Peste o mie de sindicalisti ai Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), printre care si o delegatie de 40 de profesori din Botosani, au protestat ieri in fata Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", unde s-a desfasurat sedinta de Guvern. Sindicalistii au scandat "Hotii! Hotii!", "Iesiti afara!", "Mincinosii" si "Demisia", iar jandarmii au format un cordon in fata lor. Dupa aproximativ o jumatate de ora, sindicalistii au plecat din fata Universitatii catre Piata "Mihai Eminescu", unde actiunea a luat sfarsit. Secretarul general al FSLI, Liviu Marian Pop, a declarat ca protestele sindicalistilor din invatamant vor continua prin organizarea de marsuri si mitinguri in intreaga tara. Potrivit lui Liviu Marian Pop, la actiune au participat sindicalisti din 18 judete, inclusiv de la Buzau, unde profesorii se afla, in aceste zile, in greva. Conform autorizatiei obtinute de organizatorii protestului actiunea urma sa se incheie in jurul orei 19.00, insa liderii sindicali au spus ca protestul s-a incheiat mai repede, astfel incat manifestantii sa se poata intoarce acasa.Sindicalistii vor sa depuna o plangere la forurile internationale, pentru nepunerea in practica a sentintelor judecatoresti si sa inainteze o plangere penala impotriva conducerii Ministerului Educatiei, din cauza actiunilor de instigare si presiune asupra angajatorilor pentru a nu respecta hotararile judecatoresti definitive si irevocabile privind drepturile salariale. De asemenea, ei sunt nemultumiti ca din septembrie vor fi disponibilizati aproximativ 17.000 de angajati din invatamant, de reducerea veniturilor prin aplicarea legii unice de la 1 ianuarie 2010 si de reducerea salariilor cu 15% din noiembrie-decembrie anul trecut.Tot ieri, de la ora 10.00, peste 250 de sindicalisti ieseni din cadrul Federatiei "Spiru Haret" si Sanitas au participat, in fata Prefecturii, la un miting de protest, in timp ce premierul Emil Boc se afla in cladirea Prefecturii, unde discuta cu reprezentanti ai administratiei locale. Ulterior, Emil Boc a cerut sindicatelor sa inteleaga ca majorarile salariale nu pot fi efectuate decat in raport cu resursele bugetare si doar cu eliminarea sporurilor salariale care nu se regasesc in legislatie, dar au fost incluse in contractele colective de munca. El s-a intalnit cu o delegatie a sindicalistilor, afirmand la finalul discutiei ca dialogul va continua, dar ca legile reformei trebuie aplicate pentru ca Romania sa poata depasi criza economica.

Oficialii botosaneni au cerut bani pentru drumuri

Premierul Emil Boc si membrii Guvernului au avut ieri o intrevedere cu reprezentantii autoritatilor locale din judetele Iasi, Neamt si Suceava. Botosaniul nu a fost reprezentat la niciun nivel. Cu toate acestea, primarul Catalin Flutur a explicat aseara ca reuniunea la care au participat si reprezentanti ai altor judete era trecuta in program drept intalnirea reprezentantilor Guvernului cu autoritatile din Iasi. "Au fost si alte persoane care nu aveau ce face. La intalnirea de la Prefectura Iasi au participat prefectul, primarul si sefii de deconcentrate din Iasi. Ca acolo s-au ratacit si niste colegi din alte judete, e altceva. Ei nu au facut altceva decat sa bea o cafea", a explicat primarul Flutur. Edilul municipiului a adaugat ca oficialii botosaneni s-au intalnit cu reprezentantii Guvernului marti seara. "Am participat la sedinta de Guvern, apoi am purtat discutii dupa sedinta si dupa conferinta de presa. Au fost aprobate finantari pentru toata lumea. Ceea ce era propus dinainte s-a aprobat. Noi am mai inaintat o lista cu solicitari de alte finantari, dar nu avea cum sa se aprobe astazi (ieri - n.r.)", a declarat Catalin Flutur. In documentele prezentate de delegatia botosaneana, o importanta deosebita se acorda investitiilor necesare pentru modernizarea si reabilitarea arterelor nationale. Sumele totale preconizate pentru lucrarile la infrastructura rutiera ajung la aproape 180 de milioane de lei. Una din propunerile oficialilor se refera la tronsonul Botosani - Suceava, care presupune o investitie de 14,6 milioane lei. Ideea avansata de oficialii locali este ca reabilitarea acestui sector de drum sa inceapa de la Botosani spre Suceava. Astfel, s-ar putea reduce si numarul de accidente de pe soseaua care leaga cele doua municipii. Argumentul politicienilor locali este faptul ca in ultimii cinci ani, pe portiunea de drum din judetul Botosani, au avut loc 104 evenimente rutiere soldate cu 14 morti, 29 de raniti grav si 122 raniti usor. Importante sunt si investitiile privind reabilitarea si modernizarea drumului spre Iasi, care implica un fond de 39 milioane de lei, dar si asfaltarea singurului drum national de pamant din tara, Radauti Prut - Manoleasa, cu un necesar de 122 de milioane de lei. In mapele inaintate ministrilor s-au specificat si investitiile necesare in invatamant sau sustinerea continuarii investitiei "Bazin de inot acoperit" in municipiu.

