Azi informeaza: Victor Ponta face radiografia "Sistemului"care l-a sprijinit pe Traian Basescu

Omul umbrelor

Intr-o analiza publicata pe blogul personal, presedintele PSD, Victor Ponta, scrie ca sistemul fostei Securitati este cel care l-a sprijinit nemijlocit pe Traian Basescu sa avanseze in cariera sa politica.
Liderul social-democrat se arata convins ca proiectul politic numit USL poate fi cu adevarat o "a treia cale, de care societatea noastra are mare nevoie". Ponta face si o analiza a bataliilor cu "Sistemul" care-l sustine pe Traian Basescu.
Realegerea. "Dupa tragicul moment din decembrie 2009, cand dl Basescu a obtinut un nou mandat, printr-o combinatie toxica de sprijin al sistemului securist care ii sta in spate, de frauda prin metoda Baconschi si prin erori capitale de genul 'vizita la Vantu', era evident ca urma un nou razboi politic. Realegerea lui Basescu era nelegitima, nu raspundea la niciuna din asteptarile reale ale societatii, iar caracterul sau il impiedica in mod organic sa coexiste sau sa construiasca ceva pozitiv", scrie Ponta pe blogul sau.
Dependenta. Presedintele PSD considera ca lipsa de "solutii reale pentru criza economica, sociala si de valori, dependenta crescuta fata de personaje precum Elena Udrea, Emil Boc sau Roberta Anastase, declaratiile veninoase si insultatoare la adresa oricarei persoane care misca in front, apetenta pentru intriga si tradare, intoleranta si aroganta, toate acestea nu au fost surprize pentru cei care s-au putut detasa de atmosfera incinsa a ultimilor doi ani.
Controlul. "Sistemul fostei Securitati, care l-a sprijinit pe Traian Basescu in cariera sa politica, nu cred ca a avut iluzii sau idealuri raportate la acesta, ba chiar a considerat aceste defecte un argument in plus pentru controlul asupra sa. Derapajele din ce in ce mai grave, ca si concentrarea influentei in mainile unei singure persoane sunt doar semnele de decadenta tipice oricarui regim de acest fel.
Probabil ca Sistemul il considera deja pe Basescu un lest care trebuie aruncat peste bord, dar nu inainte de a se gasi un inlocuitor, care sa garanteze perpetuarea sa!"

Razboiul inevitabil

Presedintele PSD sustine ca razboiul societatii romanesti cu "Sistemul" care l-a propulsat si il mentine pe Basescu era inevitabil si chiar daca rezultatul e previzibil, durata de timp necesara pentru producerea schimbarii este extrem de importanta.
Ponta precizeaza ca prima batalie din acest razboi a fost dusa "in cadrul fortelor politice si a institutiilor media care se puteau opune regimului".
Esecuri dure pentru Sistem. "Faptul ca, in PNL, in ciuda tuturor eforturilor, Crin a ramas lider, reprezinta o mare infrangere pentru 'Sistem'. Crin este un tip care nu poate fi nici santajat, nici cumparat de ei, are suficienta experienta, carisma, dar mai ales curaj si le va sta ca un nod in gat!
La PSD era marea speranta a 'Sistemului'! Sa reusesti sa iti impui propriul om la conducerea celui mai mare partid de Opozitie ar fi fost o victorie uriasa, de natura sa asigure liniste mult timp pentru Putere. Si aici, insa, calculele au esuat lamentabil, candidatul pregatit si sprijinit de 'Sistem' a dovedit, chiar in ziua Congresului, ca nu face fata unei confruntari reale si a trebuit sa se retraga, cu cateva momente inainte de inceperea votului. S-a retras in favoarea lui Mircea Geoana, care nu era dorit de lider, dar era considerat mult mai vulnerabil (prin slabiciunile Vanghelie, Voicu, Vantu), decat un pusti imprevizibil si aproape necunoscut, care nu apucase sa aiba nici macar o fila in dosar (fie de Securitate, fie la DNA)! Esec total si iata ca prima perioada a anului 2010 a asigurat o Opozitie mult mai vocala si mai energica decat se astepta 'Sistemul'! Corectiile facute prin cumparari si santaje la parlamentari, printr-un partid-fantoma al tradatorilor, au asigurat eficienta la vot, dar au distrus suportul moral si valoric atat de necesar pentru a face oamenii sa accepte austeritatea extrem de dura!", sustine Victor Ponta.