Senatorul PSD Marius Sorin BOTA, in calitate de presedinte al grupului de prietenie interparlamentara romano - italiana, a efectuat saptamana trecuta prima vizita oficiala la Roma.
In cadrul acesteia s-au stabilit printre altele, sustinerea la nivel parlamentar a proiectelor de legi comune care sa duca la imbunatatirea relatiilor bilaterale si sustinerea investitorilor italieni si romani, in cele doua tari; de asemenea sustinerea de pozitii comune la nivel parlamentar in relatiile cu Uniunea Europeana, in special in problema minoritatilor si a emigrantilor, cat si pentru diminuarea birocratiei europene in vederea absorbtiei de fonduri.
S-a hotarat generarea in perioada urmatoare a unui proiect de lege care sa fie depus la ambele parlamente, proiectul in cauza a fost solicitat de mediul de afaceri in vederea imbunatatirii absorbtiei de fonduri europene in ambele tari cat mai ales pentru proiectele bilaterale (in care investitori din ambele tari depun un proiect comun).
A avut loc o zi de forum economic cu doua sectiuni, una pentru investitorii italieni din Romania si una pentru investitorii romani din Italia, precum si o intalnire cu reprezentantii asociatiei romanilor din Italia.
In cadrul intrevederii cu Prea Sfintitul Siluan, Episcop al Bisericii Ortodoxe Romane la Roma, s-a discutat despre solicitarea acestuia de a sprijini la nivelul Parlamentului Italian a cererii depuse de Biserica Ortodoxa Romana pentru recunoasterea oficiala in Italia si acordarea de catre Biserica Catolica a unui lacas de cult in zona centrala a Romei. Aceste solicitari au fost facute la conducerea parlamentului italian, in urma acestora primindu-se promisiunea ca in sesiunea din toamna (2010), vor urgenta aprobarea legii necesare.