Mediafax informeaza: Georgian Pop vorbeste, in telegramele Wikileaks, despre Geoana, Nastase, Basescu, Ponta, Udrea.
Continutul unor discutii ale deputatului PSD Georgian Pop cu reprezentanti ai ambasadei SUA, in care se vorbeste, intre altele, de persoane "proaste si lacome" din partid care ar fi sperat sa obtina acces la pozitii guvernamentale sau de "Presidential Paramour" (Concubina Prezidentiala), este relevat de note ale ambasadei.
Potrivit unei telegrame confidentiale trimise de Ambasada SUA la Washington in 2009, cu subiectul "Deep Throat: Parlamentar PSD da in vileag tensiuni interne ale partidului, intrigi prezidentiale", prezentata de Hotnews si atribuita Wikileaks, Georgian Pop le-ar fi declarat consilierilor politici pe 26 februarie ca disputa verbala dintre Mircea Geoana si ministrul Apararii Stanisoara asupra achizitionarii de avioane de lupta a fost doar o chestiune de 'imagine politica' inaintea anului electoral.
"Geoana este de fapt in favoarea achizitionarii avioanelor americane de lupta F-16, dar a vrut sa obtina niste puncte electorale contrazicandu-l pe Basescu in problema achizitionarii de echipamente militare in timpul unei crize financiare. Pop a prezis ca Geoana va sustine mult mai mult extinderea achizitiilor militare odata ce alegerile (si criza economica) vor trece", se arata in telegrama prezentata ca trimisa de Ambasada SUA la Washington in 2009.
Potrivit Hotnews, telegrama continua cu relatarea declaratiilor lui Georgian Pop pe problemele din justitie ale fostului premier Adrian Nastase: "Pop a prezis ca sunt destule voturi in Parlament pentru a-l deferi justitiei pe Adrian Nastase in urmatoarea saptamana. El a insistat ca generatia mai tanara din PSD s-a 'saturat' de aceasta problema si ca el si egalii sai din partid il respectau pe Nastase pentru experienta sa politica, dar considerau ca Nastase este o piatra la gat pentru PSD. Pop a spus ca Nastase inca detinea ceva influenta in partid pentru ca 'avea multe planuri bune si bani', dar putini din PSD si-ar fi dorit sa-l puna pe Nastase la conducerea partidului".
"Pop a facut observatia ca presedintele PSD Mircea Geoana isi consolida, incet, controlul asupra partidului", continua telegrama. "Acesta (n.r. Geoana) si-a mutat sustinerea de la grupul de la Cluj catre un grup de 'baroni' locali precum primarul Constantei Radu Mazare sau Marian Vanghelie."
"Intrebat cat va rezista coalitia de guvernare, Pop a raspuns ca acest guvern ar putea rezista cu usurinta intreg mandatul depinzand de dispozitia lui Basescu. Pop a explicat ca relatia Geoana-Boc era excelenta - 'cei doi se inteleg grozav'", se mai arata in telegrama.
Documentul continua cu relatarea altor declaratii ale lui Pop: "Sunt zvonuri care se aud acum ca Basescu a pregatit deja o serie de ‘mari cazuri‘ care implica lideri mari ai PSD si cativa din PDL ca sa fie totul mult mai credibil. Strategia lui Basescu, spunea Pop, era sa joace cartea populista repetand campania anti-coruptie din 2004. Metodele lui Basescu erau mereu aceleasi, spunea Pop - demonizeaza-ti oponentii si asigura-te ca niciun lider ‘autonom‘ nu se ridica in partidul tau".
La finalul telegramei, intr-un comentariu propriu al Ambasadei, marcat ca atare in document, Georgian Pop este caracterizat ca fiind "o stea in ascensiune in randurile PSD care apare frecvent la televiziunile din Romania ca un analist si comentator. Evolutia sa politica l-a mutat din aripa lui Hrebenciuc mai aproape de factiunea Geoana-Vanghelie".
Potrivit Hotnews, o alta telegrama confidentiala trimisa de Ambasada SUA la Washington in 2008 avea subiectul "Busculada spre coalitie, poate chiar spre o capcana: Parlamentar PSD despre negocierile interpartide pentru guvern". Aceasta s-ar referi la o discutie purtata, pe 12 decembrie, cu consilierii politici si specialistul politic al ambasadei SUA la Bucuresti.
"Pop a confirmat ca o busculada a inceput intre membri PSD pentru a face parte din urmatorul executiv. Multe persoane 'proaste si lacome' din partid (n.r. din telegrama se intelege ca e declaratia lui Gergian Pop citata de ambasada) - in special cele care nu au reusit sa castige posturi in urma alegerilor - sperau sa obtina acces la pozitii si resurse guvernamentale (...) Alaturarea de PDL este ca si cum ai intra intr-o capcana pusa de presedintele Traian Basescu: multe persoane 'proaste si lacome' din partid s-ar putea sa nu reziste tentatiei si sa revina la obiceiurile corupte. Presedintele Basescu controla serviciile de securitate si poate sa adune dovezi ale greselilor PSD pentru a umili partidul inaintea alegerilor prezidentiale", se arata in telegrama, potrivit sursei citate.
Potrivit Hotnews, in telegrama se spune ca "Pop a adaugat ca multi lideri cu influenta din PDL, cum ar fi fostul ministru de Interne Vasile Blaga, concubina prezidentiala (nota Hotnews - in original: "Presidential Paramour", este neclar daca Pop sau Ambasada SUA face aceasta caracterizare) Elena Udrea, fostul primar al Capitalei Adrian Videanu si vicepresedintele PDL Negoita - toti aveau cazuri de coruptie de ascuns".
Referitor la discutiile privind viitorul ministru al Justitiei, Pop a "respins prospectele lui Victor Ponta ca fiind 'imposibile - e doar gura de el si nimeni din partidul nostru nu are incredere in el'."