Bogdan Tiberiu Iacob publica pe Inpolitics articolul "Sirena Geoana da termen PSD: doua luni pana la preluarea puterii", pe care il puteti citi in continuare.
'Nu numai ca nu respecta omerta de 6 luni impusa de conducerea PSD, dar da atacul puternic la actuala conducere si lanseaza un mesaj care risca sa agite zdravan partidul, exact intr-un moment cand acesta parea gata sa mearga linistit la taiat porcul de Craciun si la reculegere in spiritul sfintelor sarbatori crestinesti. E vorba, ati ghicit, de Mircea Geoana, care a postat un auto-interviu pe propriul blog, o premiera politico-mediatica, la noi.
In esenta, mesajul lui Geoana se adreseaza plebei pesediste, careia ii flutura pe la nas cea mai imbietoare perspectiva: revenirea la putere nu peste 2 ani, ci peste 2 luni. Mai precis in debutul viitoarei sesiuni parlamentare, cand o noua forta politica pritocita pe baza de negocieri intelepte in perioada decembrie-ianuarie, si formata din PSD, PNL, PC, UDMR si chiar UNPR va debarca prin motiune de cenzura guvernul Boc si va prelua guvernarea. "PSD are obligatia sa reuseasca la inceputul anului viitor sa darame aceasta guvernare. Stim bine care au fost ingredientele motiunii de cenzura din toamna anului 2009, o relatie buna in cadrul opozitiei si un proiect coerent si atractiv pentru a putea sa determini o majoritate a Parlamentului Romaniei sa vina alaturi de tine. Daca nu vom reusi sa facem acest lucru la inceputul anului viitor deja va fi prea tarziu, va fi aproape 1 an de zile pana la alegerile locale, foarte multe schimbari pe scena politica romaneasca, o schimbare la varf la PDL, o schimbare la varf la UDMR si aparitia unui partid rival extrem de periculos pentru UDMR. Anuntul lui Tokes si sprijinul pe care il are si din tara, si din strainatate pentru acest partid popular al maghiarilor din Transilvania reprezinta pentru UDMR un pericol mortal", sustine el.
Geoana nu e lipsit de abilitate, gasind motive foarte serioase pentru demersul sau. Mai precis, el avertizeaza ca daca PDL nu va fi impiedicat sa organizeze viitoarele alegeri, frauda deja produsa la alegerile trecute se va repeta la o scara inca si mai mare, lasand actuala opozitie tot in afara jocurilor puterii.
El deplange ruptura tot mai vizibila intre PSD si PNL, avertizeaza UDMR ca aparitia noului partid pritocit de la Laszlo Tokes ar putea sa o lase in afara parlamentului, iar despre UNPR afirma ca, oricum, anul viitor va trebui sa ia o decizie, dat fiind scorul insignifiant din sondaje, care nu ii da nicio sansa la alegeri.
Fostul lider al PSD nu ezita sa il atace in mod direct pe succesorul sau, Victor Ponta, despre care dezvaluie ca l-ar fi sfatuit sa minta in legatura cu vizita la mogulul Vintu, in preziua confruntarii finale cu Basescu, ca si pe reprezentantii grupului de la Cluj, sustinator al lui Ponta, despre care spune ca au obtinut scoruri jalnice la alegeri, facilitand victoria lui Traian Basescu. Fara a lipsi, desigur, nici insinuarile de blat. Un alt pus la colt e Radu Mazare, a carui organizatie domina politica locala, dar tot i-a adus putine voturi lui Geoana, in alegeri. Un regret e si desemnarea anumitor persoane (Hrebenciuc si Corlatean) pentru gestionarea voturilor din diaspora, unde, de asemenea, candidatul PSD a adunat prea putine voturi. In fine, Geoana il mai critica pe Ponta si pentru ca a vorbit despre posibila sustinere in 2014 a candidatului PNL: "Cred ca este foarte greu sa pretinzi ca esti presedinte la PSD sau sef la PSD si sa nu iti propui sa ajungi presedintele Romaniei".
Fostul presedinte social-democrat mai spune ca, la implinirea unui an de la congresul din februarie, in PSD va trebui facuta o atenta analiza a parcursului de pana acum al partidului, dar, mai ales, a perspectivelor de viitor.
Un discurs interesant, inchegat si, dupa parerea noastra, indelung lucrat, aidoma celebrului discurs de la congresul din 2005, cand Geoana a castigat presedintia PSD, dupa ce se antrenase la studiourile PRO TV din Buftea, cu oamenii lui Adrian Sarbu.
Ce l-a determinat, insa, pe Geoana sa iasa atat de hotarat la lupta?
E limpede ca seful Senatului simte ca PSD e vulnerabil si se afla intr-un proces de regasire a identitatii inca nefinalizat, un proces care cuprinde ezitari si greseli inerente. In acelasi timp, PNL, simtind slabiciunile partenerului din opozitie, ia distanta tot mai tare, incercand sa isi propulseze in fata propriul lider, pe Crin Antonescu. Nu e deloc intamplatoare nici dezertarea PC din relatia cu PSD, cu doar cateva zile inaintea iesirii la rampa a lui Geoana, un mare apropiat al lui Dan Voiculescu. In fine, sa nu uitam ca, tot de cateva zile, puterea a pus tunurile pe Ponta sub pretextul unor asa-zise pozitii anti-romanesti exprimate la Strasbourg, astazi cerindu-i-se chiar demisia din parlament.
Pot fi simple coincidente, dar, la fel de bine, ar putea fi debutul unor miscari in interiorul PSD puternic stimulate din afara partidului, si care sa creeze tensiuni in cascada in debutul anului viitor. Adica atunci cand principalele forte politice se preocupa, in mod firesc, de pregatirea anului electoral 2012, de ofertele de guvernare, de identificarea si pregatirea candidatilor s.a.m.d. La urma-urmei, atunci cand PDL nu mai are nimic special de oferit electoratului, unica sansa a lui Basescu e sa pulverizeze contracandidatii prin orice mijloace, astfel incat acestia sa prezinte alegatorilor o fateta inca si mai jalnica decat a democrat-liberalilor.
E interesant de urmarit in zilele care vin reactia conducerii PSD la ofensiva lui Geoana. Deocamdata, la scurta vreme dupa postarea interviului pe site, Ponta s-a multumit ca utilizeze o replica a "rechinului" Gekko, din Wall Street 2: "Daca va inceta sa mai minta despre mine, o sa incetez si eu sa mai spun adevarul despre el". S-ar putea, insa, ca liderul PSD sa aiba nevoie de mai mult, pentru a-si asigura linistea in partid.'