AGERPRES informeaza ca Boc da cu bani in alesii PDL inaintea motiunii de cenzura.
'In topul alocarilor bugetare pentru propriile colegii de parlamentar se afla ministrii Traian Igas, Anca Boagiu si Gheorghe Ialomitianu.
Cu cutitul ajuns la os, premierului Emil Boc a trecut la fapte. Inainte de motiunea de cenzura, toate promisiunile financiare pe care le facuse parlamentarilor coalitiei de guvernare dupa votul pe legea pensiilor au fost incluse intr-o hotarare de guvern care a fost publicata in Monitorul Oficial.
Intelegerea facuta cu fiecare parlamentar al coalitiei PDL-UDMR- UNPR-minoritati, cate 250.000 de lei de colegiu pentru scoli si gradinite, a fost chiar depasita in multe cazuri, ajungandu-se si la alocari de 1.940.000 de lei. Este cazul colegiului noului ministru de interne, Traian Igas, urmat in topul generozitatii guvernului de cele in care au fost alesi Anca Boagiu (Transporturi) ori Gheorghe Ialomitianu (Finante).

Misterioasele cai ale guvernului catre Monitorul Oficial

Dincolo de entuziasmul trezit ieri printre parlamentarii puterii, HG 1033 ridica insa si cateva serioase semne de intrebare. Primul este legat de data actului normativ. Desi fusese anuntata de purtatorul de cuvant al guvernului, Ioana Muntean, ca aprobata de executiv pe 20 septembrie, hotararea aparuta in MO este datata 13 octombrie, miercurea trecuta. Adoptarea pe 20 septembrie, la pachet cu alocarile pentru sali de sport si canalizare pe Ordonanta 7, era confirmata la acea vreme pentru EVZ si de vicepremierul Marko Bela.
La acel moment, surse guvernamentale sustineau ca din pixul lui Boc se scursesera astfel inclusiv cele 127 de milioane negociate cu PSD la legea pensiilor. Cum ambele partide au negat insa ulterior aceasta intelegere, hotararea nu s-a mai publicat in MO simultan cu actele normative aprobate pe 20 septembrie, ci a fost intoarsa, potrivit acelorasi surse, pe masa guvernului.
Un al doilea semn de intrebare ridica, de altfel, si suma alocata din bugetul Ministerului Educatiei. Daca pe 20 septembrie Ioana Muntean anunta ca "aproximativ 50 de milioane de lei vor merge din bugetul Ministerului Educatiei in bugetul administratiilor locale pentru finantarea unor cheltuieli legate de reparatia unor scoli", in HG 1033/2010, pe exact acelasi subiect, apar 80 de milioane plecate de la guvern.
Mai mult, in urma sedintei de guvern din 13 octombrie 2010, purtatorul de cuvant nu a mai mentionat nimic referitor la vreo astfel de alocare bugetara. Contactata de EVZ, Muntean nu a dorit sa faca nicio clarificare in acest sens.

Topul colegiilor de ministri finantate de guvern

Plusul peste cele 250.000 de lei promise de Boc se regaseste cu precadere in dreptul ministrilor care sunt si deputati sau senatori. Din calculele facute de EVZ, primul pe lista este Traian Igas (Interne), in al carui colegiu de senator - suprapus peste cel al deputatilor PDL Lucian Rivis- Tipei, Claudia Boghicevici si Adrian Nitu - ajung 1.940.000 de lei. Este urmat de Anca Boagiu (Transporturi) - al carei colegiu le include si pe cele ale deputatilor PDL Brandusa Novac si Toader Paleologu - cu 1.200.000 de lei. Gheorghe Ialomitianu (Finante) si-a tras partea leului intre deputati: 1.080.000 de lei. Urmeaza Ion Ariton (Economie), cu 640.000 de lei, vicepremierul Marko Bela cu 630.000 de lei si Cseke Attila (Sanatate) cu 595.000 de lei pentru propriul electorat.
Ministrului apararii, Gabriel Oprea, i s-au trimis in colegiul din Ilfov 550.000 de lei, lui Laszlo Borbely (Mediu), la Mures, 525.000 de lei, iar lui Kelemen Hunor (Cultura), in acelasi judet, 480.000 de lei.
In top urmeaza colegiile Elenei Udrea (Dezvoltare) - 475.000 de lei, al lui Valeriu Tabara (Agricultura) - 450.000 de lei si al lui Ioan Botis (Munca) - 100.000 de lei. Cel mai rau la ultima imparteala inainte de motiune a iesit Valerian Vreme (Comunicatii), care nu s-a ales cu nimic.

Boc sare gardul si la PNL-PSD

Guvernul a avut grija si de nemultumiti. Astfel, pentru doua gradinite din colegiul deputatului Clement Negrut (PDL), care a votat contra lui Boc la ultima motiune, s-au alocat 600.000 de lei. Bine ies si cativa alesi ai opozitiei. Liberalului Cristian Adomnitei i s-au dat 132.000 de lei pentru colegiul din judetul Iasi, in timp ce lui Horia Uioreanu i s-au alocat 350 pentru o singura scoala, in Cornesti-Cluj. Sume mai mici au ajuns si la PSD.'
Liderul PSD negociaza in forta cu minoritatile: pun umarul la daramarea guvernului sau nu mai au garantate mandatele la urmatoarele alegeri.