Guvernul s-a angajat in negocierile cu Fondul Monetar International (FMI) sa concedieze 74.000 de bugetari pana la finele acestui an, dupa ce a disponibilizat deja 27.000 de salariati, si sa renunte la minim 15.000 de angajati din sectorul public in 2011. "Eforturile noastre de ajustare fiscala din restul anului 2010 vor fi sustinute de pachetul de ajustari adoptat recent (reprezentand 4,6% din PIB pe baze anuale)", se arata in scrisoarea suplimentara de intentie la acordul stand-by semnat de Romania cu FMI. Pachetul de ajustari cuprinde majorarea TVA cu cinci puncte procentuale, la 24%, reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor si cu 15% a majoritatii beneficiilor sociale, precum si continuarea disponibilizarilor. "Anticipam ca perspectivele slabe privind cresterea economica vor genera o scadere a veniturilor comparativ cu programul stabilit si am luat masuri suplimentare pentru a preveni majorarea deficitului. (...) Prin urmare sunt in curs de atingere a tintei de deficit bugetar de 6,8% din PIB stabilita pentru 2010", se mai spune in scrisoare.

Pensiile nu vor creste nici in 2011

Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI sa mentina inghetate pensiile, sa elimine al 13-lea salariu, primele de vacanta si subventiile la incalzire, precum si sa revizuiasca sistemul de asistenta si Codul Muncii. Executivul estimeaza ca va obtine astfel un plus de venituri de minimum 0,2% din PIB. Guvernul arata ca dispozitiile privind indexarea pensiilor vor fi aplicate din 2012, dupa inghetarea pensiilor in 2011.

FMI cere austeritate si anul viitor

Autoritatile romane ar putea sa majoreze salariile bugetarilor anul viitor, in conditiile unui proces mai rapid al concedierilor, insa FMI recomanda ca scaderea cu 25% aplicata de la 1 iulie sa nu fie inversata, potrivit sefului misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
Mai mult, Romania nu trebuie sa reduca nivelul taxelor in urmatorii doi ani deoarece guvernul s-a angajat fata de Comisia Europeana sa reduca deficitul bugetar la sub 3% din PIB in 2012, a declarat seful misiunii FMI in Romania. "Nu as recomanda o revenire la 19% a TVA la finele anului viitor deoarece este nevoie de continuarea consolidarii fiscale si in 2012", a spus Franks.
Intrebat cand ar putea avea loc relaxarea fiscala, el a precizat ca trebuie mai intai completate ajustarile fiscale si imbunatatita eficienta colectarii taxelor. In opinia oficialului FMI, evolutia economiei ar putea arata o crestere usoara a PIB in trimestrul al doilea, perioada urmata de scadere in trimestrul trei si din nou o crestere in trimestrul patru sau primul trimestru al anului viitor.

Urmatoarea transa, conditionata de plata datoriilor catre companiile private

Boardul FMI va aproba eliberarea urmatoarei transe de 914 milioane de euro din acordul stand-by dupa ce autoritatile romane vor indeplini preconditiile stabilite, printre care si plata a doua miliarde de lei in contul arieratelor statului. "Evaluarea noastra arata ca toate criteriile au fost indeplinite, cu exceptia arieratelor, tinta care a fost ratata si pana acum. (…) Din nefericire, soldul arieratelor nu s-a micsorat", a spus Franks. El a aratat ca va putea cere o noua derogare pentru Romania in privinta arieratelor doar daca se vor vedea eforturi "serioase" pentru rezolvarea acestei probleme. "Cheia pentru o crestere economica sustenabila in viitor in Romania este implementarea reformelor structurale pentru a se asigura un sistem public mai eficient si pentru majorarea investitiilor si productivitatii", a continuat Franks.
Oficialul FMI a mentionat ca reforma din sectorul de pensii si implementarea legislatiei privind salarizarea unica, care trebuie sa fie adoptate de parlament in luna septembrie, sunt "critice". "Reformele pietei muncii prevazute pana la finele anului 2010, precum si angajamentul politic larg pentru furnizarea unui mediu stabil si lupta contra coruptiei vor fi cruciale pentru ca economia Romaniei sa-si atinga potentialul", a conchis seful misiunii FMI de evaluare.

Executivul va impune noi biruri prin ordonanta de urgenta

Guvernul a promis FMI ca, pana la jumatatea lunii august, va elabora o ordonanta pentru impozitarea averilor mari ale persoanelor fizice si va extinde criteriile de definire a venitului impozabil, astfel incat sa fie taxate toate castigurile provenind din surse pentru care nu sunt acceptate scutiri. Proiectul de ordonanta pentru impozitarea averilor mari va fi elaborat cu asistenta tehnica a FMI, conform scrisorii de intentie la acordul stand-by, obtinuta de Mediafax. "In linie cu asistenta tehnica a FMI, vom pregati un proiect de ordonanta cu viitoare cerinte de impunere a averilor mari ale persoanelor fizice pana la jumatatea lunii august. Vom extinde definitia venitului pentru a permite taxarea veniturilor din orice sursa pentru care nu exista scutiri legale", se arata in document.
Conform sursei citate, reforma sistemului de taxare a averilor mari va fi incheiata pana la 30 noiembrie 2010.

Comisia Europeana va vira banii in septembrie







Comisia Europeana (CE) va vira cea de-a treia transa din imprumutul acordat Romaniei, in suma de 1,2 miliarde de euro, in a doua parte a lunii septembrie, a declarat Laurent Moulin, seful delegatiei Executivului UE. Potrivit unui comunicat al CE, misiunea de experti din Romania a concluzionat ca au fost indeplinite conditiile pentru eliberarea celei de-a treia transe a programului UE de asistenta a balantei de plati. "Misiunea a concluzionat ca aceste masuri (de consolidare fiscala - n.r.) par a fi suficiente pentru a se atinge tintele convenite de deficit bugetar de 6,8% si 4,4% din PIB in 2010 si, respectiv, 2011", se arata in comunicatul CE. Executivul UE indica faptul ca Romania isi mentine angajamentul de a-si reduce deficitul bugetar sub 3% din PIB in 2012.