- Roxana RUSU- Virginia ConstantiniuContracte semnate pe proiectele autoritatilor iesene

Reprezentantii Guvernului si cei ai autoritatilor din judetul Iasi au semnat ieri un set de contracte de finantare a unor proiecte locale, in valoare cumulata de aproape 100 de milioane de euro, finantate atat din bugetul de stat si bugetele locale, cat si din fonduri europene nerambursabile. Un astfel de contract, in valoare de 72,8 de milioane de euro, a fost incheiat pentru reabilitarea sistemului de termoficare a municipiului Iasi.Un alt contract, cu o durata de 29 luni si o valoare totala de 11 milioane euro, a fost incheiat pentru amenajarea zonei de agrement Ciric, din Iasi, si dotarea acesteia cu plaje si piscine, fantani arteziene, teren minigolf, fotbal si tenis, debarcader si telescaun.Reprezentantii Guvernului si cei ai autoritatilor locale au mai semnat si un contract in valoare de 7,79 milioane euro, pentru reabilitarea, modernizarea si dotarea a cinci scoli speciale din judetul Iasi, destinate persoanelor cu dizabilitati. A fost incheiat, de asemenea, un protocol privind reducerea riscului de inundatii pe raul Bahlui si amenajarea albiei raului in municipiul Iasi, simultan cu efectuarea unor lucrari de dezvoltare a infrastructurii de agrement si turism pe cursul urban al raului, in centrul municipiului.

Executivul vrea sa desfiinteze jumatate din CET-uri

Guvernul intentioneaza sa treaca la Ministerul Economiei, pentru o perioada determinata, centralele de energie termica, pentru modernizare, urmand ca ulterior CET-urile sa fie transferate din nou catre autoritatile locale sau sa desfiinteze jumatate din unitati, inlocuindu-le cu grupuri mici pe gaze. Variantele analizate de Executiv pentru reabilitarea CET-urilor au fost prezentate la Iasi, de ministrul Administratiei, Vasile Blaga, intr-o discutie cu autoritatile locale.



El a aratat ca a fost deja constituit un grup format din reprezentantii ministerelor implicate, administratiilor locale, sindicatelor, parlamentarilor si care trebuie sa prezinte, pana in luna iunie, un plan national de modernizare a intregului sistem de producere a energiei termice in Romania. "Va trebui sa punem la punct un plan national de modernizare a intregului sistem de producere a energiei termice in Romania, pentru ca este la pamant. Nu s-a intamplat aproape nimic desi au fost transferate acum cativa ani, in timpul guvernarii Nastase, cu datorii cu tot si s-au acumulat in timp. Nu a fost nicio gandire coerenta la nivel national si au fost dezvoltate grupuri de producere energie termica care nu au ce face vara, sarind din lac in put", a spus Blaga.