Agerpres informeaza: Mircea Geoana a discutat cu omologul sau francez despre aderarea Romaniei la Spatiul Schengen
- Romania trebuie sa fie tratata ca toate celelalte state europene care au aderat la Spatiul Schengen, in conformitate cu acquisul european Schengen, a declarat presedintele Senatului, Mircea Geoana, atat la intalnirea cu omologul sau francez, Gerard Larcher, cat si in discutia cu membrii Comisiei de Afaceri Europene din Senatul francez.
"A crea un mecanism suplimentar special pentru tara noastra, dincolo de cel aplicat deja celorlalte state care au aderat, este un lucru pe care Romania nu poate sa-l accepte. Nu se pot schimba regulile in timpul jocului doar in cazul Romaniei", a mai spus liderul Senatului, potrivit unui comunicat de presa transmis miercuri Agerpres.
Delegatia Romaniei, condusa de presedintele Senatului, care s-a aflat intr-o vizita oficiala la Paris in 15 si 16 februarie, a avut o serie de intalniri cu Gerard Larcher, presedintele Senatului din Franta, cu Jean Bizet si alti membri ai Comisiei pentru Afaceri Europene, si Lionel Luca, presedintele Grupului de prietenie cu Romania din Assemblee Nationale.
Mircea Geoana a mai avut intalniri cu Edouard Balladur, fost prim-ministru francez si presedintele comisiei care a lucrat la revizuirea Constitutiei din Franta, cu Laurent Fabius, deputat, fost prim-ministru, precum si cu Jean Pierre Raffarin, senator si reprezentantul personal al presedintelui Sarkozy pentru Francofonie, fost prim-ministru al Frantei in perioada 2002-2005.
Potrivit comunicatului, pe agenda discutiilor s-au aflat teme legate de aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, relatiile bilaterale romano-franceze, guvernanta economica europeana, politica Agricola Comuna si de Coeziune Europeana, gasirea unei cai comune la nivel national si european pentru integrarea cetatenilor de etnie roma.
"Suntem reprezentanti ai tuturor partidelor parlamentare din Romania, dar am venit aici cu un mesaj comun pentru ca Romania a avut intotdeauna o relatie bilaterala speciala cu Franta, chiar daca traversam zilele acestea cel mai delicat moment din istoria relatiilor franco-romane. Reactia Frantei privind aderarea Romaniei la Spatiul Schengen a starnit o reactie de confuzie si de preocupare la nivelul opiniei publice romanesti, mai ales ca Franta a fost principalul partener istoric al Romaniei", a declarat Mircea Geoana in cadrul intalnirilor.
El a subliniat ca securizarea granitelor tarii este un obiectiv national pentru Romania, dincolo de obiectivul aderarii la Spatiul Schengen.
"Romania este una dintre cele mai sigure tari din Europa in ceea ce priveste siguranta cetatenilor si avem tot interesul de a mentine aceasta stare", a afirmat oficialul roman.
De asemenea, presedintele Senatului a atras atentia asupra faptului ca, "din motive pragmatice, riscam sa avem o Europa cu mai multe viteze". "Acest lucru ar slabi influenta Uniunii Europene ca actor pe scena geopolitica si geoeconomica mondiala, aflata intr-o continua transformare", a apreciat liderul Senatului.
In ceea ce priveste problema romilor, Geoana a militat, in discutiile cu oficialii francezi, pentru crearea unei strategii de integrare sociala a cetatenilor de etnie roma la nivel european.
Totodata, s-a discutat si despre crearea in Senatul Romaniei a unui Forum Constitutional, care sa vina cu o serie de propuneri privind reforma Constitutiei si care "sa adune atat specialisti si reprezentanti ai parlamentelor nationale din statele membre UE, cat si personalitati marcante europene care pot sprijini acest demers".
Discutiile au privit si temele europene aflate pe agenda statelor nationale, cum ar fi guvernanta economica si viitoarea Politica Agricola Comuna, subiecte asupra carora parlamentele nationale trebuie sa-si exprime un punct de vedere in perioada imediat urmatoare.
Potrivit comunicatului de presa, la invitatia presedintelui Senatului din Romania, o delegatie a Senatului francez, condusa de presedintele Gerard Larcher, va efectua o vizita in Romania in prima parte a acestui an.
Din delegatia Senatului Romaniei aflata in vizita la Paris au mai facut parte senatorii Radu Alexandru Feldman (PDL), Bokor Tiberiu (UDMR), Viorel Arcas (PSD) si Mario Ovidiu Oprea (PNL).