Radu Dan Florea, patronul firmei Tech Safety din Targu Jiu si fin al senatorului PSD Catalin Voicu, cel care figureaza in stenogramele aparute in presa, este un abonat al fondurilor publice. Cel mai "gras" contract al lui Radu Dan Florea este alimentat cu fonduri de la Ministerul Educatiei si Cercetarii si are o valoare de 12,3 milioane de lei.
Patronul firmei Tech Safety din Targu Jiu, Radu Dan Florea, este, potrivit stenogramelor aparute in presa, cel care trebuia sa ii returneze suma de 200.000 de euro omului de afaceri Costel Casuneanu. Potrivit procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, senatorul Catalin Voicu ar fi stiut ca avea telefonul ascultat si intr-o discutie telefonica i-a solicitat finului sau, Radu Dan Florea, sa returneze banii respectivi, pe care i-ar fi folosit la lucrarile de constructie ale unui campus scolar din judetul Gorj. Conform anchetatorilor, senatorul ar fi incercat astfel sa scape de infractiunea de trafic de influenta in favoarea omului de afaceri Costel Casuneanu si sa lase sa se inteleaga faptul ca suma de 200.000 de euro luata de la acesta nu era destinata unui magistrat, ci lui Radu Dan Florea. Discutia telefonica inregistrata de DNA dintre Catalin Voicu si finul sau Radu Dan Florea, din Targu Jiu, a avut loc pe 21 decembrie 2009. Despre suma de 200.000 de euro procurorii DNA sustin ca ar fi mita pentru un magistrat de la Înalta Curte de Casatie si Justitie pentru ca omul de afaceri Costel Casuneanu sa scape de un dosar penal. De altfel, si afaceristul Costel Casuneanu a facut recent public faptul ca asteapta ca datoria sa ii fie inapoiata.

Stenograma aparuta in presa

"Catalin Voicu: Unde esti, domnu' fin?
Radu Dan Florea: Sa traiti! Acu iesii de la spital. Am avut un puseu de tensiune si statui la perfuzii. Îmi cer scuze ca nu avusei telefonul.
Catalin Voicu: Mai omule...
Radu Dan Florea: Am zis ca mor...
(...)
Catalin Voicu: Da' unde esti? Cand ne vedem?
Radu Dan Florea: Asta-seara sau maine cel tarziu.
Catalin Voicu: Mai omule... mai omule, trebuie neaparat sa ii dai banii omului aluia inapoi. E vorba de domnul Casuneanu.
Radu Dan Florea: Da.
Catalin Voicu: Si asa am o mie de probleme, intelegi, de la chestia asta.
Radu Dan Florea: Oricum, pana la sfarsitul anului e rezolvata.
Catalin Voicu: Pai eu asa i-am promis, ca-i dam pana la sfarsitul anului, domn'e!
Radu Dan Florea: O rezolvam pana la sfarsitul anului.
Catalin Voicu: Am rugamintea, vino azi, vino azi la Bucuresti, ca sa vedem exact cand crezi ca poti sa-i dai banii pentru ca vreau neaparat sa gasim o formula sa te prezinti sa-i dai banii, intelegi?
Radu Dan Florea: Am inteles, ori asta-seara, da-s slabit, asta-seara ori maine dimineata sunt aici.
Catalin Voicu: Bine, ai grija... Bun. Deci rugamintea care o am: fa-ti toate socotelile si da-i omului banii inapoi pana la sfarsitul anului.
Radu Dan Florea: Da, da.
Catalin Voicu: Ca eu, in ce ma priveste, ma lupt si voi demonstra ce am de demonstrat, ca n-am nici o legatura cu povestea asta, pentru ca... omului trebuie sa-i dai banii, ca eu asa i-am promis, pana la sfarsitul anului.
Radu Dan Florea: Am inteles, am inteles, ne tinem de cuvant.
Catalin Voicu: Te incadrezi, nu? Pana la sfarsitul anului?
Radu Dan Florea: Da, ne incadram pana la sfarsit. Ne incadram.
Catalin Voicu: Bine, ca eu nici nu am voie sa iau legatura cu el acum. Nici nu stiu cum. Va trebui sa te duci tu personal sa ii duci. Nu stiu, ne mai gandim, ne punem de acord aci sau prin avocat. Sa vedem ca trebuie sa...
Radu Dan Florea: Prin avocat, prin avocat, datoria e clara, asta-i datoria si... domn'e banii.
Catalin Voicu: E in regula. Bine. Hai, te astept!".

