Puteti citi in continuare a doua parte a transcriptului interviului acordat de presedintele Traian Basescu pe 22 septembrie, in cadrul emisiunii "Nasul", de la postul de televiziune B1 TV.
Traian Basescu: Domnule Moraru, as vrea sa fiu foarte bine inteles: nu-mi place ce fac acum, spunandu-le romanilor ca avem nevoie de austeritate. Dar intre placere si responsabilitate, prefer sa fiu responsabil. Sigur, romanii vor opta. Romanii pot sa decida: "Nu, domnule, nu ne intereseaza!" Dar, spre exemplu, ceea ce li se propune romanilor prin noua lege a pensiilor este solutia de garantare a platii pensiilor.
Radu Moraru: Puteti sa ne explicati, ca vechi politician, ce s-a intamplat acolo? Pentru ca punctul cu 45% din pensie, daca s-ar fi votat, presupunand ca vine PSD la putere in 2012, Victor Ponta avea o problema: pensiile in 2012, pe legea asta cu 45%...
Traian Basescu: Scadeau.
Radu Moraru: Scadeau!
Traian Basescu: Da.
Radu Moraru: Scadeau sub 732 punctul de pensie. De unde gafa asta, sau ce s-a intamplat?
Traian Basescu: Domnule Radu Moraru, eu n-as vrea sa intru in astfel de calcule. Eu va pot spune ca noua lege a pensiilor garanteaza ca statul va putea sa le plateasca. Sigur, tot va trebui sa mai imprumutam bani, dar nu la sumele uriase pe care le imprumutam acum; si o sa putem sa eliberam niste bani, sa-i punem langa banii europeni sa declansam programele de accesare a banilor pe care ni-i pune la dispozitie UE. Dar, repet, nu-mi place, nu mi-am dorit niciodata sa fiu cel care le spune romanilor: "Dragi bugetari, trebuie sa plecati; sunteti prea multi" si: "Dragi bugetari, trebuie sa va taiem 25% din salariu" - pentru ca, repet, sunt oameni cu salarii de 600 de lei, la inceput de drum; sunt functionari extrem de competenti si onesti, care au 10, 15, 20 de ani in serviciul public. Le inteleg frustrarea, dar nu avem solutii.
Radu Moraru: Dar nu e si vina lor ca tac si inghit, cand stiu ca sefii lor tolereaza la stat, pe bani publici - jumatate din colectiv poate sa fie numai pile, cu lefuri mari? Ca totusi, sa angajezi 500.000 de oameni in plus fata de 2008 e si vina celor care accepta ca "pitipoanca" ia de trei ori mai multi bani si nu face nimic la stat.
Traian Basescu: Functionarul este relativ vulnerabil, chiar daca este aparent bine protejat de lege. N-o sa-l dea un ministru politruc afara, pentru ca e protejat de lege, dar o sa-i dea o functie de o sa plece singur din minister; si atunci tace. Nu el este cel care trebuie sa lupte cu politizarea aparatului, ci chiar politicienii trebuie s-o respinga, nu un functionar care are un salariu de 1.100 de lei, de 1.500 de lei, de 2.000, de 3.000 de lei - un bun functionar cu vechime; nu el trebuie sa lupte cu politicul.
Radu Moraru: Politicul, atunci cand pare ca toti sunt o familie - uitati ce s-a intamplat in parlament, acea negociere secreta despre care si dumneavoastra ati spus ca, iata, nu stia un sef de partid - sau poate stia... Politicul da impresia ca sunt toti o familie, pana la urma.
Traian Basescu: As vrea sa clarific si acest lucru, pentru ca vad ca domnul acesta lipsit de orice decenta face afirmatii inutile - ma refer la Ponta. El minte cu nerusinare. Stie foarte bine ca partidul lui a facut o negociere, stie ca seful grupului parlamentar PSD a fost cel care a initiat negocierea. Stiu si cu cine s-a facut. Eu sunt acum in situatia in care am doua reclamatii pe birou: una de la Victor Ponta, care imi cerea ieri sa fac nu stiu ce anchete in parlament, si un alt set de documente. De la Victor Ponta am o foaie de hartie in care imi spune ca Roberta Anastase a stimulat fraudarea votului la legea pensiilor - si am cateva documente cu repartitia banilor pentru PSD, informatia cand au inceput negocierile... Trebuie sa stiti ca au fost negocieri care au durat vreo patru zile.
Radu Moraru: Asta nu stiam.
Traian Basescu: Aflati acum.
Radu Moraru: Dar nu e si PDL partas sau cineva din PDL?
