Jurnalul National informeaza: Presedintele tuturor indicatorilor macroeconomici (Autor: ADRIAN NASTASE)
De mai bine de un an, guvernantii nu mai guverneaza oameni, ci tabele. Cifre. Indicatori. Balante. Guvernarea e buna daca ies bine tabelele
A devenit, practic, oficial: Romania e condusa de o coalitie compusa din Traian Basescu si FMI. Cele doua componente ale coalitiei se viziteaza, se informeaza, se gratuleaza si apoi dau sfaturi cetatenilor. Cetatenii sunt de doua feluri: pedelistii (si grupurile politice care graviteaza in jurul lor) si ceilalti. "Ceilalti" inseamna partea iresponsabila a societatii, naravita la lefuri, pensii, medicamente, cartofi, benzina si gaz la aragaz. Pedelistii sunt un fel de apostoli care merg prin popor (Mercedes apostolorum!) si incearca sa-l dezbare de naravuri. Uneori, pentru ca pana la proba contrarie, si pedelistii sunt oameni, cativa dintre ei gresesc, mai vorbesc despre un leu in plus oferit ici si colo. E rolul lui Basescu si al FMI sa tempereze zburdalnicia asta cu blandete, sa arate obrazul si sa spuna: sa nu ai alt populism in afara populismului meu!
Intamplarile acestui inceput de saptamana sunt relevante pentru un fenomen cronic si grav. De mai bine de un an, guvernantii nu mai guverneaza oameni, ci tabele. Cifre. Indicatori. Balante. Guvernarea e buna daca ies bine tabelele. Daca balantele stau drepti. Cuvantul "criza" trebuie sa acopere toate incompetentele si toate hotiile. Cuvantul "criza" trebuie sa umple, in lipsa de altceva, toate burtile.
Sunt bucuros sa va spun ca in ultimele zile guvernarea a reusit sa depaseasca o mare primejdie. Era imperios necesar ca ea sa obtina note bune de la FMI. Le-a obtinut, respectabila organizatie ne-a spus ca in urma cu un an eram ultimii oameni, acum nu mai suntem, pentru ca s-a dezvoltat intre timp, printre altele, criza greaca. In conditiile unui succes de asemenea proportii aparea primejdia lacomiei cu corelativul ei iresponsabil, darnicia. Daca lucrurile merg bine, n-am putea sa dam cate ceva? O asemenea atitudine putea sa strice populatia de cifre, indicatori si tabele. Cativa politicieni lunatici au vorbit despre o crestere salariala de 5% in sectorul bugetar. A fost nevoie de interventia lui Basescu insusi ca sa intelegem ca nu ne putem permite populisme.
Un moment interesant, pentru ca asa am aflat, in fine, ce e populismul. La mijlocul anului trecut, statul lua un sfert din leafa bugetarilor, promitand ca va reveni la vechile lefuri de la 1 ianuarie curent. N-a facut-o. Cei 5% despre care vorbim nu sunt, de fapt, o marire de salariu, ci doar o modesta etapa spre revenirea la ceea ce a fost. Prin urmare, "populism" inseamna sa dai inapoi ce ai luat si te-ai angajat ca vei returna (Daca aveti datorii la banca si banca le vrea inapoi, citati din Basescu si spuneti ca e populism). Solutia la statul asistential care favorizeaza lenea nu e statul criminal care favorizeaza foamea. De cand au fost reduse drastic salariile, au crescut serios preturile la alimente si utilitati. Nici revenirea la vechile salarii nu ar echilibra cu adevarat nivelul de trai. Dar coalitia Basescu/FMI nu guverneaza oameni, cum am mai spus. Cifrele nu mananca. Basescu nu candideaza. Nici domnul Franks. Iata de ce politicile sociale pot fi numite linistit "populism".
Probabil ca anul viitor PDL se va inghesui sa "mareasca" lefuri in pragul alegerilor. Adica sa dea inapoi, cu un an intarziere, ce a luat. Si se va astepta la recunostinta electorala. Dar din ce in ce mai multi dintre membrii sai sunt constienti ca nici cifrele, nici balantele, nici tabelele si nici domnul Franks nu au drept de vot.