Inpolitics publica articolul "Liniste! Se lucreaza la noul mit politic", pe care il puteti citi in continuare.
'Prinsi in valmasagul evenimentelor economico-sociale din ultima vreme, nu mai apucam sa scoatem capul de la cutie si sa observam manevre discrete care se fac "pe langa". Cum ar fi accelerarea vertiginoasa a unui proces pe care l-am putea numi cladirea noului mit politic romanesc: Elena Udrea. Semne sunt, si din ce in ce mai clare, ca asta se intampla, iar papusarii din umbra nu au odihna. De parca momentul in care Udrea va fi supusa testului cel mare ar putea veni mai repede decat cred multi.
Ce inseamna cladirea unui mit politic? In principiu, e vorba de un fenomen a carui caracteristica majora este discretia, altfel spus nu il simti ca se petrece, doar ii percepi efectele. La el se lucreaza, insa, ani de zile. Alesul este creatia unor retele oculte alte statului, implicind servicii secrete, sociologi de top, structuri politice si oligarhice, mass-media. Produsul e finisat indelung si lansat pe piata atunci cand se estimeaza ca a venit momentul lui, nu mai devreme. Pentru ca el sa atinga scopul propus, se declanseaza energii nebanuite, la toate nivelele. Dar merita, pentru ca scopurile sunt marete: palatul Victoria sau Cotroceni.
Despre construirea unui mit politic a vorbit, in premiera absoluta, fostul presedinte Emil Constantinescu, intr-un interviu televizat dat acum 5 ani lui Ion Cristoiu, la Antena 3. Printre numele liderilor creati in timp, cu migala, de fortele mai sus pomenite el i-a enumerat pe Adrian Nastase, Radu Vasile, Traian Basescu, Mugur Isarescu ori Theodor Stolojan.
Probabil cel mai mult s-a muncit la mitul lui Stolojan, relata Constantinescu, el fiind pregatit pentru cele mai inalte demnitati in stat. Din pacate, sugereaza fostul presedinte, au aparut anumite "accidente" care au facut ca Stolojan sa nu prinda suficient de mult la public, astfel ca a fost inlocuit de o rezerva, de asemenea, intens pregatita, mitizata: Traian Basescu.
"KGB-ul a distribuit in timpul lui Gorbaciov bani unui numar de persoane care sa-i foloseasca. Acelasi lucru s-a intamplat si in Romania si fostul ministru al Finantelor recunoaste ca s-au distribuit sume uriase, in special fondul valutar special era urmarit. Acest fond valutar special care mergea numai la Ceausescu trebuia sa fie impartit de cei care aduceau. Cel care a condus Fondul Valutar Special este domnul Theodor Stolojan. Deci domnul Theodor Stolojan este persoana cheie a sistemului oligarhic din Romania" spunea Emil.
"Au fost doua mari operatiuni de manipulare a opiniei publice. Una a fost crearea mitului Stolojan. Deci s-a proiectat pe mentalitatea poporului roman imaginea d-lui Stolojan, a unui om onest, corect, muncitor. Dl Stolojan intotdeauna era cel care mergea inaintea Guvernului. A fost mentinut fostul ministru al Finantelor, dar in spate conducea Stolojan. Dupa aceea Stolojan a fost numit ministru al Finantelor si dupa aia a venit Guvernul Roman"
"Un mare specialist, care si astazi este eminenta cenusie si a domnului Traian Basescu. Este domnul Dorel Sandor, fost profesor de dezinformare la Scoala de Securitate de la Baneasa, si care este o minte stralucita si care de fapt a elaborat impreuna cu doua doamne foarte inteligente, care au mers cu Theodor Stolojan in zona economicului, cat a lucrat pentru Tofan, au creat acest mit Theodor Stolojan, care treptat a devenit adjunct al ministrului de Finante, secretar de stat, ministrul de Finante inaintea Guvernului, dupa care prim-ministru. A fost spalat la Banca Mondiala intr-un post de functionar, pentru ca apoi sa intre in PNL, pentru ca ideea structurilor oligarhice sa controleze toate partidele".