Traian Basescu: Ba da. Deci s-a negociat, in faza initiala, la nivelul sefilor de grupuri parlamentare, Toader cu Dusa - sau cum il cheama pe seful grupului parlamentar PSD -, dupa care s-au dat unor consilieri liniile de repartitie a banilor si, dupa patru zile, a si fost transmita premierului de grupul PDL solicitarea PSD ca sa nu participe la vot. Deci asta a fost conditia: "Dati-ne banii acestia si nu participam la vot".
Radu Moraru: Pai, s-a tinut de cuvant PSD.
Traian Basescu: Atunci, cum mai vii sa spui ca aperi interesele pensionarilor, cand tu targuiesti pe bani interesele lor si nu te duci la vot? Eu am fost si eu opt ani parlamentar, domnule Radu Moraru, si cand aveam ceva - si, slava Domnului, am fost de multe ori parlamentar de opozitie - ma bateam pentru ce credeam, desi stiam ca am sanse minime sa trec la vot, sa-mi treaca un amendament sau o anume pozitie sa fie acceptata de majoritate, dar ma bateam pentru ea. Si uneori mi s-a intamplat, cand majoritatea n-a fost atenta, sa-mi treaca amendamentul. Deci, este un lucru la care te bati chiar cand ai impresia ca esti in minoritate.
Radu Moraru: Cum putea sa se intample acum, pentru ca, la un moment dat, spunea PSD ca ei sunt oricum 95, si in sala erau doar 80 din PDL...
Traian Basescu: Pai, i-ar fi batut la vot.
Radu Moraru: Asta zic, deci puteau. In cazul asta, chiar a fost o sansa.
Traian Basescu: In cazul asta i-ar fi batut la vot; mai ales ca este clar ca ceva...
Radu Moraru: Deci, veti promulga legea? Ca va intreba cineva daca veti promulga aceasta lege. Spune cineva, sa citesc intrebarea, Adina Ionescu: "Sa-l intrebati pe presedinte la emisiunea de diseara daca se gandeste sa retrimita legea pensiilor la parlament inainte de promulgare pentru a fi revotata, din cauza suspiciunilor de frauda care planeaza asupra ei".
Traian Basescu: Acest joc de a-ti frauda banuiesc ca nu-l auziti prima data.
Radu Moraru: Nu.
Traian Basescu: De multe ori s-a spus: "N-ati fost in sala, n-au fost voturi, n-a fost nu stiu ce". Suspiciunea nu e un motiv pentru care un presedinte nu promulga o lege. Eu trebuie sa vad intai continutul legii.
Radu Moraru: Deci doar pe continut va puteti pronunta.
Traian Basescu: Eu nu ma pot pronunta pe procedura parlamentara. Procedura parlamentara este strict problema parlamentului. Daca domnul Ponta ar fi fost matur, se adresa Comisiei de Imunitati a parlamentului. Nu sa spui presedintelui, care n-are dreptul... A doua zi sunt convins ca, daca as interveni in treburile interne ale parlamentului, a doua zi ar scrie de "dictatorul de la Cotroceni", care iata ce abuz a facut. S-a bagat in proceduri parlamentare.
Radu Moraru: Dar de n-au revotat? pentru ca la revotare, Roberta Anastase a propus sa se revoteze, de ce acolo parlamentarii PSD - explicati-mi ca vechi parlamentar - s-au abtinut, adica si-au scos cartelele? Ca erau in sala si puteau impreuna cu liberalii sa obtina revotarea.
Traian Basescu: Nu, nu puteau.
Radu Moraru: De ce? Si-au dat seama probabil ca nu puteau.
Traian Basescu: Nu puteau s-o obtina; m-am interesat, n-au cum. Erau mai multi cei din arcul guvernamental, nu puteau sa obtina revotarea. Dar, eu n-am fost niciodata adeptul parasirii campului de batalie. Daca am un crez, ma bat chiar daca par a nu avea sanse.
Radu Moraru: Pai daca asa era intelegerea...? Va citez pe dumneavoastra: "Daca asa intelegerea"... Ei s-au tinut de cuvant. Acum sa vedem daca si guvernul Boc le va da banii pe care s-au inteles, ca ei s-au tinut de cuvant.
Traian Basescu: Nu. Eu cred ca daca guvernul Boc ar da acesti bani, public i-as cere premierului Emil Boc demisia. Sigur, ar putea sa si-o dea sau sa nu si-o dea; dar nu poti sa faci targuri de acest gen.
Radu Moraru: Chiar si pentru o cauza nobila, o lege in sfarsit buna, clara?
Traian Basescu: Dar nu cu bani publici, domnule Moraru.
