Romania Libera informeaza: Wikileaks: Vadim Tudor, un clovn; Gigi Becali este inteligent, dar nesofisticat.
O telegrama a ambasadei SUA din 2010 cu titlul "Extrema-dreapta din Romania: la pamant, dar nu moarta", descrie evolutia partidelor extremiste din Romania. Potrivit Hotnews, oficialii americani considera ca declinul extremei nationaliste este datorata unor "lideri batrani si ineficienti" si lipsei "unui dusman comun transformat in element comun de lupta".
"Extrema dreapta e divizata intre Partidul Romania Mare (PRM) - Partidul Noua Generatie (PNG) si obscurul grup Noua Dreapta, care opereaza preponderent underground si pe Internet. Declinul miscarii extremiste este rezultatul diviziunilor interne, a liderilor batrani si ineficienti care nu sunt dispusi sa promoveze tineri adepti, lipsa unui dusman comun transformat in element comun de lupta, pierderea de sustinatori in favoarea partidelor de centru-dreapta si o generatie tanara concentrata mai mult pe materialism si nu pe nationalism sau ideologie".
Potrivit Hotnews, oficialii americani scriu despre presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor ca "tinerii ultraconservatori il considera un clovn". De asemenea, presedintele PNG Gigi Becali este caracterizat de "un fost prieten si asistent" "drept inteligent, dar nesofisticat"
"Un istoric care studiaza miscarea de extrema dreapta este de parere ca multi ultra-nationalisti ii percep din ce in ce mai mult pe Tudor si Becali ca vulnerabilitati. Tudor sufera de diabet agravat, iar tinerii ultraconservatori il considera un clovn. Un fost prieten si asistent al lui Becali il descrie pe liderul PNG drept inteligent, dar nesofisticat, un om care respinge orice sfat si isi agreseaza consilierii pana cand nimeni nu mai rezista sa lucreze cu el pentru prea mult timp. Nici Tudor si nici Becali nu au fost eficienti in a construi aliante cu alte partide si nici unul din ei nu a ales sa-si instruiasca tineri lideri care sa le succeada".