Cotidianul informeaza : Agapa marinareasca pe banii romanilor
(Autor : Cornel Nistorescu)
Cat ne costa amintirile de student ale lui Traian Basescu? De ce aniversarea promotiei nu s-a desfasurat la Parlament sau la Cotroceni? Cat a costat evenimentul organizat de Institutul de Marina din Constanta? Cat este el de marinaresc, institutul functioneaza pe bani publici. Imi amintesc ca la aniversarile promotiei noastre de la Filologie, fiecare a contribuit cu o suma. Si toate cheltuielile au fost acoperite de participantii la respectivul eveniment. Profesorii nu au platit niciodata. Toate aceste intrebari si multe altele ar fi trebuit puse cu ocazia sprito-evenimentului aniversar al promotiei de acum 35 de ani de la Institutul de Marina.
De ce? Toti avem un coltisor de suflet muiat in sirop de zmeura. Colegii nostri ne insotesc pana la marea despartire. Cu prietenii din tinerete ne ducem pana la pensie si mai departe, cat putem merge. Si privim toate intalnirile cu ei ca pe niste sarbatori unice si din ce in ce mai rare. De aceea ni se inmoaie inima si la aniversarile altora. Necum la cele ale lui Traian Basescu! Faptul ca, dupa 35 de ani, absolventul de la Institutul de Marina "Mircea cel Batran" inca mai are resurse sufletesti pentru comemorarea finalului de studentie este demn de toata admiratia noastra. De obicei, pe la 30 de ani, oamenii renunta. Nu mai suporta sa vada cum se imputineaza. Traian Basescu, nu si nu! Se intoarce la promotia sa si, cu o incapatanare vizibila, ia galeata cu amintiri si sentimentalisme si ne-o varsa tuturor in cap. E ca si cum ar obliga populatia Romaniei la o baie de emotie si simpatie. Chiar daca asta ar fi fost intentia sa, operatiunea nu-i poate fi imputata. Are si el dreptul la o poteca spre corzile noastre sensibile, mai ales in situatia dificila in care se afla. Numarul celor care ii transmit zilnic tot felul de injuraturi creste exponential. Si, cu toate acestea, momentele de patetism ale presedintelui nu sunt de interes public. Oricat l-ar remonta, oricat i-ar refrisa prea uzata-i popularitate, amintirile sale nu pot fi incluse pe spezele bugetului public. Functia si prezumtia de omenie ii dau dreptul de a stoarce niste emotii. Chiar si pe povestea ochiului sau santaliu, cel care l-a marcat atat de mult incat era sa-i schimbe destinul. Dar nu-i dau dreptul la organizarea unei agape in vila de protocol destinata sefului statului. Nu stiu cum au fost rezolvate cheltuielile de la Institutul din Constanta. Probabil colegii sai de promotie au pus mana de la mana si au platit. Iar presedintele nu stie. Dar daca si cheltuielile au fost trecute la buget, atunci ne aflam intr-o situatie imposibil de justificat. Macar contabil, daca nu si politic.
Intrebarea cea simpla, aproape babeasca, este urmatoarea: pe banii cui a dus Traian Basescu (marinar, presedinte, ce-o fi) acei 450 de oameni la vila de la Neptun? Cine a platit petrecerea? Nota a fost achitata pe baza de cheta, de sponsorizare sau prin cheltuieli de la buget? Si daca ar fi fost asa, tot nu se poate ca un spatiu public sa fie utilizat pe gratis pentru o aniversare personala. Presupun ca acolo nu au baut doar apa minerala, cafea si suc. Chiar si asa, pentru 450 de invitati, in vila de protocol de la Neptun, ar fi fost facute niste cheltuieli. Bugetul public nu le-ar putea acoperi in nici un fel. Nici daca ar fi un sac fara fund. Daramite acum, cand banii de la buget nu ajung nici pentru bolnavi, nici pentru copii, nici pentru pensii. Ceausescu nu si-a permis sa organizeze o reuniune a pantofarilor in acelasi spatiu, desi uneori si el isi aducea aminte cu drag de colegii sai. Doar pentru privilegiile sale si pentru viata sa din Primaverii si din celebra vila a fost injurat, blestemat si chiar executat.
Sigur, Traian Basescu e mai simpatic. A pacalit inclusiv diagnosticul celebrului oftalmolog Boeras, fiind singurul comandant de nava din lume care se putea uita simultan in doua directii si care, culmea-culmilor, a si izbutit sa navigheze in acelasi timp pe aceste linii ireductibile. Mai mult, din ultimul clasat in promotia sa abia aniversata pentru cei 35 de ani a ajuns pe cel mai mare petrolier al tarii si, de pe acesta, a trecut sa se joace de-a mineralierul cu toata Romania. Performanta este absolut extraordinara, desi marcarea ei tot nu poate fi incadrata la cheltuieli bugetare. O spune chiar si logica unei babe flamande.
Personajul cu o jumatate de privire catre orizonturile comunismului si cu alta la binefacerile capitalismului, dar si cu un rest de ochi pineal deschis mereu spre conturi bancare are totusi o problema. Nu isi poate organiza o aniversare a promotiei sale pe banii poporului roman. Si chiar daca el ar fi fost cel care l-a debarcat pe Ceausecu si ar fi meritat din plin o asemenea recompensa, decontul agapei ramanea tot la capitolul cheltuieli personale.
Ma tem ca productia de efuziune si zmeurism nu poate fi incadrata la activitati de stat. Ar putea fi trecuta pe lista de diversiuni afective, produse cu ajutorul institutiilor statului. Dar de decontat, tot nu se poate plati de la buget!