Radu Moraru: E adevarat, dar s-a mai intamplat in istorie.
Traian Basescu: Nu stiu. Pe bani, acum vine moda asta cu "dam bani fiecarui parlamentar ca sa voteze"...
Radu Moraru: PSD a practicat acest santaj cu PNL, daca va aduceti aminte, Tariceanu. Si noi am aratat cum s-au dat banii.
Traian Basescu: Eu am sperat ca PDL nu va face asemenea targuri; si sunt convins ca premierul nu va accepta un asemenea targ. Pentru ca astia nu sunt bani nici din buzunar de la Boc, nici din buzunar de la Roberta Anastase, nici din buzunarele lui Mircea Toader sau ale parlamentarilor PDL; sunt bani din bugetul de stat. Bani din bugetul de stat! Nu poti sa continui. Care e diferenta, atunci, intre PDL - care eu am spus, am sperat si inca mai sper ca va fi un partid corect la guvernare, sa administreze resursele in interes public - si ce a facut guvernul Tariceanu, care negocia banii bugetului public ca sa ramana la putere cu PSD, cu Hrebenciuc, in fiecare zi? Deci, nu cred ca premierul trebuie sa dea curs acestui angajament. Sigur, trebuie recunoscut ca PDL, probabil, a avut si aceasta motivatie. Acum, daca nu ma insel, pe 26-28, este boardul FMI.
Radu Moraru: Era obligatoriu sa fie legea.
Traian Basescu: Trecerea prin parlament a legii pensiilor este conditie de transa, si cred ca si acest lucru a determinat PDL sa voteze impotriva reluarii votului, in conditiile in care aveau majoritatea in sala. Cred ca a mai fost o explicatie, si asta v-o spun nu ca avocat al lor, ci tot din experienta celor opt ani de parlament: n-au vrut sa creeze un precedent, pentru ca asa, orice lege se voteaza, pe urma iese un politician si incepe sa tipe la televizor sa se repete votul pentru ca s-a fraudat, si ar trebui sa repetam votul la fiecare lege. Asta ar face opozitia cand pierde voturi.
Radu Moraru: Bine, suspect e ca s-a declansat scandalul... Noi am transmis miercuri in direct ce s-a intamplat acolo in parlament, iar scandalul a izbucnit abia sambata si apoi duminica pe televiziuni. Dar, dincolo de asta, ca deja ne-am obisnuit, va intreb ceva: noi pe 6 decembrie am rasuflat usurati, am zis: "In sfarsit se incheie o campanie murdara, urata". Constatam ca din 6 decembrie pana astazi, acea campanie, acea mizerie, acea atmosfera - si nu vorbesc acum neaparat de unii sau de altii - a ramas la fel, ba chiar a mai crescut.
Traian Basescu: Ba, mai urata.
Radu Moraru: Totusi, nu putem sa traim o vesnicie asa. Mandatul dumneavoastra mai are vreo patru ani. Daca inca patru ani mai trebuie sa traim in atmosfera asta, s-ar putea sa innebunim cu totii. Care e solutia?
Traian Basescu: O sa fiu cinstit sa va spun ca dupa analizele mele nu exista solutie, pentru ca aici sunt interese extrem de mari. Sorin Ovidiu Vintu are probleme cu legea, Patriciu are problema discutabila a datoriilor de 600 de milioane transferate la KazMunai - dar nimeni nu stie ce intelegere este intre KazMunai si domnul Patriciu la vanzare, legat de cele 600 de milioane, daca trebuie sa le plateasca, daca nu -, domnul Voiculescu, funciar, si prin ceea ce a fost - Felix i se spune, parca; aluilalt, lui Vintu, Nus; sunt numele lor conspirative... Nu pot accepta ideea ca au un presedinte cu care nu se poate negocia nici interesul lor in justitie, nu se poate negocia nici vreun interes financiar. Traditional, acesti oameni au trait cu mainile bagate pana la coate si dincolo de coate in banii publici si in bunurile publice - sau in banii altora, in cazul FNI sau al FNA. Or, cu un presedinte care spune "nu, institutiile statului trebuie sa functioneze", toti trebuie sa raspunda. Nu functioneaza perfect, nu spune nimeni ca functioneaza perfect, dar cu mine nu vor gasi compromisuri.
Radu Moraru: Dar cum explicati atunci ca Dan Voiculescu, in ultimul sondaj de opinie, este mai sus in sondaj decat dumneavoastra, ca incredere si imagine?
