Socialistii francezi au obtinut duminica, pentru prima data din 1958, majoritatea in Senat, transmite France 24. Victoria stangii reprezinta o puternica lovitura pentru presedintele de centru-dreapta Nicolas Sarkozy, care doreste sa obtina un nou mandal la alegerile din 2012.

"Nicolas Sarkoz va ramane in istorie ca fiind presedintele care i-a pierdut dreptei majoritatea in Senat", a declarat Francois Hollande, favorit in sondajele de opinie in cursa pentru o candidatura in cadrul Partidului Socialist.
La randul sau, premierul lui Sarkoz, Francois Fillon, a recunoscut ca dreapta a suferit in urma disensiunilor aparute in sanul ei si ca stanga a obtinut o mare victorie. "Momentul adevarului va veni in primavara. Batalia incepe diseara", a spus Fillon intr-un comunicat, facand apel la dreapta franceza sa se uneasca din vreme in spatele Guvernului lui Sarkozy, pentru a inclina balanta in favoarea acestuia inainte de scrutinul din aprilie.
Partidele de dreapta au controlat Senatul francez inca din 1958, cand a fost fondata cea de-a Cincea Republica, aminteste France 24. Inca inaintea votului de duminica, ce a schimbat pentru prima data aceasta situatie, actualul lider al Senatului, Gerard Larcher, recunostea ca o victorie a socialistilor ar echivala cu un "cutremur" politic si ca "pregatirile pentru alegerile prezidentiale vor cunoaste cu certitudine modificari".