Senatorul Valer Marian a formulat o interpelare in care acuza fapte ilegale ale ministrului de interne. Puteti citi in continuare textul interpelarii.
'In data de 18 ianuarie 2011, ca reactie la declaratia politica (pe care am facut-o in fata Primariei municipiului Arad) prin care am solicitat primului ministru Emil Boc sa va demita de urgenta din functia de ministru al Administratiei si Internelor si sa dispuna anchetarea dumneavoastra pentru implicare in activitati de crima organizata, sub forma contrabandei cu tigari si a traficului de valuta, ati afirmat ca ma veti actiona in judecata pentru calomnie.
Amenintarea dumneavoastra nu mi-a creat nicio emotie sau temere intrucat referitor la afirmatiile facute detin informatii, indicii si chiar probe pertinente si concludente: marturii de la ofiteri de informatii, de la ofiteri de politie si de la ofiteri de politie de frontiera in rezerva, de la fosti vamesi si chiar de la fosti camarazi de fapte ilegale, precum si inscrisuri, inregistrari audio si video. Ce este deosebit de grav, si numai pentru acest motiv ar trebui sa fiti demis din functie, amenintarea dumneavoastra ca ma veti actiona in judecata pentru infractiunea de calomnie demonstreaza ca habar nu aveti de legile din Romania si pe ce lume (juridica, cel putin) traiti.
In primul rand, infractiunea de calomnie (ca si cea de insulta) a fost dezincriminata de cinci ani, articolele 205 si 206 din Codul penal fiind abrogate prin dispozitiile art. I pct.56 din Legea nr.278/2006 pentru modificarea si completarea Codului penal (adoptata in perioada in care erati deputat PDL in Parlamentul Romaniei). Ulterior au existat discutii si contestatii pe aceasta tema, inclusiv la Curtea Constitutionala, dar problema a fost transata prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (constituita in Sectii Unite) nr.8/18 octombrie 2010, prin care a fost admis recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Romaniei, statuandu-se ca normele de incriminare a insultei si calomniei cuprinse in art.205 si art.206 din Codul penal nu sunt in vigoare.
In al doilea rand, in calitate de parlamentar aflat la al doilea mandat (deputat in perioada 2004-2008 si senator din 2008) si, mai ales, in calitate de fost sef al Grupului senatorial al PDL si de presedinte al Comisiei de Regulament din Senatul Romaniei, ar fi trebuit sa cunoasteti ca, potrivit dispozitiilor art.72 alin.1 din Constitutia Romaniei, art.22 din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor si art.172 alin.3 din Regulamentul Senatului, senatorii beneficiaza de imunitate parlamentara pentru declaratiile lor politice, neputand fi trasi la raspundere juridica pentru acestea.
In al treilea rand, ca legiuitor si ministru de interne, ar trebui sa stiti ca orice cetatean, cu atat mai mult un demnitar ca subsemnatul (senator al Romaniei si vicepresedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii), are obligatia de a sesiza de indata oragnele judiciare in cazul in care intra in posesia unor informatii, indicii sau probe privind savarsirea unor infractiuni, in caz contrar intrand sub incidenta infractiunilor de nedenuntarea unor infractiuni sau de omisiunea sesizarii organelor judiciare.
In alta ordine de idei, referitor la acuzatiile mele, solicit sa clarificati urmatoarele probleme si sa raspundeti la urmatoarele intrebari (ca sa nu-mi mai reprosati ca fac afirmatii iresponsabile si calomnioase):
1. In data de 29 noiembrie 2010, ca urmare a propunerii facuta de dumneavoastra, in calitate de ministru de interne, presedintele Traian Basescu l-a avansat chestor de politie pe seful Inspectoratului Judetean Arad al Politiei de Frontiera, Ion Handra, despre care se afirma ca protejeaza contrabanda cu tigari de care nu sunteti strain si care este cunoscut drept un apropiat al dumneavoastra si al primartului municipiului Arad, Gheorghe Falca, fiind cei care l-ati promovat in aceasta functie. Pe de o parte, avansarea lui Ion Handra la gradul de chestor este vadit ilegala intrucat nu detinea functia necesara pentru acordarea unui asemenea grad, pentru functia de sef de inspectorat judetean al Politiei de Frontiera fiind prevazut gradul de comisar sef. Pe de alta parte, avansarea lui Ion Handra la gradul de chestor, ca si promovarea sa anterioara in functia de sef al Inspectoratului Judetean Arad al Politiei de Frontiera, era neavenita in conditiile in care acesta avea probleme de integritate, intrucat in anul 2002 (in perioada guvernarii PSD) a fost destituit din functia de sef al Sectorului Politiei de Frontiera Nadlac dupa ce autoritatile maghiare de resort au comunicat autoritatilor romane ca acesta a cazut pe tehnica ca fiind implicat in contrabanda cu tigari.