Traian Basescu: A, pai n-am niciun dubiu ca e foarte sus. Un turnator cum sa nu fie foarte sus in Romania? Cred ca-s foarte iubiti de popor turnatorii, asa ca avem o explicatie de ce e foarte sus domnul Voiculescu... In alta ordine de idei, aduceti-va aminte ca timp de cinci ani pana la alegeri nu a fost sondaj pe care Realitatea si Antenele sa nu-l fi comentat de genul: "Basescu se prabuseste in sondaje". Ma tot prabusesc din 2004; cand vin alegerile, castig. Acum nu mai am alegeri. Eu, personal.
Radu Moraru: Asa am crezut si noi.
Traian Basescu: Da. Nu mai sunt alegeri prezidentiale la care sa pot participa.
Radu Moraru: Dar dictatura cand o introduceti, ca sa puteti candida?
Traian Basescu: Dupa ce termin al doilea mandat.
Radu Moraru: ...
Traian Basescu: As reveni totusi sa clarificam o parere a mea despre reactiile lui Victor Ponta.
Radu Moraru: Dura si scrisoarea, dreptul la replica pe care l-ati...
Traian Basescu: Este imposibil ca un lucru negociat de grupul parlamentar sa nu-l afle seful partidului. Lui i-a fost teama de cu totul altceva: ca se va afla de la PDL. Sau a simtit reactia premierului, care ar fi fost reticent la a imparti banii in felul acesta. Sau, si mai probabil, din experienta pe care o am, Victor Ponta e nimic pentru partid, pentru PSD. Si el incearca sa se legitimeze prin actiuni de-acestea kamikaze. El trebuie sa se duca sa-i placa lui Adrian Nastase, sa-i placa lui Hrebenciuc, sa-i placa lui Ion Iliescu, sa-i placa lui Dragnea. El trebuie sa faca frumos ca maimutica, asa, sa placa la foarte multi din PSD ca sa ramana sef de partid, pentru ca el nu controleaza nimic acolo. Si atunci, i se pare lui ca a fi obraznic, impertinent ajuta la ceva. Asta ma face sa constat cu parere de rau inca un lucru: pana acum credeam ca doar fata il arata ca imatur. Dar prin comportament, el chiar dovedeste ca nu numai fata lui, aspectul lui, este de om imatur, ci chiar fondul lui, pregatirea lui pentru viata, pregatirea lui politica, capacitatea lui de a intelege cum se face politica. Eu va spun un lucru care mi se pare elementar: tara e in criza din 2009, in plina criza. Cum poti sa fii atat de ostil gasirii unor solutii prin care sa iesim toti din criza, mai ales ca in 2009 domnul Victor Ponta era in guvern? Si cand s-a facut acordul cu FMI, si cand s-au luat toate masurile de finantare a deficitului bugetului de stat si pentru consolidarea rezervei BNR! Si aici e de dat un raspuns, ca veni vorba de deficit. Foarte multi intreaba: "Sa ni se spuna unde s-au dus banii care s-au imprumutat". Iar eu va spun transant: in salarii si pensii. Acolo s-au dus banii.
Radu Moraru: Daca Victor Ponta poate e imatur - si s-a vazut in niste declaratii ca inca nu poate sa fie un presedinte cum a fost Nastase, care sa puna saua pe partid in trei zile -, dar poate ca e de buna credinta. Credeti ca e mai bun Adrian Nastase, cum se zvoneste, ca vine sa preia sefia PSD?
Traian Basescu: Uitati ce cred eu - si v-o spun acum, vazandu-i evolutia de cand e presedinte de partid. Omul asta a venit pres la mine in birou, acest Victor Ponta, cum au mai venit si altii. Si ma intreba: "M-ati putea sprijini la competitia pentru alegerile de la Primaria Capitalei?" Raspunsul meu a fost: "Nu, ca n-ai sanse; vezi-ti de treaba, Victor Ponta".
Radu Moraru: Asta in ce an era?
Traian Basescu: In 2008. Era la mine in birou, nu in alta parte - ca sa nu fie dubii ca m-am intalnit la Golden Blitz sau la Ciresica. Nu! La mine in birou, acesta Ponta, care astazi vitupereaza impotriva presedintelui, era ca un pres care intreba: "Ar fi bine sa candidez la Primaria Capitalei? M-ati putea sprijini?" I-am spus: "Nu candida, ca n-ai sanse", dandu-i de inteles si ca nu sunt dispus sa-l sprijin. Tot el discuta inainte de alegeri un portofoliu de ministru prin iesirea din PSD - inainte de alegerile din partidul lor. Acest Victor Ponta, pe care il vedeti tipand. Or, nu pot sa-i mai tolerez obraznicia cand il stiu cate parale face.