Senatorul PSD de Constanta Nicolae MOGA (foto) a sustinut o declaratie in plenul Senatului, intitulata "Anatema mediatica a Presedintelui - sau cum mai mintim poporul cu televizorul", pe care o puteti citi in continuare.
'La concurenta cu principalele evenimente mediatice ale sfarsitului de saptamana trecut, precum tragicul accident in care si-a pierdut viata presedintele Poloniei si alti oficiali polonezi, eveniment pe care il regretam cu totii, sau cu eruptia vulcanului din Islanda care a perturbat deplasarile cu avionul in toata Europa, presedintele Basescu a reinventat o alta "schema" prin care sa testeze probabil reactia electoratului "amortit" de efectele crizei.
Pe scurt, "a schimbat macazul" si si-a luat la refec propriul partid, acuzandu-l de " bolsevizare". Sistemul de alegeri pe lista a celor 4 vicepresedinti ai PD-L a determinat se pare, reactia de manie olimpiana cu care presedintele a reactionat, si unde altundeva ar fi putut sa o faca, in spiritual lui "homo videns", decat la un post TV de mare audienta!
Si, ca sa nu sarim prea usor peste ideea de "homo videns", ma simt dator sa il citez pe inventatorul lui, politologul italian Giovanni Sartori, care in afara de faptul ca trage un puternic semnal de alarma in legatura cu imbecilizarea prin televiziune, ne previne totusi ca "Televiziunea este un formidabil formator de opinie. Astazi poporul suveran opineaza mai ales in functie de felul in care televiziunea il influenteaza sa opineze. Iar prin ghidarea opiniei, puterea ecranului tv se afla intr-adevar in centrul tuturor evolutiilor politicii contemporane. In plus, televiziunea conditioneaza guvernul: ce poate un guvern sa faca, ce nu poate sa faca si ce decide sa faca in mod concret".
Viata noastra de zi cu zi este guvernata de politica prin televiziune si, mai de curand, prin blogurile politicienilor. Este bine sa ai curajul opiniei, dar uneori e de dorit sa lasi filosofia de budoar deoparte si sa iesi la lupta in arena.
Revenind la vocatia oratorica redescoperita a primului jucator al tarii, presedintele Basescu, pot sa spun ca revolta lui impotriva propriului partid reprezinta doar o manifestare ipocrita a unei ingrijorari de fatada in privinta "interesului national".
Cum sa te plangi de situatia dezastruoasa din administratia publica, atata timp cat tu esti artizanul din umbra al catastrofei?
Cum poti afirma ca greseala partidului mosit de tine este "Nu neaparat ca schimba oameni, ci calitatea unora pe care-i pune. Mai bine lasi pe unii competenti pusi de altii decat sa vii cu incompetentul tau".
Desigur, nu putem decat sa-i multumim presedintelui Basescu pentru laudele la adresa alegerilor democratice din partidul nostru, dar nu putem lasa nicio clipa garda jos, si cum bine spune un citat celebru, sa ne reamintim ca: "Timeo Danaos et dona ferentes"( Temeti-va de greci chiar cand aduc daruri!).
Sa nu uitam ca bunele intentii si critica aspra a presedintelui au premers deciziei Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionale modificarile aduse de Executiv la legislatia privind numirea la conducerea institutiilor deconcentrate, dar a fost pentru a treia oara cand Curtea Constitutionala il atentioneaza pe primul-ministru sa revina la normalitate, intelegand prin aceasta respectarea Legii fundamentale.
Sa nu credeti insa ca "papusarul- sef" este sau a fost vreodata strain de modificarile Legii deconcentratelor, modificari care fac acum obiectul unei viitoare, probabil, motiuni de cenzura.
Aratatul cu degetul la televizor nu mai pacaleste pe nimeni, domnule Presedinte, indiferent pe cine v-ati alege ca tinta, atata vreme cat toamna trecuta ati fost in spatele blocajului institutional generat de nerecunoasterea rezultatelor motiunii de cenzura si v-ati incapatanat sa persistati in solutia Boc-premier!'