Cotidianul informeaza : Acuzatii de fals si uz de fals la adresa Puterii
CSA, Curtea de Conturi si Avocatul Poporului, in mana PDL
Nerespectarea regulamentelor, voturile ilegale in comisii si in plen au devenit ceva banal in Parlament. In premiera Puterea nu a tinut cont de algoritm si nu a acceptat candidati ai Opozitiei pentru CSA si Curtea de Conturi. Noul sef al Avocatului Poporului are un trecut controversat si il considera pe Traian Basescu "un creier ce ar trebui ascultat".

Cand va detine majoritatea, USL va anula votul pentru CSA si Curtea de Conturi

PDL si-a securizat pozitiile in trei dintre cele mai importante institutii ale statului, toate aflate in subordinea Parlamentului. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Curtea de Conturi si Avocatul Poporului au devenit institutii controlate de PDL. Nu conteaza ca la Curtea de Conturi este presedinte un fost PSD-ist (Nicolae Vacaroiu), din moment ce majoritatea atunci cand se iau deciziile apartine PDL. De regula, algoritmul da dreptul partidului care detine majoritatea sa-si ia partea leului atunci cand se vacanteaza locuri in institutiile respective. Numai ca, fapt fara precedent - si acest lucru nu s-a intamplat nici in perioada destul de criticatei guvernari Nastase -, opozitia nu a primit nici un loc nici in CSA si nici la Curtea de Conturi. Mai mult, in comisiile de buget-finante, cand s-au aprobat candidatii PDL si UNPR (!?!?), lucrarile nu au fost statutare.
Vor fi anulate alegerile?
Lideri ai USL, Eugen Nicolaescu (PNL) si Ilie Sarbu (PSD) acuza faptul ca in comisiile de buget-finante in care s-au aprobat numirile in CSA si Curtea de Conturi s-a lucrat in conditii in care nu a existat cvorum. De altfel, liderii PNL si PSD nici nu au semnat rapoartele comisiilor. Drept urmare, ei au contestat votarea in plenul comun de marti a rapoartelor cu candidatii pentru CSA si Curtea de Conturi.
Eugen Nicolaescu acuza actuala majoritate parlamentara ca, prin reprezentantii sai in conducerea Parlamentului si in Comisia de Buget-Finante, a infaptuit fapte administrative prin fals si uz de fals. "Vom depune sesizari la Comisia juridica din Camera pe incalcarea regulamentului de catre presedintele Camerei, Roberta Anastase, de vicepresedintele Ioan Oltean si de catre presedintele Comisiei de Buget-Finante din Camera, Maria Eugenia Barna, in vederea sanctionarii, si la Comisia juridica din Senat pentru a constata lipsa de cvorum de la sedintele reunite ale comisiilor de buget-finante si, in consecinta, nulitatea raportului prezentat plenului", a declarat Eugen Nicolaescu. El a mai precizat ca numirile efectuate de plenul reunit in sedinta de marti, la CSA si la Curtea de Conturi, sunt lovite de nulitate si nu pot fi opozabile tertilor, in conditiile in care s-au facut cu incalcarea prevederilor legale.
Cum in comisiile juridice USL nu are majoritate, este greu de crezut ca sesizarile vor obtine un rezultat favorabil. Eugen Nicolaescu a mai precizat ca atunci cand USL va obtine majoritatea in Parlament, voturile de marti 27 septembrie din plenul Parlamentului vor fi anulate.
La randul lui, senatorul PSD Ilie Sarbu a anuntat ca va fi sesizata Curtea Constitutionala pentru abuzurile comise de Maria Eugenia Barna.

Noul sef al Avocatului Poporului: "Traian Basescu, un creier ce trebuie ascultat"

Noul sef al institutiei Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, este un personaj mai mult decat controversat si totodata este un mare fan al lui Traian Basescu, despre care a afirmat, citat de Antena 3, ca este "un creier ce trebuie ascultat". Iancu este si unul dintre sustinatorii elaborarii unei noi Constitutii care sa consfinteasca un regim in care sa creasca rolul guvernului, dar, atentie, sub conducerea sefului statului si contesta dreptul Parlamentului de a-l suspend pe presedinte.
In 2006, Iancu a fost anchetat de politie pentru comportament agresiv-huliganic in public, un site l-a surprins avand un comportament nepotrivit fata de un student.
Faptul ca PDL are sub control Avocatul Poporului ii confera un avantaj extraordinar in situatia in care pierde guvernarea, pentru ca aceasta institutie are dreptul sa atace la Curtea Constitutionala ordonantele de urgenta si legile aflate in vigoare.