Ion Iliescu publica pe blog cuvantul rostit la reuniunea de la Institutul National de Cercetari Economice "Costin Kiritescu", consacrata academicianului MIRCEA MALITA. Puteti citi in continuare prima parte a articolului postat pe blog, intitulat "Acad. MIRCEA MALITA".

Marti, 28 iunie, a avut loc la Casa Academiei Romane, o reuniune organizata de Institutul National de Cercetari Economice "Costin Kiritescu", in cadrul "zilelor institutului" - care a aniversat 21 de ani de la infiintare, reuniune consacrata academicianului MIRCEA MALITA. Cu acest prilej, i s-a conferit academicianului Malita titlul de Membru de Onoare al institutului, inmanat de dir. gen. INCE, prof.univ. Luminita Chivu.
Acad. MIRCEA MALITA a prezentat cuvantul sau de receptie intitulat "Romania la intretaiere de drumuri".
Mi-a revenit onoarea de a prezenta un cuvant de raspuns la discursul de receptie al acad. Malita (pe care
il prezint mai jos). Au urmat alocutiuni ale presedintelui Academiei Romane - Ionel Haiduc , vicepresedintele Cristian Hera,
prof.univ. Petre Roman, prof.univ. Gabriela Dragan - director general al Institutului European din Romania, prof. univ. Ilie Badescu - directorul Institutului de Sociologie, prof.univ. Virginia Campeanu - directorul știintific al Institutului de Economie Mondiala si prof. univ. Valeriu Ioan Franc, dir.gen.adj. al INCE.

Mi-am intitulat cuvantul meu -
Nevoia de proiect
Sunt onorat sa particip la aceasta reuniune de omagiere a academicianului Mircea Malita, intelectualul reprezentativ al generatiei care a trecut prin purgatoriul unei perioade tumultuoase a istoriei nationale si universale. A fost o perioada care pe multi i-a "scos din randuri" sau i-a anihilat.
In acele vremuri incerte Mircea Malita si-a gasit echilibrul si menirea in planul ideilor, al activitatii intelectuale, conectat fiind la ceea ce era esential in evolutia stiintei si filosofiei, a cunoasterii umane in general, la marile curente de idei care au constituit motorul progresului contemporan.
Indiferent de conjuncturi, adesea vitrege, sau influentate de mode, pentru ca si in planul ideilor suntem victimele unor curente de gandire la moda, Mircea Malita s-a afirmat prin profunzimea si consecventa gandirii si rationamentelor sale. Si-a fundamentat opera pe abordari logice, stiintifice, pe o solida informare si documentare, pe o permanenta conectare la mersul dinamic al ideilor, intr-o lume aflata in permanenta si rapida schimbare.
Nu s-a pierdut in hatisul faptelor marunte, accidentale, conjuncturale, a stiut sa se mentina in planul marilor idei, cele care au dat si dau liniile majore ale dezvoltarii contemporane. De aici si perenitatea abordarilor sale, a temelor supuse atentiei si dezbaterii publice, a rationamentelor sale. Pentru ca Mircea Malita este un veritabil laborator de creatie, un izvor permanent de idei, de teze si de teme stiintifice, de abordari originale, care sunt sursa de inspiratie pentru contemporanii sai.
Scrierile si expunerile sale se detaseaza prin tinuta, prin eleganta intelectuala si stilistica, prin tonus stimulator si incurajator. Orice aparitie a sa, in dezbateri publice sau in scrieri, constituie adevarate evenimente intelectuale.
Am avut privilegiul sa-l cunosc din anii tineretii noastre, mai precis din 1947. El era student la Facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti, eu, elev la Liceul "Spiru Haret". Am fost invitat la o adunare a asociatiei studentilor de la Facultatea de Matematica, care-si alegeau reprezentantii. Presedinte al asociatiei a fost ales studentul Mircea Malita. Cu acest prilej a impresionat, si m-a impresionat, prin modul in care s-a adresat auditoriului. Inca de atunci stia sa fie foarte convingator prin argumentatie.
Dupa aceasta prima luare de contact, la un an distanta, Mircea Malita a fost ales presedinte al Uniunii Nationale a
Studentilor din Romania, urmandu-i scriitorului Mihai Gafita. In aceasta calitate intalnirile noastre au fost mai dese, am conlucrat strans, eu fiind secretar al Uniunii Asociatiilor elevilor din Romania, dar si ca student, apoi al Politehnicii bucurestene. Mircea Malita este cel care m-a initiat in problemele miscarii studentesti si ale Uniunii Internationale a Studentilor