Jurnalul National informeaza : Romania pierde relatia de prietenie cu China
Dupa mai bine de 70 de ani de prietenie si apreciere reciproca, Romania se inscrie pe traseul dizgratiei in relatia cu Republica Populara Chineza. Lipsa de respect manifestata prin declaratii publice la cel mai inalt nivel al statului roman, lipsa de consecventa dar mai ales lipsa de interes fata de continuarea relatiilor speciale cu China face din Romania o tara de mana a doua si in relatia cu marele jucator asiatic si planetar.
Un gest de data recenta al Chinei vine sa confirme faptul ca prietenia construita de Ceausescu nu poate sa fie o garantie la nesfarsit pentru Romania. In aceste conditii, Romania a fost eliminata din lista tarilor considerate prietene, iar solicitantii de viza de sedere de lunga durata in China sunt acum nevoiti sa plateasca o taxa. Gestul pare nesemnificativ se vor grabi sa afirme necunoscatorii etichetelor si sensibilitatilor asiatice. Insa mediile diplomatice cunosc ca acest gest "minor" marcheaza distantarea, racirea relatiilor economice, diplomatice si politice, dezinteresul Beijingului pentru Romania.
Chiar in aceste zile presedintele chinez, Hu Jintao se afla pentru a doua oara, in ultimele opt luni, in vizita in Europa, insa Romania nu a fost nici in 2010 si nu este nici acum inclusa in lista tarilor tinta. Daca Hu viziteaza republicile Kazahstan, Rusia si Ucraina, premierul chinez, Wen Jiabao, tot in aceste zile, tot pentru a doua oara in ultimele opt luni, viziteaza viziteaza in Europa tarile Ungaria, Marea Britanie si Germania. Romania este evitata constant, iar Bucurestiul nu pare sa inteleaga sub nicio forma importanta rolului si pozitiei Chinei la nivel mondial.
Am subliniat si cu alte ocazii ca relatia de prietenie dintre Romania si China este puternic afectata in primul rand de faptul ca Bucurestiul nu gaseste de cuviinta, de sapte luni, sa trimita un ambasador la Beijing. La aceasta se adauga incoerentele si gafele in domeniul economic, iar China nu mai pare dispusa sa tolereze atitudinea Romaniei, o tara cu un deficit de reprezentare diplomatica la cel mai inalt nivel nivel nu doar in China ci si in Japonia si Coreea de Sud, ca sa amintesc numai aceasta parte a Asiei.
Revenind la relatia directa dintre China si Romania, nu putine sunt momentele delicate in care angajatii Ambasadei si consulatelor Romaniei din Bejing, Shanghai si Hong Kong sunt nevoiti sa ridice din umeri la intrebarile justificate ale oficialilor chinezi legate de atitudinea Bucurestiului fata de Beijing. Diplomatii si functionarii romani, in ciuda eforturilor depuse pentru pastrarea intacta a relatiilor bilaterale nu pot suplini atitudinea aproape inconstienta a decidentilor de la Bucuresti. China functioneaza intr-un sistem de comunicare pe mesaje si declaratii ferme, iar Romania se manifesta fie prin mesaje care deranjeaza liderii de la Beijing, fie prin absenta totala a acestora. In acest caz, "no news is good news" nu se aplica.
Trebuie sesizat si faptul ca in timp ce Romania pierde tot mai mult teren in Relatia cu China, tarile vecine Romaniei cum sunt in special Ungaria, dar de data recenta chiar si Republica Moldova, reusesc sa devina parteneri de prima importanta. In aceste conditii, semnele de intrebare la adresa Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti, a presedintiei Romaniei cu privire la strategia politica externa nu raman doar simple intrebari. Ele devin semn de ingrijorare pentru viitorul Romaniei care prin gesturi si decizii inabile consolideaza izolarea la nivelul relatiilor internationale. Pentru ca nu poti sa nu te intrebi o chestiune de ordin simplist: cat de inteligent trebuie sa fii pentru a nu intelege ca ai nevoie de o relatia apropiata cu o tara devenita lider si salvator economic mondial, iar aici am numit China?

Relatiile romano-chineze

In octombrie 1949, Romania devine a treia tara care recunoaste Repu¬blica Populara Chineza. Dupa acest moment, in anii ’50, Romania a ajutat China sa-si dezvolte industria petroliera. In anii ’70, relatiile chino-romane au fost cele mai stranse. Documentele existente in fosta arhiva a Comitetului Central al PCR dezvaluie faptul ca relatiile romano-chineze nu s-au rezumat niciodata la o simpla colaborare politica intre conducatorii celor doua state. De exemplu, membrii Prezidiului Permanent al CC al PCR au aprobat la 17 august 1970 un acord bilateral prin care autoritatile de la Beijing acordau celor de la Bucuresti un ajutor tehnic-militar. Patru luni mai tarziu, in sedinta Comitetului Central al PCR din 16 decembrie 1970, Nicolae Ceausescu a mentionat despre doua credite chinezesti in valoare totala de 200 de milioane de dolari, primite de Romania incepand din anul 1970, fara perceperea vreunei dobanzi.
In mai 1970, cand Romania a fost lovita de mari inundatii, Guvernul Chinei i-a oferit un ajutor in valoare de 52.600.000 yuani (echivalentul a aproximativ 25.000.000 de dolari americani), reprezentand aproximativ o treime din ajutorul primit atu¬nci de Romania. In octombrie 1971, Romania s-a numarat printre tarile care au initiat rezolutia ce a condus la restabilirea pozitiei Republicii Populare Chineze in Organizatia Natiunilor Unite. Tot in 1971, in iunie, a avut loc si prima vizita oficiala a lui Nicolae Ceausescu in China. Urmatoarele vor avea loc in mai 1978, aprilie 1982, octombrie 1985 si octombrie 1988. Fostul presedinte Ion Iliescu a vizitat China de trei ori: in 1991, in 1994 si in 2003. Ion Iliescu a vizitat pentru prima oara China in 1971, cand l-a insotit pe Nicolae Ceausescu, in calitate de ministru al Tineretului.
Vizita din iulie 1994 a premierului Li Peng in Romania a fost prima de acest tip in tarile din spatiul est-european, dupa schimbarile din 1989. In iunie 1996, presedintele Jiang Zemin a intreprins o vizita oficiala in Romania. In iunie 2004, cu prilejul implinirii a 55 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre China si Romania, presedintele tarii, Hu Jintao, facut o vizita de stat in Romania. In mai 2003, cand se confrunta cu epidemia SRAS, fostul premier Adrian Nastase a facut o vizita in China. In iunie 2004, China si Romania au stabilit relatii de parteneriat amplu de prietenie si cooperare. In martie 2006, presedintele Traian Basescu a facut o vizita oficiala in China, iar anul trecut, in iulie, "din motive de austeritate economica", el a renuntat sa participe la inau¬gurarea Pavilionului Romaniei la Expo 2010 de la Shanghai. Asta in conditiile in care in jur de 20 de presedinti si sefi de guvern fusesera prezenti la inaugurarea expozitiei de la Shanghai, iar seful statului a lip¬sit, motivand ca va fi prezent in iulie.
In aprilie 2011, Li Changchu, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al CC al PC Chinez, a facut o vizita de doua zile in Romania. El s-a intalnit cu premierul Boc, care i-a transmis ca Guvernul roman doreste constructia de autostrazi, poduri si hidrocentrale in parteneriat public-privat, impreuna cu investitorii din China.