Senatorul de Sibiu Viorel Arcas l-a interpelat pe Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomiteanu. Subiectul interpelarii: Cum a fost amanetat viitorul Romaniei.
Analizand situatia imprumuturilor contractate de Romania, am constatat ca, in ultimii 2 ani, ne-am dublat datoria publica si ca Guvernul Romaniei s-a imprumutat cu cate 1,3 miliarde de euro in fiecare luna pentru a-si acoperi cheltuielile curente. Astfel, de la o datorie publica de 109,1 miliarde de lei, echivalent a 21,6% din PIB la sfarsitul anului 2008, Romania a ajuns sa inregistreze o datorie publica de 193,89 miliarde lei, adica 37,9% din PIB, la 31 decembrie 2010. Cea mai mare parte a datoriei publice este contractata de la cei mai scumpi creditori, adica de la banci. Pe de alta parte, peste 60 miliarde de lei reprezinta numai valoarea contractarilor pe termen scurt, care incep sa fie platite.
Va rugam sa ne comunicati, domnule Ministru:
1. Scadentele imprumuturilor care constituie datoria publica a Romaniei, pe fiecare sursa de finantare in parte .
2. Sursele din care vor fi acoperite aceste datorii si un desfasurator al modului in care se va asigura rambursarea.
Nu in ultimul rand vreau sa va intreb, domnule Ministru, cat timp mai aveti de gand sa vindeti Romania si sa amanetati viitorul copiilor nostri?