De ce i-ati propus presedintelui Traian Basescu sa-l avanseze chestor de politie pe seful Inspectoratului Judetean Arad al Politiei de Frontiera in conditiile in care acesta nu indeplinea conditiile de legalitate si de integritate? Care sunt "meritele" pentru care ati propus avansarea numitului Ion Handra la gradul de chestor de politie?
2. In data de 13 ianuarie 2011, respectiv la doua zile dupa o vizita de documentare pe care am efectuat-o in judetele Arad si Timis pe tema contrabandei cu tigari, procurorii de la Serviciul teritorial Timisoara al DIICOT au inceput urmarirea penala impotriva directorului Directiei Regionale de Accize si Operatiuni Vamale Timisoara, Aurel Matiut, cunoscut, de asemenea, drept apropiat al dumneavoastra si protector al contrabandei cu tigari de care nu sunteti strain. Concret, procurorii DIICOT au inceput urmarirea penala impotriva directorului Aurel Matiut si a patru vamesi de la Vama Jimbolia (judetul Timis) pentru infractiunile de favorizarea infractorului respectiv neglijenta in serviciu, pentru ca in luna noiembrie 2010 au lasat sa intre in Romania, prin Punctul de Trecere a Frontierei Jimbolia, doua autotrenuri in care se aflau 33.600 de pachete de tigari de contrabanda provenite din Serbia.
In perioada de cand sunteti parlamentar si ministru v-ati aflat frecvent in compania numitului Aurel Matiut, la diverse manifestari publice sau private, inclusiv la petreceri, ca, de exemplu, in imaginea anexata prezentei interpelari.
De ce in calitate de parlamentar de Arad nu ati solicitat, iar in calitate de ministru de interne al Romaniei nu ati dispus cercetarea penala impotriva directorului Aurel Matiut pentru implicare in contrabanda cu tigari derulata prin Vama Moravita (situata in judetul Timis, la frontiera cu Serbia) si prin Vama Nadlac (situata in judetul Arad, la frontiera cu Ungaria)?
3. Cu ce se ocupa prietenul dvs. apropiat Craciun Dorel Gavruta si varul dvs. primar Iulian Pontas, ambii din Pecica, in vamile Moravita si Nadlac?
4. De cate ori ati fost sanctionat, prin proces-verbal de contraventie, pentru schimb ilegal de valuta sau pentru trafic de tigari de politisti de frontiera sau de politisti de combatere a criminalitatii economico-financiare in localitatile Nadlac, Turnu, Pecica sau Arad? Ce parteneri sau complici au fost sanctionati contraventional alaturi de dumneavoastra? Daca ati fost sanctionat pentru proxenetism, respectiv pentru ca ati plasat prostituate unor soferi de TIR in parcarea localului "Hanul de la Rascruce", situat la iesirea din Arad? Daca pentru astfel de fapte ati primit si o pedeapsa mai inedita, respectiv daca ati fost obligat sa zugraviti cu bidineaua postul de politie din Pecica?
5. Daca ati avut dosar penal pentru furt de lemne? Daca ati fost reclamat si cercetat penal pentru prejudicierea prin frauda a asociatilor italieni de la SC Astra Legno SRL Pecica (cetateanul italian Brandini Marcolini Cezare, cu domiciliul in Florenta, si firma SC Legno Planet SPA, cu sediul in Florenta), la care ati detinut functia de director tehnic in perioada 1996-2000?
6. De ce nu ati inscris in declaratia de avere hotelul construit la intrarea in orasul Pecica (localitatea dvs. de domiciliu) dinspre Arad si pescaria si cabana amenajata la iesirea din orasul Pecica inspre comuna Semlac?
7. Daca ati livrat Primariei municipiului Arad, Primariei orasului Pecica, Consiliului Judetean Arad, Spitalului Judetean Arad si altor institutii publice tamplarie PVC (usi si geamuri termopan) sau mobilier produse de firma dvs. SC Costello 2000 SRL si care este valoarea totala a acestora?
