Adevarul informeaza: Dezbateri. De ce tac presedintele si guvernul? Crezi ca PDL ar trebui sa se delimiteze de declaratiile iresponsabile ale senatorilor Urban si Placinta si sa-i excluda din partid?
Masacrul din Norvegia ar fi trebuit sa fie, pentru politicienii romani, un prilej de a fi solidari cu un popor greu incercat. Dar acest lucru nu s-a intamplat. Nici presedintele si nici guvernul nu si-au manifestat public solidaritatea fata de poporul norvegian. Mai mult, doi senatori PDL, Iulian Urban si Sorina Placinta, au facut declaratii socante din care reiese ca de fapt vina pentru atentatul ucigas apartine politicilor Uniunii Europene. Cei doi omit ca Norvegia nu este tara membra UE. Dar nu asta este problema cea mai grava.Urban a scris pe blogul sau ca vina pentru atentat o poarta "indiferenta si ipocrizia clasei politice europene in fata islamizarii si imigratiei ilegale" si "multiculturalismul ne-a fost bagat pe gat fortat si in doza mare". Sorina Placinta, tot senator PDL, sustine ca problema este caracterul (!!) poporului norvegian, care respinge afluxul multiculural. Avand in vedere ca presedintele si guvernul au tacut malc si, cu exceptia unei semnaturi in cartea de condoleante, nu si-au manifestat, in niciun fel, solidaritatea cu poporul norvegian, astfel de declaratii iresponsabile risca sa fie interpretate drept pozitia principalului partid de guvernamant din Romania si implicit, a clasei politice romanesti, fata de masacrul din Norvegia.Acest lucru ar fi in detrimentul imaginii Romaniei in lume si statutului Romaniei ca membra a Uniunii Europene.
Spicuind din materialul intitulat "Nu Breivik a comis atentatul ci actualii lideri care conduc UE !!" publicat pe blogul senatorului Urban, "In acest haos extremist este uimitor ca doar un singur european a apasat pe tragaci pentru a exprima frustrarea fata de indiferenta si ipocrizia clasei politice europene in fata islamizarii si imigratiei ilegale care pun in pericol intreaga civilizatie si cultura europeana. (...) Multiculturalismul ne-a fost bagat pe gat fortat si in doza mare acum unii nebuni reactioneaza violent." Urban, care este si avocat, s-a folosit de aceasta ocazie pentru a sustine reintroducerea pedepsei cu moartea
La fel cum declaratiile televizate ale presedintelui Basescu despre trecerea Prutului si alianta cu Hitler nu erau doar mostre de gandire profunda ale unui simplu cetatean, nici declaratiile domnului senator Iulian Urban nu sunt declaratiile unui blogger oarecare. El, prin calitatea sa de senator si membru al coalitiei guvernamentale a Romaniei, da greutate unor generalizari paranoice zamislite la extrema xenophoba a gandirii politice: "Discutam cu un roman care traieste in Norvegia. El spunea ca daca ai trai in Scandinavia ai fi inteles cum s-a ajuns la gestul lui Breivik. De exemplu el spunea ca in Suedia, in curand musulmanii vor intrece la numar scandinavii. Ceea ce a facut tipul asta este ceva extrem, insa cam toti sunt satui de musllimii (sic) care vor sa se impuna peste tot, religios vorbind."
Urban nu este singurul care incearca sa atribuie victimelor vina masacrului. Doamna senator Sorina Placinta ii sare in aparare sustinand ca "pe undeva" Urban are dreptate si considerand ca de vina pentru masacru este caracterul (!!) poporului norvegian: "Norvegienii, atat cat stiu eu despre ei, sunt un popor harnic, serios si linistit. Nu insa si foarte deschis. Tot acest aflux multicultural care a venit si peste ei a creat, probabil, un sentiment de respingere care a prins forme monstruoase la cei labili psihic."
Avand in vedere ca nici presedintele si nici guvernul nu si-au manifestat public solidaritatea fata de poporul norvegian, astfel de declaratii iresponsabile risca sa fie interpretate drept pozitia principalului partid de guvernamant din Romania si, implicit, a clasei politice din aceasta tara fata de masacrul din Norvegia. Acest lucru ar fi in lucru detrimentul imaginii Romaniei in lume si statutului Romaniei ca membra a Uniunii Europene.
Cu toate acestea, mult prea europeanul partid PDL, membru al familiei partidelor populare europene, sta si mediteaza, asteptand sa vada "cum va evalua situatia" si anuntand ca "va reactiona daca simte ca domnul Urban daca s-a desprins de setul nostru de valori." Care evolutie? Care valori? Daca si partidele de extrema dreapta europene s-au dezis de membrii care au incercat sa bagatelizeze masacrul din Norvegia, PDL-ul, care, oficial nu este un partid extremist, ci unul care sustine ca impartaseste intru-totul valorile populare si europene, ce mai asteapta?