Silviu Sergiu, editorialistul Evenimentului Zilei, comenteaza o problema la ordinea zilei: Obama imbraca haina de supererou.
Osama bin Laden nu este primul terorist ucis in urma unei operatiuni militare "ca la carte". Este insa primul terorist a carei anihilare a fost urmarita la televizor de presedintele Statelor Unite ale Americii.
Informatiile date ieri publicitatii de Washington, alaturi de o fotografie care va intra in istorie, seamana cu un scenariu de film american, menit a propaga in lume imaginea invincibilitatii americane.
Eforturile consilierilor de imagine ai lui Barack Obama de a profita electoral de pe urma anihilarii primului terorist al planetei sunt evidente. Toate detaliile de "public relations" din jurul acestui eveniment au fost puse la punct in cel mai pur stil american. Nu m-ar mira ca inregistrarea video a operatiunii militare sa fie data si ea publicitatii. Chiar daca George W. Bush a avut o contributie importanta in razboiul impotriva terorismului, chiar daca Fox News, un post ostil actualului lider de la Casa Alba, l-a felicitat doar pe fostul presedinte, uciderea lui Osama bin Laden este, in primul rand, un succes al lui Barack Obama. Iesirea spontana in strada a americanilor dupa aflarea vestii, emotia din jurul ideii ca mortii de la Ground Zero au fost razbunati vor fi contabilizate electoral de actualul presedinte.
Uciderea lui Osama bin Laden ii rezolva lui Barack Obama o problema de imagine majora. In campania electorala, multe dintre discursurile sale au fost pacifiste. Dupa castigarea alegerilor a primit chiar Premiul Nobel pentru Pace. Republicanii l-au acuzat in nenumarate ocazii pe actualul presedinte ca este prea moale sa conduca un razboi impotriva terorismului. Modul in care a gestionat anihilarea lui Bin Laden ii va face pe multi dintre oponentii sai sa piarda o tema importanta de atac. De cateva zile, Barack Obama este perceput, in premiera, drept un presedinte cu mana forte. A contat foarte mult sangele rece cu care a decis ca Osama bin Laden sa fie trimis la Allah de un comando care a actionat chirurgical, limitand nu marul victimelor colaterale, si nu printr-o operatiune aeriana, care ar fi ucis multi civili.
Lichidarea liderului al-Qaida este un prim pas in transformarea retragerii partiale a trupelor americane din Afganistan intr-un succes al administratiei sale. In 2012, Barack Obama va avea de justificat in ochii opiniei publice americane ramanerea trupelor SUA in Afganistan si dupa acest moment.
Prezenta militarilor americani asigura un control direct al Asiei Centrale, regiune denumita de Zbigniew Brzezinski drept "Balcanii Eurasiei". Washing tonul are tot interesul sa ramana aproape de tarile care vor alimenta conductele de petrol si gaz, a caror constructie vizeaza diminuarea influentei energetice a Rusiei asupra Uniunii Europene. In plus, prezenta militara americana exercita presiuni geostrategice constante asupra Chinei, o tara care ameninta suprematia Statelor Unite.
Recrudescenta pericolului terorist poate fi un argument credibil. Din pacate, uciderea lui Bin Laden va revitaliza celulele teroriste al-Qaida. Rolul sau de lider simbolic in fruntea terorismului mondial va fi luat de un alt fundamentalist islamico-isteric, care va dori sa demonstreze ca este capabil sa conduca jihadul impotriva infidelilor. Nu este exclus ca un atentat sangeros sa marcheze predarea stafetei in fruntea al-Qaida. In aceste conditii, razboiul impotriva terorismului va fi o tema importanta si la viitoarele alegeri din SUA.
Intr-o perioada in care reformele economice si sociale ale administratiei Obama au dezamagit, actualul pre;edinte pare sa mizeze pe lupta impotriva terorismului pentru a nu rata un nou mandat in fruntea Statelor Unite ale Americii. El preia astfel una dintre temele favorite ale adversarilor sai republicani. Nu stiu daca este suficient. Pentru George Bush sr. nu a fost. Eliberarea Kuweitului invadat de irakieni nu a convins electoratul american. Fiul sau, George W. Bush, ar fi ratat un nou mandat daca nu ar fi existat atacul terorist asupra turnurilor gemene. Barack Obama intra astfel pe un teren minat. Actualului presedinte nu i-au ramas foarte multe carti de jucat pentru a convinge si in 2012. S-ar putea ca profetia lui Vladimir Putin de la alegerea sa sa se implineasca: "Marile deziluzii se nasc din marile iluzii".