Ministerul de Externe a precizat, ca, din ratiuni financiare, este incurajata participarea la concurs si plecarea la post in tandem a angajatilor MAE sot-sotie, in conditiile indeplinirii cerintelor posturilor respective si promovarii concursului.
Sunt fie sot-sotie, fie rude si reprezinta Romania peste hotare, in cadrul ambasadelor si consulatelor. Ambasador la Washington este Adrian Cosmin Vierita, iar Codrina Vierita este ministru-consilier. Tot in capitala Statelor Unite, seful-adjunct al misiunii este Cristian Gaginsky, iar doamna Cristina Gaginsky este consilier.
La Canberra, in Australia, ne reprezinta ambasadorul Mihai Stefan Stuparu, care o are consilier pe doamna Cristina Stuparu.
La ambasada de la Bruxelles, in Belgia, sunt angajati consilierul diplomatic, Mircea Simion, iar secretarul II este Teodora Simion. La Beijing, in China, ambasador este Viorel Isticioaia Budura, iar consilier diplomatic este Tatiana Isticioaia Budura. Iar la New Delhi, India, ambasador este Valerica Epure, iar Cristian Epure este consilier.
Situatie similara la Tel Aviv. Ambasador este Edward Iosiper iar consilier diplomativ este Tatiana Iosiper.
Un alt exemplu este Roma, unde ambasador este Razvan Victor Rusu, iar Livia Alexandrina Rusu este consilier diplomatic.
Aceeasi situatie in Spania si Suedia. La Madrid, ambasador este Maria Ligor si consilier Adrian Ligor, iar la Stockholm, Raduta Matache este ambasador, iar Constantin Matache este ministru-consilier.
Potrivit reprezentantilor Ministerului Afacerilor Externe, toate persoanele aflate la post ca angajati ai Ministerului Afacerilor Externe, care sunt sot si sotie, au fost trimise in misiune cu respectarea legislatiei interne si in conformitate cu practica diplomatica internationala.
MAE precizeaza si ca este incurajata participarea la concurs si plecarea la post in tandem a angajazilor sot-sotie, in conditiile indeplinirii cerintelor posturilor respective si promovarii concursului, din ratiuni financiare.
Cheltuielile cu cazarea, cu indemnizatiile sotilor/sotiilor si copiilor sunt mai mici daca pleaca in misiune pe doua posturi angajati sot-sotie, decat daca ar pleca angajati diferiti, fiecare cu familia lui, au explicat reprezentantii ministerului.