Inpolitics informeaza: Cum pregateste PSD batalia pentru Bucuresti
(Autor: Bogdan Tiberiu Iacob)
PSD Bucuresti, probabil cea mai mare organizatie de partid din tara, e, in aceasta perioada, scena unor schimbari profunde, ca sa nu spunem lupte intestine, cu bataie chiar spre conducerea centrala a formatiunii. Apropierea alegerilor locale este cea care determina aceste schimbari, dar rezultatul lor ar putea sa determine altele inca si mai importante, dupa cum veti vedea in rindurile de mai jos.

Numrea lui Miron Mitrea drept sef al campaniei USL pe Bucuresti, dupa o lunga perioada in care mai mult a stat pe linie moarta, a surprins pe multi, mai ales ca relatiile lui cu Ponta nu excelasera, in timp. Ba chiar, daca ne amintim, anul trecut, in mai, cind fostul ministru al transporturilor a sugerat o apropiere de PNL, Ponta a declarat public ca l-ar putea exclude din partid pentru asemenea idei nesanatoase.
De ce, totusi, l-a numit acum pe Mitrea intr-un postura atit de importanta?
Raspunsul e simplu: Mitrea e arma perfecta anti-Vanghelie, omul pe care el insusi l-a creat politic, transformindu-l dintr-un fost sef de protocol pe la sindicate intr-un personaj care nu exclude, azi, candidatura la presedintia tarii, la un moment dat. Iar Ponta e decis sa scape de "Almanahe" cu orice pret.
Relatia lui Mitrea cu Vanghelie e leit cea a lui Iliescu cu Nastase; al doilea va avea vesnic un complex in raport cu primul, tatucul creator.
Conform ultimelor informatii care se vehiculeaza, pretul infruntarii lui Vanghelie e destul de piperat: Mitrea a cerut sefia PSD Bucuresti in cazul unui succes la Capitala. El tinteste, insa, chiar mai sus de atat: in conditiile in care Liviu Dragnea e pe faras, cazut in dizgratia lui Ponta, locul de secretar general va ramane, probabil, liber nu peste multa vreme.
Acum cateva saptamani, Liviu Dragnea a declarat, la B1TV, ca Vanghelie nu mai detine functia de presedinte al PSD Bucuresti si ca pana la finele lunii septembrie vor fi organizate alegeri pentru noua conducere, la care s-ar putea inscrie si Vanghelie. A avut dreptate numai cu prima parte; Ponta nici nu vrea sa auda de alegeri pana dupa locale, astfel ca Vanghelie ramane in afara conducerii pe termen inca nedefinit. Mai sunt cateva zile din septembrie si nici vorba de alegerile invocate de Dragnea.
Deocamdata, Mitrea, finul fostului lider al PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, isi cladeste, minutios, echipa de atac. El i-a racolat, zilele trecute, pe fostul deputat Codrin Stefanescu, un bun organizator si cu mare influenta in rindul gruparilor de revolutionari, ca si pe Madalin Voicu, ei urmind sa aiba sarcini precise in perioada de pana la alegeri. Mitrea este sustinut tacit in acest moment, de asemenea, de Adrian Nastase si Ion Iliescu, ambii de parere ca Vanghelie nu mai reprezinta o solutie de viitor. In perioada care urmeaza, Mitrea va trebui sa isi armonizeze noua echipa de campanie cu oamenii doctorului Sorin Oprescu, deja desemnati, dar si cu cei ai lui Andrei Chiliman, seful PNL Bucuresti. Batalia pentru Bucuresti se anunta teribila, mai ales ca e de asteptat ca tabara Vanghelie, desi se subtiaza pe zi ce trece prin "reorientarea" multor sustinatori ai acestuia, nu va sta complet cu miinile in san, astfel ca se astepata anumite reactii in zilele care vin.