8. Dupa investirea in functia de ministru al Administratiei si Internelor i-ati promovat pe chestorul Ioan Dascalu (suspectat de sindrom de autism) in functia de secretar de stat (prim-adjunct al ministrului) in Ministerul Administratiei si Internelor si pe chestorul Alexandru Tanco (suspectat de acte de coruptie) in functia de adjunct al sefului Inspectoratului General de Politie, ambii detinand in ultimii ani functia de sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Arad si fiind cunoscuti ca apropiati ai dumneavoastra si ai primarului Gheorghe Falca (care a fost coleg de facultate cu Dascalu la Institutul Politehnic din Timisoara).
In data de 22 decembrie 2010 l-ati imputernicit sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (serviciul de informatii al Ministerului Administratiei si Internelor) pe comisarul Cristian Latcau, pana atunci sef al Biroului de Lupta impotriva Crimei Organizate Salaj (unde avea 7-8 subalterni). Numirea acestuia este dubioasa si neavenita din mai multe puncte de vedere. In primul rand, comisarul Latcau nu are pregatirea, experienta si competenta necesara pentru o asemenea functie. Fiu de subofiter de militie ca si dumneavoastra, s-a angajat dupa absolvirea liceului (in perioada 1992-1993) sergent la o unitate apartinand Ministerului Apararii Nationale, de unde a intrat in politie ca subofiter (sofer), iar ulterior a fost avansat ofiter, desi nu avea terminata facultatea (de drept), pe care a absolvit-o la Universitatea de Vest Vasile Goldis din Arad, in forma de invatamant la distanta, in perioada 2004-2005 (aproximativ in aceeasi perioada in care ati absolvit-o si dumneavoastra). In al doilea rand, comisarul Latcau are mari probleme de integritate, fiind catalogat de politisti si de cetateni din judetul Salaj drept "un incompetent si un corupt mai mare decat fostul inspector sef Soric de la Neamt". Astfel, comisarul Latcau este acuzat ca trafica masini din strainatate si ca facea camatarie, precum si ca incasa taxe de protectie de la valutistii si camatarii din municipiul Zalau.
Tot in 22 decembrie 2010 l-ati numit adjunct al sefului Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna pe comisarul Adrian Jurca, pana atunci sef de birou in cadrul Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Arad, care, de asemenea, nu are nici pregatirea adecvata, fiind absolvent al Facultatii de Educatie Fizica si Sport, si nici probitatea necesara, fiind suspectat de acte de coruptie.
Care au fost criteriile de pregatire, experienta, competenta si integritate in baza carora i-ati numit pe comisarul Cristian Latcau sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, iar pe comisarul Adrian Jurca adjunct al acestuia? Daca este adevarat ca Latcau va este consatean, fiind nascut, ca si dumneavoastra, in localitatea Cristian judetul Sibiu, si daca aveti vreo relatie de rudenie ori de afinitate cu acesta?
Pentru motivele expuse, solicit sa dati dovada de o minima onoare si sa demisionati din functia de ministru al Administratiei si Internelor pentru a nu periclita in continuare primirea Romaniei in Spatiul Schengen, avand in vedere si ca anumite servicii secrete si cancelarii politice din Uniunea Europeana stiu cu ce v-ati ocupat impreuna cu prietenii dumneavoastra. Locul dumneavoastra nu este in biroul ministrului Administratiei si Internelor ci in arestul Ministerului Administratiei si Internelor. Pentru mine nu mai sunteti decat un infractor cocotat in fruntea Minsiterului Administratiei si Internelor in urma "operei de reformare a statului" initiate de presedintele Traian Basescu si de premierul Emil Boc, care v-au elogiat public drept un tanar jurist care cunoaste legea (in profunzime si in detalii), in conditiile in care profesia dvs. de baza este tamplar, ati terminat studiile liceale cu dificultate, frecventand, la seral sau la frecventa redusa, trei licee (unul agricol, unul industrial si altul mixt), fiind exmatriculat si obtinand bacalaureatul la 24 de ani, iar licenta in drept ati obtinut-o la varsta de 35 de ani, absolvind o facultate privata, in forma de invatamant la distanta si cu o medie submediocra (6,30). Pentru edificarea opiniei publice, sub aspectul pregatirii, experientei si responsabilitatii, spre deosebire de dumneavoastra, am terminat liceul la 19 ani, la zi si ca sef de promotie, am absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Babes - Bolyai din Cluj - Napoca, la 24 de ani, la zi si cu media aproape 10, iar, inainte de a intra in politica, am fost procuror, jurnalist, director de ziar si prefect in judetul Satu Mare.'