Ziarul AZI publica articolul "Iliescu recapituleaza guvernarile. Reformatorii care duc tara de rapa", pe care il puteti citi in continuare.
Fostul lider al PSD, Ion Iliescu, sustine ca Traian Basescu il ataca pe el pentru ca lumea sa uite de adevaratele probleme legate de criza economica si salarii. Replica lui Iliescu vine dupa ce Traian Basescu a lansat un atac la adresa fostului presedinte al Romaniei.
"Cred ca e o obsesie a domnului Basescu. Vede cum isi pierde sustinerea populara si cum il judeca lumea. Atunci a venit cu formule demagogice, 'sa traim bine' si a promis marea cu sarea. Dar totul se pravale in acesti ani, in care domnul Basescu raspunde la nivelul sau. Guvernul pe care il sustine nu este capabil sa rezolve problemele de fond si atunci lanseaza asemenea gogosi cu care crede ca mai poate sa induca in eroare lumea", a afirmat Ion Iliescu.
Fostul presedinte critica dur "reformismul" actualului presedinte al Romaniei, Traian Basescu, si apreciaza ca "guvernarea Basescu-Boc este cea mai catastrofala, sub toate aspectele, din toata perioada celor 20 de ani care au trecut".
"Nu stiu daca dl Basescu are o viziune prea exacta si un concept clar ce e aia reforma si ce fel de reforma urmareste el", a mai spus fostul presedinte, referindu-se la observatiile lui Traian Basescu despre premierul din 1991, care "a avut ghinionul sa aiba un presedinte care vroia tara asa cum e ea acum".
Intr-o postare pe blogul propriu, Ion Iliescu face o retrospectiva a guvernarilor traversate de Romania in ultimii 20 de ani, "motivat de faptul ca presedintele Basescu a hotarat sa se compare cu 'antireformatorul' Iliescu, care ar fi franat elanul 'reformatorului' Petre Roman".
"Eu cred ca cea mai buna proba a efectelor diverselor guvernari care s-au succedat in cei 20 de ani trecuti de la Revolutie, sunt rezultatele concrete reflectate in economie si in viata oamenilor", considera fostul sef de stat.
Ion Iliescu descrie prima perioada de guvernare: "Primii 3 ani de dupa 1989, cand se prabusea un sistem - structurile sale statale, administratia, industria etatizata, cand se desfiintau CAP-urile - au fost anii unui declin economic brutal: scaderea produsului intern brut, a valorii productiei industriale si a celei agricole si o inflatie galopanta care a depasit si 300%. Au fost anii guvernarilor Petre Roman si Theodor Stolojan. Eu, insa, nu am pus pe seama lor aceste efecte, ci pe seama efectelor prabusirii de sistem care s-a produs in 1989".
Dupa primele alegeri constitutionale, din 1992, se instaleaza guvernarea unei coalitii grupate in jurul PDSR ."Guvernarea Vacaroiu 'nereformist' a fost o perioada benefica pentru tara. Atunci a inceput procesul de crestere economica si de reducere a inflatiei sub 50%. Perioada guvernarii Conventiei Democratice, din care au facut parte toti 'reformatorii' (inclusiv domnii Basescu si Petre Roman) a fost din nou marcata de declin economic, relansarea inflatiei si inrautatirea vietii oamenilor", apreciaza Iliescu.
Fostul presedinte aminteste si ca Guvernarea Nastase, "compusa din alti 'antireformisti', a fost cea mai fertila si benefica perioada pentru economia nationala (cresterea constanta a produsului intern brut, reducerea inflatiei la sub 10%, in conditii de echilibru macroeconomic), la care este de adaugat incheierea negocierilor cu Uniunea Europeana si primirea in NATO".
Dupa alegerile din 2004, "Guvernarea Tariceanu a continuat procesul de crestere economica si a marcat cresteri ale veniturilor cetatenilor; insa, s-a produs o deteriorare a indicatorilor macroeconomici. Cota unica a avut ca efect cresterea unor consumuri parazitare, bazate pe importul unor produse de lux din partea celor cu venituri mari, care s-au reflectat negativ in balanta de plati a tarii (lucru semnalat recent si de guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu)".
In fine, "guvernarea "reformista" Basescu-Boc este cea mai catastrofala, sub toate aspectele, din toata perioada celor 20 de ani care au trecut".
"Cu asemenea 'reformatori' se duce tara de rapa!", conchide fostul presedinte.