Liderii sindicali au respins ieri propunerea Guvernului de majorare a salariului minim la 640 de lei, solicitand Ministerului Muncii sa faca noi simulari cu valori ale venitului minim la 675 de lei, respectiv 705 lei. "Daca acceptam o astfel de varianta vom nenoroci sistemul privat. Trebuie sa ridicam acest salariu minim mai ales ca de acum el va stabili coeficientul 1. Daca ne ducem inapoi cu salariul minim, automat afectam si salariile din mediul privat", a declarat vicepresedintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu.
Liderul sindical a precizat ca sindicatele au cerut Ministerului Muncii sa faca mai multe simulari pentru ca stabilirea salariului minim trebuie sa tina cont de toate efectele pe care le va produce.
Liderul BNS, Dumitru Costin, a aratat ca dupa taierea cu 25% a salariilor, guvernantii propun conservarea unui salariu minim la un nivel extrem de scazut. "Proiectia cu 640 de lei pentru salariul minim nu face decat sa confirme ca pentru zeci de ani suntem obligati sa operam in piata muncii un salariu extrem de scazut. Daca cei din sistemul bugetar vor ramane cu un salariu minim foarte scazut si cei din privat vor tine salariile scazute si de aici vor rezulta probleme mari si foarte mari in ce priveste sistemele de securitate sociala", a explicat liderul BNS.






Costin a adaugat ca mentinerea unor mase mari de salariati la un nivel scazut al veniturilor inseamna si contributii mici la bugetul de stat. Potrivit liderului sindical, o treime dintre salariati ar fi remunerati cu salarii intre 600 si 720 de lei.