Evenimentul Zilei publica un articol cu titlul "Gorbaciov: Lichidarea animalica a sotilor Ceausescu e inacceptabila", pe care il puteti citi in continuare.
Aflat in Romania, ca invitat de onoare al unei companii private care se lanseaza astazi pe piata media romaneasca, fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov l-a dojenit indirect pe Ion Iliescu, in prezenta caruia a declarat ca sotii Ceausescu nu trebuiau impuscati "ca niste animale".
Gorbaciov a venit in Romania la invitatia unei companii private pentru lansarea cotidianului "Puterea".
"In sfarsit am reusit sa ma intorc in Romania, il cunosc foarte bine pe fostul presedinte. Am decis sa vin pentru ca la anul implinesc 80 de ani. Timpul trece foarte repede", a spus Gorbaciov imediat dupa aterizarea aeronavei care l-a adus la Bucuresti.
Intrebat de jurnalisti despre tragedia prin care trece Polonia, dupa accidentul aviatic de la Smolensk, Gorbaciov si-a exprimat regretul, dar si speranta ca aproprierea dintre Rusia si Polonia va continua.
"Groaznic. Nu tin mine sa se mai fi intamplat asa ceva. Tragedia de la Katyn din 1940 e o problema importanta pentru relatiile dintre Rusia si Polonia. Trebuie sa fim uniti ca sa trecem peste aceasta nenorocire," a mai spus Gorbaciov.

"Ma bucur sa va revad, domnule presedinte". Ion Iliescu si-a exersat rusa

Gorbaciov s-a bucurat la vederea fostului presedinte Ion Iliescu. Cei doi s-au imbratisat si au vorbit in limba rusa. Revederea cu Emil Constantinescu a fost mai protocolara, cei doi comunicand numai prin translator.
Ei au luat dejunul cu alte personalitati din Rusia, timp de doua ore, de la 13:30 la 15:30.
La finalul dineului, "parintele perestroikai" a declarat ca gravitatea situatiei din decembrie 1989 de la Bucuresti nu poate motiva uciderea cuplului Ceausescu. "Un asemena gest nu poate fi acceptat. Nu trebuiau impuscati ca niste animale", a sustinut nestingherit Gorbaciov, desi in proximitatea sa se afla Ion Iliescu.

A doua oara la Bucuresti

In aceasta seara, Mihail Gorbaciov participa la lansarea cotidianului Puterea, condus de fostul redactor-sef de la Gardianul, Alecu Racoviceanu. Evenimentul are loc la Clubul Diplomatic.
Gorbaciov este coactionar la ziarul rus "Novaia Gazeta", adesea critic la adresa premierului Vladimir Putin, impreuna cu oligarhul Aleksandr Lebedev. Acesta din urma a achizitionat, de curand, doua renumite cotidiene britanice, "Evening Standard" si "The Independent".