Situatia este incerta in Republica Moldova, dupa ce exit poll-urile realizate ieri au fost infirmate de rezultatele partiale date publicitatii de Comisia Electorala Centrala. Aseara, la inchiderea editiei, dupa procesarea a 99% din numarul total de procese verbale, Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) era creditat cu 39,4%, Partidul Liberal-Democrat Moldovean (PLDM) cu 29,3%, Partidul Democrat (PD) cu 12,7%, iar Partidul Liberal (PL) cu 9,9%. De remarcat este faptul ca, pe parcursul zilei de ieri, comunistii au pierdut constant din avansul pe care-l aveau si nu este exclus ca avansul sa se mai micsoreze pana la finalizarea procesarii tuturor proceselor verbale, in special a celor din strainatate.
Potrivit datelor procesate din 99% din procesele verbale, PCRM va detine 42 de mandate in noul Parlament, PLDM - 32, PD - 15 si PL - 12. In aceste conditii, partidele care formau Alianta pentru Integrare Europeana (n.r. - PLDM, PD si PL) pot forma noul guvern, pot alege presedintele Parlamentului, dar nu pot alege presedintele tarii. Pentru desemnarea sefului statului sunt necesare 61 de mandate.

Incep discutiile pentru formarea unei coalitii de guvernare

Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat ca este necesara formarea unei coalitii intre partidele necomuniste si evitarea alegerilor anticipate, precizand ca astazi se va intalni cu liderii celorlalte formatiuni pentru discutii, relateaza "Jurnal de Chisinau". Totodata, acesta spune ca "trebuie gasit votul de aur" pentru alegerea presedintelui tarii. "Suntem datori sa reusim sa gasim acest vot. Republica Moldova nu poate sa mai reziste in conditiile in care vor avea loc iarasi alegeri, inca un an de instabilitate", a spus Filat. El se considera invingator in aceste alegeri, deoarece partidul sau si-a dublat numarul votantilor, dar a sustinut ca este prematur sa pretinda la unele functii. "Noi mai intai trebuie sa ne intrunim si sa cream o coalitie. Doar dupa asta vom putea vorbi despre functii", a precizat Vlad Filat.
Pe de alta parte, liderul Partidului Liberal Democrat nu a exclus explicit o coalitie a formatiunii pe care o conduce cu Partidul Comunistilor. "Noi urmarim sa avem o guvernare democratica si ca sa ajungem la situatia in care in tara noastra sa nu se discute la nesfarsit despre scenarii politice", a fost raspunsul dat de Filat, la intrebarea daca PLDM ar face coalitie cu PCRM.
Anterior, liderul comunist, Vladimir Voronin, a mentionat ca PCRM opteaza pentru o coalitie din doua partide si ca formatiunea comunista este gata sa discute cu Partidul Democrat sau PLDM.

Voronin: "Ne-au fost furate cel putin 10% din voturi"

Presedintele PCRM, Vladimir Voronin, a specificat ca partidul pe care-l conduce a fost furat in alegeri. Liderul comunistilor moldoveni a anuntat ca formatiunea sa a obtinut victoria in alegeri si a multumit alegatorilor care au participat la scrutin.






Liderul comunistilor a subliniat ca numaratoarea paralela s-a oprit la nivelul a 30% din datele trimise, pentru ca informatia primita nu coincidea cu rata de participare la alegeri. "Este pentru prima data cand ne-am confruntat cu o astfel de incompetenta in completarea procesului verbal la fiecare sectie de votare", a completat el. "Ne-au fost furate cel putin 10% din voturi, din cauza fraudelor si manipularii alegatorilor", a sustinut acesta.