Afaceri alimentate cu bani de la Ministerul Educatiei

Omul de afaceri targujian Dan Radu Florea era cunoscut in anii 2000 - 2004 ca prieten al lui Nicolae Mischie, dar si ca un apropiat al sefilor din politia gorjeana. Afacerile firmei conduse de Radu Dan Florea au legatura cu fondurile publice, iar campusul la care fac referire procurorii Directiei Nationale Anticoruptie exista in comuna Pestisani. Potrivit primarului localitatii, Florin Pavel, firma Tech Safety a castigat licitatia de constructie a unui campus in localitate, iar lucrarile au fost demarate pe 5 martie 2008. Conform contractului, lucrarile trebuia finalizate in aceasta luna, insa au fost sistate. Fondurile sunt asigurate de Ministerul Educatiei si Cercetarii. "Primaria Pestisani mai are de virat firmei Tech Safety suma de 2,4 milioane de lei. Ei au executat cam 40% din lucrare si nu am mai avut bani. Pana acum le-am dat cam cinci milioane de lei si mai avem restanta de 2,4 milioane de lei. Valoarea totala a contractului este de 12,3 milioane de lei, fara TVA. Banii vin de la Ministerul Educatiei. Lucrarile sunt sistate din iulie anul trecut", a mentionat edilul-sef din Pestisani.

Lucrari pe bani publici si la Motru

Firma omului de afaceri deruleaza in prezent un contract si cu Primaria Motru. Valoarea acestuia este de un milion de lei, iar Tech Safety trebuie sa modernizeze piata agroalimentara din municipiu. Societatea lui Dan Floarea a castigat licitatia in urma unei contestatii, desi, initial, lucrarile fusesera adjudecate de firma IMSAT din Valcea. Cu toate ca lucrarile au inceput in 2008 si trebuia sa fie executate in sase luni, nici pana in prezent piata agroalimentara nu este gata. "Tech Safety iesise pe locul al doilea la licitatie, dar au facut contestatie la Bucuresti, au venit cu o hartie si le-am dat lor contractul. Daca ajungeam la instanta dura prea mult si am zis sa mergem pe mana lor, sa terminam mai repede piata. Nici pana acum nu au terminat-o, desi am stabilit impreuna sa fie gata inainte de Paste. Eu nu stiu cine sunt patronii: cand vin unii, cand vin altii. Le-am dat pana acum 400.000 de lei. Am avut o restanta de 100.000 de lei pe care am achitat-o in vara si ei au profitat de treaba asta: ca e criza si asa mai departe. Au executat 50% din lucrare, dar eu nu stiu cat sa mai astept. Folosim bani de la bugetul local. Eu vreau sa reziliez contractul, chiar daca ajung in instanta. Am tot amanat, ca am zis ca o termina. Facem alta licitatie pe ce a mai ramas de executat", a declarat Dorin Hanu, primarul din Motru.

L-a "infundat" pe Alexandru Crisan si a vandut salopete catre CJ Valcea

Dan Radu Florea a intrat in atentia opiniei publice din judetul Gorj si nu numai, printr-o afacere derulata in anul 2004. La vremea respectiva, firma Tech Safety a vandut salopete in valoare de 300.000 de lei Consiliului Judetean Hunedoara. Marfa era destinata salariatilor Directiei de Drumuri Judetene, iar pretul de achizitie al unei salopete a variat intre 85 si 200 de lei. Inspectoratul de Politie al Judetului Hunedoara chiar a deschis atunci o ancheta pentru a stabili modul in care s-a derulat contractul pe bani publici. Numele Dan Radu Florea apare si in rechizitoriul prin care a fost trimis in judecata Alexandru Crisan senior. Astfel, conform procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj, Alexandru Crisan tatal si fiul, patronii firmei ALEXANDER CO SRL din Brasov, au incheiat in luna iulie 2004 trei contracte cu firma Tech Safety din Targu Jiu, prin care cumparau marfa in valoare de peste 600.000 de lei, obligandu-se sa o achite cu file cec. În contract, cei doi oameni de afaceri se angajau sa asigure existenta in cont a sumei necesare efectuarii platii, in caz contrar ei raspunzand penal. Pe conturile familie Crisan era aplicata insa o poprire de catre Ministerul Finantelor si astfel cei doi au ajuns in fata instantelor de judecata.

Carciumaru neaga orice relatie cu Dan Radu Florea

Cu toate ca a fost filmat la Congresul PSD alaturi de senatorul Catalin Voicu, in timpul unei discutii, seful PSD Gorj si primar in Targu Jiu, Florin Carciumaru, neaga faptul ca l-ar lega ceva atat de parlamentarul anchetat de DNA, cat si de omul de afaceri Radu Dan Florea. Mai mult decat atat, Primaria Targu Jiu a tinut sa transmita ieri un comunicat de presa in care se insista asupra faptului ca firma patronata de finul lui Catalin Voicu nu a facut afaceri cu primaria condusa de Florin Carciumaru. "Primaria Municipiului Targu Jiu doreste sa clarifice unele comentarii aparute in ultimele zile si subliniaza faptul ca intre municipalitate si firmele domnului Dan Florea nu exista contracte, iar lucrarile de la campusul de la Barsesti sunt realizate de SC MACOFIL", se mentioneaza in comunicatul emis de biroul de presa al Primariei Targu Jiu.
Dan Radu Florea nu a putut fi contactat telefonic pentru un punct de vedere in legatura cu discutia telefonica purtata cu senatorul Voicu, referitoare la imprumutul de 200.000 de euro.