Agerpres informeaza: Adrian Nastase considera ca presedintele Basescu are un plan de a mentine PDL la putere.
Presedintele Consiliului National, Adrian Nastase, a postat pe blogul personal, o analiza conform careia ar exista un plan secret dupa care ar actiona presedintele Traian Basescu si apropiatii sai si care ar viza mentinerea la putere a sa si a PDL.
Adrian Nastase a precizat ca acest "plan" face parte dintr-o analiza primita in aceste zile referitoare la ultimele evolutii politice.
Conform documentului, principala preocupare a presedintelui Traian Basescu ar fi asigurarea organizarii alegerilor de catre actuala putere, "dar mai ales de a se salva de la o eventuala suspendare si scoaterea sa in afara vietii politice".
Potrivit liderului CN al PSD, planul respectiv ar cuprinde intre altele actiuni la nivelul PDL, precum "diminuarea constanta a puterii si influentei lui Vasile Blaga a apropiatilor sai pana la limita mentinerii unitatii partidului", dar si "trecerea in afara puterii de decizie a lui Vasile Blaga, Radu Berceanu, Adriean Videanu si a altora care nu se aliniaza intocmai ideilor si actiunilor lui Traian Basescu si Elena Udrea". Conform aceluiasi document, "Elena Udrea ar urma sa preia conducerea PDL, sa devina prim-ministru sau sa acceada la alte functii in stat".
Un alt punct al "planului" se refera la lasarea in "ofsaid" a greilor PDL "care se impotrivesc grupului respectiv Basescu - Udrea".
"La nivelul serviciilor secrete, procuraturii, justitiei, etc. s-au lansat informatii privind "riscurile" la care se vor expune foarte multi in cazul in care Traian Basescu si PDL vor pierde puterea. Pe aceasta linie, se va trece la masuri de promovare, cointeresare materiala, si punctual, la santajarea celor care "nu tin aproape" din cadrul institutiilor respective. Vor fi exploatate datele existente si se vor obtine noi date care sa fie folosite la nevoie impotriva celor care, prin actiunile si pozitiile lor, ar putea afecta "unitatea partidului in jurul lui Traian Basescu", inclusiv celor care s-ar pregati sa paraseasca PDL. In acest sens, sunt atent monitorizate contactele cu reprezentanti ai PSD, PNL si PC", mai arata Adrian Nastase pe blog.
In ceea ce priveste pregatirea alegerilor in PDL, "planul" prevede mai multe solutii alternative: pregatirea mai multor persoane care sa candideze la sefia partidului si care sa cedeze ulterior in favoarea Elenei Udrea, intrarea concomitenta in cursa a Elenei Udrea si a lui Gheorghe Falca, primarul Aradului, cu posibila retragere a acestuia din urma, dar si varianta sustinerii realegerii lui premierului Emil Boc la conducerea formatiunii.
"In perioada urmatoare, pe fondul actiunilor anticoruptie, vor fi "sacrificati" unii membri ai PDL, care urmeaza sa fie deferiti justitiei pentru diferite fapte penale. Arestarile pe linia vamilor intra in acest context. Sunt vizati: principalii oponenti ai ideilor lui Basescu si Udrea, care sunt cunoscuti cu fapte ilegale, cei care, in ciuda averilor mari acumulate, "au contribuit insuficient la bugetul PDL", cei care au conexiuni de afaceri cu Blaga sau cu alti principali oponenti ai cuplului Basescu-Udrea", se mai mentioneaza in analiza postata pe blog.
Adrian Nastase denunta si actiuni la nivelul altor partide, astfel incat, pentru mentinerea UNPR in sfera de influenta a lui Traian Basescu s-ar fi dispus masuri de "rezolvare a problemelor penale cu care sunt cunoscuti unii membri ai acestui partid", solutionarea acestora urmand sa "se produca efectiv cand PDL isi va asigura mentinerea la putere".
"S-au dispus masuri care sa stopeze revenirea in prim-planul vietii politice romanesti a lui Adrian Nastase si a lui Calin Popescu-Tariceanu. Vor fi lansate inclusiv diversiuni la nivelul celor doua partide. Se vor analiza cu atentie diferentele de opinie existente la nivelul unor lideri PSD si PNL, cu scopul impiedicarii unei bune evolutii a USL si chiar spargerea acestor partide. Se vor lansa informatii cu caracter diversionist la adresa grupurilor Iliescu - Nastase, Victor Ponta, Mircea Geoana, Crin Antonescu, Calin Popescu Tariceanu, Ludovic Orban etc., cu scopul de a crea disensiuni intre grupurile respective, dar mai ales intre conducerile celor doua partide", se mai afirma in documentul citat.
Analiza mai releva faptul ca, "pentru discreditarea pe plan extern a USL se va actiona pentru informarea institutiilor europene despre activitatile ilegale comise de catre lideri ai uniunii respective".
"Principalele initiative ale lui Ponta si Antonescu vor fi puse in "directa conexiune" cu preocuparile lui Ion Iliescu, Nastase, Viorel Hrebenciuc si alti grei din PSD. Se va urmari acreditarea ideii ca acestia impreuna cu Tariceanu "vor pune mana pe USL", iar PNL va fi "inghitit" de PSD. Vor fi exploatate unele frustrari ale lui Geoana cu scopul de a-i tempera criticile la adresa lui Traian Basescu si de a-l folosi impotriva lui Ponta, Nastase, Iliescu si altii. (...) Vor fi selectati patronii unor firme care au conexiuni cu liderii USL, vor fi ascultati prin mijloace tehnice cu scopul de a se ajunge la posibile fapte ilegale comise impreuna cu Ponta, Antonescu si persoane din anturajul lor", sustine pe blog liderul CN al PSD.
La nivelul electoratului, "planul" publicat de Adrian Nastase urmareste organizarea de sondaje si actiuni de propaganda care sa evidentieze cresterea in procente a PDL.
"Elementul de noutate al acestor preocupari il constituie modificarea legislatiei privind organizarea alegerilor, cu accent pe votul prin corespondenta. Introducerea acestui sistem are in vedere doua aspecte: furtul de voturi din afara Romaniei ca intentie de principiu si asigurarea mecanismului cu care spre finalul procesului de votare se va "ajusta" acea mica diferenta, respectiv trecerea ei in favoarea PD", se mai precizeaza in document.
Fostul premier considera, in context, ca atacul Agentiei Nationale de Integritate asupra liderilor sindicali "are ca scop deturnarea atentiei de la responsabilitatea PDL privind coruptia din vami si "fragezirea" liderilor sindicali in perspectiva unor miscari sindicale si a modificarii Codului Muncii".