Inpolitics publica articolul "De ce e restructurarea guvernului doar o cacealma de imagine", pe care il puteti citi in continuare.
'Informatiile neoficiale din presa ultimelor zile dau aproape sigura abordarea, la intalnirea de duminica, de la Snagov, dintre PD-L si presedintele Romaniei (Basescu), a subiectului restructurarii guvernului. Numai ca sansele unui asemenea demers sunt aproape nule, iar povestea miroase de la distanta a cacealma de imagine.
PD-L poate lua in calcul o remaniere, dar nu si o restructurare a guvernului, mai ales dupa rezultatul ultimei motiuni de cenzura.
Nu demult, in partidul de guvernamant a aparut varianta unui cabinet cu doar 8 ministere, o initiativa a lui Liviu Negoita, care nu s-a prea bucurat, trebuie spus, de popularitate in randul pedelistilor. Vicepresedintele Ioan Oltean a spus, mai mult ca sigur, adevarul astazi, cand a declarat, la Bistrita, ca o restructurare a guvernului este exclusa, iar o remaniere va avea loc doar dupa o eventuala noua motiune a opozitiei.
Explicatia refuzului de a restructura guvernul e simpla: conform art. 73 din Constitutie, litera e, organizarea Guvernului este lege organica si trebuie votata in parlament cu majoritatea parlamentarilor, ceea ce inseamna ca PD-L are nevoie de 236 de voturi favorabile, exact cate ar fi trebuit sa stranga opozitia la motiunea de cenzura pentru a demite executivul. Or, la motiunea amintita, actuala putere a contabilizat doar 197 de voturi favorabile, in conditiile in care, e drept, UNPR s-a abtinut de la vot. Totusi, riscul de a nu strange numarul suficient de voturi este foarte mare, mai ales ca reducerea numarului de ministere ar putea lasa pe dinafara figuri proeminente ale partidului, care nu ar avea motive sa voteze propria "executie".
La randul ei, opozitia ar putea gasi lejer un pretext sa voteze impotriva noului cabinet sau sa se abtina de la vot, putand invoca, spre exemplu, comasarea nefericita a anumitor ministere etc.
Cum nervii dau in clocot in PD-L si nu se stie ce dezertari ar putea sa mai apara in viitorul apropiat, e plauzibil ca Basescu va prefera sa pastreze actuala formula de guvern, pentru a elimina la maxim riscurile unui "accident" politic cu grave repercusiuni.'