Stolojan era programt, deci, cu multi ani inainte sa preia friiele statului, dar lipsa unei carisme necesare, probabil, a facut ca el sa fie inlocuit la momentul-cheie.
"Aia a fost o schimbare a sistemului" explica Emil. "Deci la un moment dat cei care conduc structurile au considerat ca Basescu putea sa adune mai bine voturile poporului. A fost de fapt un mare proces de manipulare, prin care elitele intelectuale romanesti au creat mitul Basescu".
De la dezvaluirile fierbinti ale lui Constantinescu au trecut ani buni, in care Basescu a reusit incredibilul, adica obtinerea celui de al doilea mandat prezidential. Dar si ultimul.
Și, pentru ca trebuie sa aiba un inlocuitor, se lucreaza din greu la noul mit politic. E evident ca acesta poarta numele de Elena Udrea. Intimplator sau nu, un politician creat si "botezat" de acelasi Theodor Stolojan, cel care apoi i-a incredintat-o lui Basescu pentru a desavarsi opera. Nu e clar daca Udrea a fost de la inceput aleasa pentru un tel mult mai important decat si-ar fi imaginat oricine, pe atunci. E posibil sa fi facut parte dintr-un grup mai larg, "testat" discret de laboratoarele politice. Oricum ar fi, Udrea a reusit sa treaca testele, iar acum s-a intrat in faza finala. Cea a inocularii in constiinta publica a ideii ca ea este aleasa.
O dovada ca e asa o reprezinta chiar parcursul politic al femeii, care a ajuns in doar 6 ani, din simplu consilier municipal, sef de cancelarie prezidentiala, apoi parlamentar, membru al conducerii unui partid de guvernamant, ministru, lider de mare organizatie iar acum, potential candidat la primaria generala.
Dar, cel mai important, Udrea a parcurs rapid traseul vector de imagine - vector de opinie - centru de putere. La inceput dadea bine in poze si filmari gratie aspectului fizic generos. Apoi a devenit o portavoce a unor centre mai puternice decat ea, precum seful statului. Acum, Udrea devine un centru de putere in sine. Iar Traian Basescu, din proprie initiativa sau nu, ii cedeaza tot mai mult spatiul din fata.
Cine are dubii sa se aplece doar asupra evenimentelor din week-end, emblematice sub acest aspect. Traian Basescu intervine in problema pensiilor degajat, dintr-un hypermarket, apoi, in locul premierului ori al ministrilor Apararii ori Internelor, cea care vorbeste este Elena Udrea. Ea traseaza parcursul care trebuie urmat.
Apoi, seara, un soi de CSAT restrans decide exact ce anuntase Elena Udrea la pranz.
Luni, la Iasi, presedintele a participat la sarbatoarea Unirii, iar in prim plan a aparut, la depunerea oficiala a unei coroane de flori la statuia lui Cuza nu Primul ministru Emil Boc, nu presedinta Camerei Deputatilor Roberta Anastase , nu alte figuri grele ale PDL, ci Elena Udrea ministra Turismului. Plasata in centrul actiunii, pentru ca mesajul subliminal sa fie cat mai clar.
La inceputul carierei, Elena Udrea arunca doar fitile pe piata, gen scandalul biletelul samd.
De o bucata de timp, Udrea anunta si decide.
Anunta investitii de miliarde, anunta modificari de legi cruciale, anunta directii majore de actiune ale guvernului. Anunta startul campaniei electorale a PDL si anunta nume de posibili candidati la diverse functii. Anunta schimbari in structura PDL.
si nimeni nu incearca sa ii ia fata. Scenariul pare sa fie cunoscut si executat de toti, fara cracnire.
Iar impresia generala e tot mai mult exact cea care se doreste sa fie, probabil: Elena Udrea este principalul pol de putere politico-afaceristic al momentului. Unul care face incet, dar sigur, rocada cu Traian Basescu, pana la momentul, poate mai apropiat decat credem, cand va fi pregatita sa ocupe, de facto, locul de onoare. '