Craiovenii care detin autoturisme mai vechi de zece ani ce depasesc valoarea unui voucher,
adica 3.800 de lei, risca sa fie scosi de la plata alocatiei de sustinere a familiei
Directia de Asistenta si Protectie Sociala a intocmit un raport prin care solicita consilierilor locali sa revizuiasca lista cu bunuri mobile care nu sunt de stricta necesitate in cazul craiovenilor care beneficiaza de alocatie. In baza acestui raport se va intocmi un proiect de HCL care va fi luat in discutie in sedinta de saptamana viitoare.
Lista cu bunuri fusese votata de aceiasi consilieri in urma cu doua luni ca o completare la Legea nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, in scopul de a reduce cat mai mult numarul beneficiarilor. De aceasta data, sunt vizate modificari numai la Anexa nr. 2 la HCL nr. 122/2011. Aici se afla o lista cu bunurile care nu sunt considerate de stricta necesitate si pe care cei care solicita alocatie nu trebuie sa le detina. Printre acestea se afla si mijloacele de transport cu o vechime mai mica de zece ani: autoturisme, autoutilitare, autocamioane de orice fel cu sau fara remorci, salupe, barci cu motor, scutere de apa, iahturi, rulote, autobuze, microbuze, motociclete, motorete, scutere si altele asemenea. Acum, Directia considera ca nu trebuie sa primeasca alocatie nici cei care au o masina mai veche de zece ani, daca aceasta este evaluata la mai mult de 3.800 de lei. De exemplu, daca un craiovean are o Dacie mai veche de zece ani, pe care ar obtine un pret de 4.000 de lei, nu mai are dreptul sa solicite alocatie de sprijin, chiar daca ar indeplini toate celelalte conditii. In schimb, daca rabla functioneaza, dar ar face 3.700, proprietarul poate primi alocatie.
Partea proasta este ca nu se stie cine trebuie sa evalueze aceste mijloace de transport, beneficiarul sau tot angajatii Directiei. Acestia din urma ar trebui sa refaca anchetele sociale, peste 600 la numar. Acesta este numarul dosarelor aflate in plata in prezent.

Ai adresa,
ai ajutor

Beneficiarii de venit minim garantat au parte de inca o noutate. Daca pana acum acestia declarau ca au domiciliul stabil la o adresa, erau crezuti, conform declaratiei pe proprie raspundere. Declaratia era verificata ulterior printr-o ancheta sociala, dar beneficiarii nu erau obligati prin lege sa depuna la dosar si un act de identitate din care sa reiasa ca locuiesc la adresa indicata. "In lege se prevede ca ei sa aiba domiciliul pe raza municipiului unde solicita ajutor. Prin HCL nr. 122/2011 s-a specificat ca beneficiarii sa depuna si o copie dupa cartea sau buletinul de identitate, ca sa demonstreze ca locuiesc cu forme legale la adresa indicata in cerere. In caz contrar, li se sisteaza plata ajutorului. Prin urmare, multi dintre ei s-au grabit sa solicite eliberarea unui act de identitate de la Evidenta Populatiei", a specificat Iulia Badicescu, purtator de cuvant al Primariei Craiova.