Presedintele PSD, Victor Ponta propune prima modificarea serioasa la statut: migratorii politici care parasesc partidul la vremuri de restriste cum ar fi in perioada de opozitie nu vor fi decat foarte greu primiti inapoi si nu vor beneficia de nici o functie politica sau administrativa daca vor reveni in randurile social-democrate. Masura ar putea fi adoptata prin modificarea Statutului partidului la viitorul Congres al formatiunii, in toamna.
"Vreau sa fac o precizare pentru cei care au urechi de auzit. In octombrie, pana la sfarsitul anului, vom avea un Congres care se va ocupa doar de modificarea Statutului. Dorinta mea este in noul Statut al PSD, ceea ce la Gorj am facut deja printr-o hotarare a noastra, cei care pleaca din partid in perioada de opozitie vor veni foarte greu inapoi sau, daca vor dori sa vina inapoi, un an de zile nu vor fi sprijiniti pentru nicio functie politica sau administrativa. Te poti intoarce ca simplu membru, pentru ca nu pleci la greu si te intorci sa vii imediat sa ocupi o functie", a afirmat Ponta.
Colegii care raman in partid in astfel de vremuri merita felicitati, a subliniat liderul PSD; el nu este insa dispus sa se roage de cineva sa ramana in partid, mai ales intr-o perioada in care PSD este in opozitie. El a dat ca exemplu situatia fostului ministru al Muncii, Marian Sarbu.
"Daca exista nemultumiri pe care le putem indrepta, sunt gata s-o fac, daca exista asteptari personale, nu am cum, pentru ca eu nu pot sa ofer functii de ministru sau la putere. Il respect pe Marian Sarbu, dar nu cred ca asta se afla in spatele nemultumirii sale. Voi face acelasi efort pentru orice coleg care vrea sa plece, dar, in acelasi timp, nu sunt dispus si nu cred ca e normal sa ma rog de cineva. Cine vrea sa mearga pe drumul opozitiei si sa fie alaturi de noi merita felicitat, cine vrea sa mearga pe alt drum e decizia proprie", a spus Ponta.
Liderul PSD a incercat sa minimalizeze importanta ultimelor patru dezertari din partid produse dupa Congresul PSD amintind de cei 20 de parlamentari care au parasit partidul in timpul conducerii lui Mircea Geoana.
"S-a vorbit de cei patru care au plecat de duminica incoace, nu s-a mai vorbit de cei 20 care au plecat inainte. Un partid care pierde puterea sufera acest gen de migrare, mai ales a parlamentarilor si asta s-a intamplat la toate partidele", a explicat Ponta.