Batalia pentru fotoliul de primar al Craiovei s-ar putea da intre un pedelist si un liberal. Deputatul PNL de Dolj, Mihai Voicu, a spus intr-un interviu acordat GdS ca liberalii nu vor emite pretentii pentru Consiliul Judetean Dolj, unde ii vor lasa cale libera actualului presedinte PSD, Ion Prioteasa, dar au dat de inteles ca, pentru o impartire echitabila in cadrul aliantei cu PSD, candidatul la primarie ar trebui sa fie de la PNL. Voicu a mai spus ca punctul forte al strategiei liberale este aducerea si pastrarea furnizorilor Ford in Craiova sau in judet.

GdS: Cum vedeti competitia dintre PSD si PNL pentru alegerile de la primarie si consiliul judetean?
Mihai Voicu: PNL a lansat in mod public trei propuneri de candidatura pentru municipiul Craiova (Pavel Badea, Ionut Stroe si Cristina Calangiu - n.r.).
Consideram ca pentru functia de presedinte al CJ poate candida fara probleme actualul presedinte, Ion Prioteasa, evident, daca isi doreste, si, mai mult, credem ca nu numai in Dolj, ci si in majoritatea judetelor din Romania ar fi bine, in masura in care acest lucru este posibil, ca ambele candidaturi importante, municipiu si CJ, sa fie cumva impartite intre cele doua partide.
GdS: Asta inseamna ca, la Primaria Craiova, candidatul va fi mai mult ca sigur PNL?
M.V.: Nu vreau sa se interpreteze astfel. Ceea ce am spus este o parere si nu reprezinta litera si spiritul protocolului USL.
La nivel national, fiecare partid va propune 20 de candidaturi pentru functia de presedinte al CJ si primar.
Va spun ca nu am absolut nici un fel de problema, o spun de pe acum, daca un membru PSD va reiesi ca are cea mai mare sansa sa castige Primaria Craiova, noi il vom sustine, asa cum sunt convins ca o vor face si cei de la PSD.
GdS: Deci, veti renunta la candidatura pentru CJ in favoarea PSD?
M.V.: Nu neaparat. Sigur, noi avem dreptul, conform protocolului, sa ne propunem sa obtinem ambele candidaturi, dar nu cred ca ar fi productiv in ansamblu pentru USL. Cea mai buna mobilizare s-ar face daca ar reveni cate o functie pentru fiecare.

GdS: Sondajele interne vor fi dublate de negocieri politice?
M.V.: Aceste negocieri ar putea sa apara numai daca exista o egalitate in sondaje sau sub marja de eroare si daca se intampla in destul de multe judete, astfel incat acea proportie nationala sa fie un pic neclara.

GdS: Exista riscul unor tensiuni intre cele doua partide daca sondajele inclina balanta in favoarea candidatilor unuia dintre partide?
M.V.: Nu. Sigur, posibilitatea exista. Este insa strict teoretica. Diferentele foarte mici dintre candidati vor fi acoperite de votul politic.

GdS: Ce ar aduce nou pentru Craiova un primar PNL?
M.V.: Punctul forte al liberalilor este capacitatea de a misca din loc economia. Sigur, nu decide primarul Craiovei dezvoltarea economica a tarii, insa sustinerea investitiilor in conditii favorabile pentru toata lumea este un punct puternic. Din nefericire, efortul facut de noi toti pentru a aduce Ford la Craiova nu a fost urmat de ceea ce trebuia sa se intample. Oriunde in lume, industria auto are un grad de multiplicare cu zece a locurilor de munca la furnizori si distribuitori. Iata, unul dintre cei mai importanti furnizori ai Ford deschide fabrica la Bals.
Trebuie sa facem totul pentru ca acel grad de multiplicare sa se regaseasca in Craiova sau in cel mai rau caz in Dolj, pe o raza de 20-25 de kilometri.

GdS: Desi la nivel national opozitia este extrem de vocala, la nivel local acest lucru nu se simte. Este o ruptura intre local si national?
M.V.: Nu pot sa nu recunosc ca asa este. In mod normal, portretul general ar trebui sa fie acela al unui partid de opozitie si numai exceptiile sa fie de vot impreuna cu puterea.

GdS: PD-L a fost criticat pentru taierea salariilor, a pensiilor, reducerea numarului de bugetari. Sunt acestea masuri care la un moment dat trebuia luate indiferent de cine se afla la putere?
M.V.: O comprimare a nivelului cheltuielilor publice era necesara. Din nefericire, s-a mers numai acolo unde era foarte usor si nu erau deranjate nici un fel de cercuri de interese. Se putea taia din alta parte si s-ar fi putut incepe prin achizitionarea bunurilor si serviciilor prin licitatii corecte.

GdS: De ce nu au fost luate aceste masuri in 2007 sau 2008, cand PNL a fost la guvernare?
M.V.: Ar fi fost imoral ca o crestere economica de 8% timp de patru ani la rand sa nu se regaseasca in buzunarele celor care au produs-o, adica ale oamenilor.

GdS: Credeti in existenta pe zece ani a USL?
M.V.: Un proiect serios poate fi dus in doua mandate parlamentare si guvernamentale.

GdS: Va disparea identitatea liberalilor in aceasta perioada?
M.V.: Inevitabil, scena politica se va desparti in doua componente majore. O parte social-democrata de stanga, PSD, si o parte moderna de dreapta, PNL. Cred ca in opt ani este timp suficient pentru aceasta despartire a scenei politice si apoi vom deveni adversari politici in competitie corecta.