ADRIAN NASTASE publica in Jurnalul National articolul "Cum castigi totusi daca esti cel dintai?"
Cred ca in perioada care vine, pe intregul front electoral, conceptul cheie e mobilizarea
La cateva zile distanta, incerc sa arunc o privire mai rece si mai analitica asupra evenimentelor electorale ce au avut loc duminica. In primele momente, suntem adeseori coplesiti de amanunte si de emotii, dar daca vrem sa obtinem rezultate trebuie sa ajungem rapid la concluzii care sa poata genera solutii de viitor.
Marea miza a scrutinului de duminica nu au fost neaparat cele doua mandate vacante, desi ele au, fireste, importanta lor. PDL a aruncat in lupta mijloace uriase ca sa convinga oamenii din toata tara ca stapaneste jocul, ca nu poate pierde, ca opozitia unita e un balon de sapun si ca nu merita sa te opui actualei puteri. Un asemenea mesaj nu este destinat doar electoratului, ci si propriilor membri. Ideea intens vehiculata si probata cu sondaje potrivit careia PDL e perdant sigur in anul 2012 ar putea genera dezertari, delasari, tradari de tot felul. Iata de ce partidul nu a facut economie in Neamt si in Maramures. Nici de bani, nici de oameni, nici de efort, nici de influente sau amenintari. Rezultatul obtinut a fost suficient pentru PDL, la acest moment. El permite, de pilda, principalului gornist sociologic al partidului si statului, Sebastian Lazaroiu, sa-si faca si sa-si refaca iarasi calculele care dau mereu acelasi rezultat obsesiv: USL nu poate lua peste 50% anul viitor. Altceva nici nu mai conteaza, nici macar scorul PDL nu e important. De amanunte are grija Traian Basescu.
Cred ca in perioada care vine, pe intregul front electoral conceptul cheie e mobilizarea. PDL este mobilizat intens, are soldati cuminti si vointa de a face orice ca sa ramana la putere. Chiar daca e cu spatele la zid. Frica si disperarea au generat acolo disciplina, e important sa intelegem lucrul asta. "Activul" raspunde la comenzi, iar cuvintele de ordine se duc de sus pana jos cu viteza curentului electric. Prin urmare, o prima metoda de a echilibra balanta este mobilizarea noastra. USL infrunta aici in primul rand handicapul coexistentei a doua formatiuni. Si scrutinul de duminica si alte fenomene similare trebuie sa fie un exemplu si sa duca la concluzii practice. Unirea face puterea cata vreme discutam de o forta care actioneaza ca un intreg, nu ca o suma fragila a doua jumatati. S-au facut pasi mari catre o actiune comuna eficienta, dar mai e drum de strabatut. Nu putem sa ajungem in alegerile de anul viitor cu "forta" teoretica pe care a avut-o guvernul PDL/PSD, care afisa o sustinere de peste 70% in Parlament, dar se baza, de fapt, pe doua grupari ireconciliabile, de circa 35%. Sigur ca situatia din USL e mult diferita, dar mai avem mult pana sa actionam peste tot cu adevarat unitar.
Nu in ultimul rand, trebuie avuta in vedere mobilizarea electoratului. Nu doar membri si simpatizanti, ci si oameni fara partid, fara ideologii, dar cu probleme si experiente semnificative, asa cum exista peste tot. Si la sat, si la oras intentia de vot exprimata in sondaje are un drum lung pana sa se transforme in vot efectiv. O poate impiedica o ploaie, demobilizarea datorata zvonurilor sau pur si simplu lehamitea si lipsa de speranta. Iata de ce cred ca avem in fata un an in care e necesara o foarte buna calibrare a discursului public si a temelor pe care le atacam. Si mai e nevoie de contact permanent cu oamenii. Cel mai bun leac pentru lehamitea si lipsa de speranta despre care vorbeam e o discutie de la om la om. In masura in care vom convinge cat mai multi oameni ca politica nu e "acea activitate care nu te baga in seama si nu tine cont de tine", vom castiga. Este si ceea ce am vazut personal in Maramures.