Octavian STIREANU (foto)publica in Azi si Amos News articolul "Basesvanyos", pe care il puteti citi in continuare.
'Dupa Balvanyos, pe harta politicii antiromanesti a aparut si Tusvanyos, fostul Tusnad, daca va mai aduceti aminte... Nucleul intregii manifestari de acolo l-a reprezentat recitalul politic vindicativ pe care l-a dat Laszlo Tokes, ale carui date politice la zi sunt destul de semnificative. Desi este europarlamentar al Romaniei, ocupand unul dintre cele 33 de locuri acordate tarii noastre, fiind ales pe lista UDMR, Tokes a ajuns vicepresedinte al Parlamentului European la propunerea partidului de guvernamant de la Budapesta, FIDESZ, condus de premierul Viktor Orban, ca urmare a intelegerilor dintre acest partid si PDL.
Laszlo Tokes a vorbit la Tusnad despre autonomia teritoriala si culturala a Tinutului Secuiesc si a sustinut ca maghiarii au dreptul, prin Constitutie, sa organizeze demonstratii pentru a-si atinge obiectivele, urmand modelul catalanilor, de pilda. Declaratiile lui Tokes au fost facute in contextul in care Curtea Internationala de la Haga a constatat ca autoproclamarea independentei provinciei Kosovo nu incalca dreptul international, decizie care a gadilat destule minti infierbantate, dupa cum se vede.
Atitudinea lui Tokes nu mai poate surprinde pe nimeni. El este setat pe o anumita linie politica pe care o urmareste neabatut, pas cu pas, alaturi si prin intermediul UDMR, organizatie careia ii este presedinte de onoare si care are misiunea sa obtina de la Guvern toate hotararile stabilite de cercurile politice maghiare. Politica nationalista a lui Tokes este, de fapt, doar varful de lance si deschizatorul de drum al politicii udemeriste.
Formatiunea condusa de Marko Bela este constienta ca viitorul regimului politic Basescu depinde de propria sa vointa, astfel incat joaca puternic cartea celor 7% care pot inclina balanta majoritatii in Parlament. UDMR cucereste in permanenta noi teritorii de putere, obtine cam tot ce doreste si se infrupta masiv, dar pe tacute din cascavalul puterii. Asa se face ca, in realitate, UDMR are o putere efectiva de 3-4 ori mai mare decat procentele de vot, detinand cca 25-27% dintre functiile decizionale importante ale statului.
Captivitatea lui Basescu si PDL, pentru a ramane la putere, fata de voturile UDMR explica paralizia statului roman in toate situatiile provocatoare initiate sistematic de Tokes si ceilalti lideri politici maghiari din secuime.
Prin aceeasi situatie de prizonierat se explica si prestatia lamentabila a d-lui Traian Basescu la Tusvanyos, unde n-a scos o vorbulita despre subiectele ce s-au discutat acolo, incercand sa mute bobii pe subiectele lui aiuristice, cu pensionarii, bugetul, cheltuielile, imprumuturile s.a.m.d.
Taman acolo s-a gasit dl Basescu sa se dea "vestitorul" stirilor proaste - arhicunoscute de altfel -, ca si cand acestea le-ar fi facut altii, cand, de fapt, chiar el este autorul si decidentul lor! In transmisia televizata de la respectiva sindrofie maghiaro-maghiarizata, faldurile drapelului Tinutului Secuiesc falfaiau anume chiar in fata prezidiului, pe sub nasul d-lui Basescu, dar acesta nici nu s-a sinchisit.
Insasi acea imagine a unui Basesvanyos, prins intre Orban si Tokes, era sugestiva pentru captivitatea in care presedintele Romaniei se afla, doar spre a-si salva puterea. Toti "jucatorii" de la masa stiau ca, daca UDMR trece in tabara cealalta si se schimba majoritatea in Parlament, evenimentele proaste pentru Basescu urmeaza principiul dominoului, dupa votarea motiunii de cenzura si caderea Guvernului fiind foarte aproape si suspendarea Presedintelui.
Deci nu discursurile lui Tokes si interesele UDMR sunt ceea ce ne intereseaza - pentru ca ele sunt cunoscute - ci lipsa de reactie la acestea a autoritatilor romane.
Opiniei publice nu i-a putut scapa, desigur, reactia bleaga a puiului de mot Boc la intrebarea presei despre instigarile lui Tokes pentru iesirea in strada a etnicilor maghiari. Or, bietul Emil Boc nu poate sa aiba nicio reactie la asemenea subiecte - chiar daca ar vrea sau ar fi in stare de asa ceva - deoarece functia lui in Guvern si ramanerea sa in politica depind de UDMR, iar coniventele facute de PDL cu FIDESZ in Parlamentul European il reduc si mai mult la tacere.
Acest tip de prizonierat politic, aducand grave prejudicii modului suveran in care trebuie conduse treburile statului, este arhisuficient pentru rasturnarea de la putere a oricarui regim aflat in asemenea captivitate autoimpusa din sete de putere.
Prin aceasta lipsa de reactie - care este, de fapt, o complicitate prin tacere - dl Traian Basescu si PDL adauga pe rabojul politicii lor antinationale, pe langa atacurile cunoscute la adresa bugetarilor, pensionarilor, intelectualilor, teatrelor s.a., acest nou si intolerabil atac la adresa statului national.
Captivitatea politica a d-lui Basesvanyos aduce unul dintre cele mai mari prejudicii libertatii decizionale, in interes national, a statului roman.'