CorectNews.ro informeaza: De-a v-ati ascunselea cu Presedintele Romaniei (Autor Sorin Rosca Stanescu)
A fost o vreme cand domnul Traian Basescu adora baile de multime. Si se napustea asupra romanilor cu orice prilej. Era pe val. Cei mai multi dintre cetateni il pretuiau. Aveau incredere in el. Isi imaginau ca acel "sa traiti bine" este aproape. Si, atunci cand se va intampla, va fi gratie acestui om pe care si-l imaginau providential. Acum acelasi Presedinte Traian Basescu se fereste, cum poate, sa dea ochii cu oamenii. Din motive plasate la polul diametral opus. Pana la urma, ce inseamna baile de multime? Si ce inseamna fuga de multime? Care este diferenta? Si care este asemanarea? Daca astazi lucrurile stau asa cum stau, ce se va intampla la alegeri? Cum isi va organiza iesirile in public domnul Traian Basescu?
Baile de multime sunt practicate de catre politicieni de cand e lumea. Este un mod prin care poporul insufla incredere si siguranta conducatorilor sai. Dar este si un mod prin care ei sunt rasplatiti. Cu un conducator care intra intr-un soi de levitatie. Ametit de modul in care populatia il aplauda ori il aclama, mai devreme sau mai tarziu, se va izbi atat de tare de podea incat va trece prin ea. Dimpotriva. Cu un conducator pe care baile de multime au rolul de a-l incuraja si atata tot, fara a-i lua, Doamne fereste, mintile, va ramane si in continuare intelept, va sti si in continuare ca este vulnerabil, ca este si el supus greselii ca orice muritor si ca totul are un sfarsit. De aceea, adevaratii conducatori nu fac niciodata exces de bai de multime. Pentru ei, baia de multime nu se transforma intr-un exhibitionism. Excesul de bai de multime inseamna sa profiti, in mod incorect, de increderea pe care vremelnic oamenii ti-o acorda. De aceea, excesul de bai de multime este mai degraba caracteristic nu politicii, ci politicianismului.
La polul opus este refuzul contactului nemijlocit cu proprii cetateni. E ca si cand, dupa ce ai reusit sa le obtii votul, in mod corect sau incorect, nu-ti mai pasa de ei. Pur si simplu nu mai doresti sa le auzi pasurile si nemultumirile. E ca si cand le intorci spatele. Deseori, tiranii sau cei care au tendinte pronuntat dictatoriale ajung intr-o asemenea situatie. Ei, aparent, apar in mijlocul poporului. Tin discursuri. Strang maini. Primesc ovatii. Numai ca totul este regizat. Totul este organizat in asa fel incat sa nu fie posibil niciun accident. Nicio situatie in care vreun muritor sa-i spuna conducatorului verde in fata vreun adevar incomod. Si refuzul unui contact cinstit si onest cu cetatenii este la fel de daunator ca si narcisismul.
Punctul de asemanare intre cele doua ipostaze este, de fapt, dispretul fata de cetateni. Dublat de un ego pronuntat al omului politic.
Dar, totusi, urmeaza ceva campanii electorale. Cand nici Presedintele, nici seful formal al partidului de guvernamant, nici ceilalti lideri PD-L nu mai pot sa se joace de-a v-ati ascunselea. Si atunci vor iesi la rampa. Dar in cu totul alte conditii.
Acum, jucatorii de-a v-ati ascunselea refuza sa iasa in public de teama huiduielilor. Pentru ca, la orice manifestare ar participa, vor fi prezenti nu numai simpatizanti, ci si contestatari. In campania electorala situatia se schimba. Atunci, cei care astazi se ascund de populatie vor organiza mitinguri politice. La mitinguri vor aduce, pe bani publici, cu autocarele, mii de simpatizanti. La aceste mitinguri, contestatarii nu au ce cauta. Pentru ca ar fi imediat acuzati, atat ei, cat si partidele din opozitie, pe motiv ca organizeaza contramanifestatii. Asa ca domnului Presedinte Traian Basescu nu-i ramane decat sa stea cu capul la cutie si sa astepte.