in domnul Miron Mitrea, l-ati numit recent sef de campanie pentru Bucuresti, in conditiile in care s-a confruntat in partid cu mai multe acuzatii, in special din partea domnului Hrebenciuc, ca ar face jocurile PDL si ale lui Traian Basescu?
• Victor Ponta: Eu nu cred ca cineva din partid, in momentul acesta, mai face jocurile lui Traian Basescu. Cei care erau controlati cu butoane au plecat la UNPR, iar din punctul acesta de vedere UNPR a facut un bine PSD, pentru ca i-a devoalat pe cei care, mai pe ascuns, erau controlati de la Cotroceni sau alte structuri, servicii de informatii. Eu reprezint a treia generatie de lideri in PSD, dupa domnul Iliescu si domnul Nastase. Eu nu cred ca PSD poate fi un partid doar al generatiei Ponta, de 39, 40 de ani, ci este nevoie de fiecare. Miron Mitrea nu este din generatia mea, am avut cu el dispute directe inca de la Congresul din 2005, dar asta nu ma face sa nu vad ca Miron Mitrea este un foarte bun organizator, ca este un foarte bun om politic si are capacitatea sa il sprijine pe Sorin Oprescu, sa sprijine candidatii la sectoare si sa dea o coerenta campaniei pe Bucuresti, asa cum am capacitatea sa lucrez excelent cu presedinti din generatia lui Adrian Nastase, dar si cu cei tineri.Nu cred ca daca ma uit in urma ca Miron Mitrea a fost in guvernul ala, ca Hrebenciuc a fost dincolo... Lucrez foarte bine cu toti si am aceasta capacitate de a-i asculta pe toti, nu sunt un lider individualist, ma simt mai confortabil cand reusesc sa creez un anumit consens. Vorbesc si cu Ion Iliescu, vorbesc si cu Adrian Nastase, si cu Miron Mitrea, si cu Viorel Hrebenciuc, si cu Dan Nica. Eu si cu Liviu Dragnea suntem principalii responsabili politici, dar sunt mai linistit cand vad ca m-am sfatuit cu cat mai multi decat sa le spun eu si ei sa se incoloneze. Nu am dorinta de a exercita un leadership de genul lui Traian Basescu.
• Reporter: Nu considerati pentru PSD o vulnerabilitate ca Miron Mitrea, sef de campanie pe Bucuresti, Adrian Nastase, presedintele Consiliului National, Liviu Dragnea, secretarul general, au in acest moment instrumentate dosare in diferite faze in justitie?
• Victor Ponta: O vulnerabilitate pentru PSD nu. Dar este incorect, pentru ca imi este evident ca in acest moment Adrian Nastase este principalul trofeu pe care il vaneaza Traian Basescu. Iar scandalul cu numirile la ICCJ tot de aici pleaca, Traian Basescu vrea in 2012 sa numeasca si la Curtea Suprema, dupa controlul politic la DNA, sa aduca procurori de la DNA judecatori la ICCJ - unul dintre ei mi se pare ca este chiar membru in completul care il judeca pe Adrian Nastase - in asa fel incat sa aiba si niste condamnari. Sa spuna: 'V-am zis eu acum opt ani ca ii trag in teapa pe corupti?' Dar pe cei mai multi pe care voia sa ii traga in teapa acum opt ani acum ii are alaturi. Si cunoscuti si mai putin cunoscuti public. Cei care in 2004 erau prin jurul lui Adrian Nastase acum toti sunt in jurul lui..
• Reporter: Cine anume?
• Victor Ponta: In primul rand, consilierul politic al lui Adrian Nastase din 2004, domnul Andronic. Doamna Udrea, care era la PNL si era consilier la PSD, la Cozmin Gusa. Gabriel Oprea, care era unul din liderii de campanie ai lui Adrian Nastase. Ma gandesc si la alte personaje din lumea businessului european, care au migrat catre Traian Basescu, nu le-a mai tras in teapa, ci le-a promovat. Deci, ca sa revin, dosarele au fost instrumentate politic, iar faptul ca au trecut opt ani si fix intr-un an de campanie se vor revigora... nu cred ca va reprezenta o vulnerabilitate pentru PSD. Dar reprezinta pentru mine o obligatie ca in viitoarele structuri, fie in Guvern, fie in Parlament, eu sa am puterea sa iau decizii foarte clare cand sunt probleme serioase de integritate. Cand e vorba de persecutie politica, imi apar colegii, dar cand e vorba de dosare serioase, acei colegi ai mei trebuie sa faca pasul inapoi. Nu o sa ma apuc sa adopt un cod ca PDL si dupa aceea sa nu...
• Reporter: Vreti adica sa fie la mijloc strict o decizie a presedintelui de partid?
• Victor Ponta: Nu, nu iau decizii singur, dar sunt capabil, si la fel si cei din conducerea partidului, sa simtim diferenta intre un dosar cu caracter politic si unul serios, in care exista suspiciuni intemeiate, iar acel om trebuie sa se retraga din PSD pentru acea perioada pana cand justitia se pronunta. Sa ma fac ca adopt un cod, il dau presei, dar de fapt nu il aplic, nu. Asta deja este fatarnicie fara seaman.