Fostul premier a anuntat ca va candida la presedintia PSD la congresul de peste doua saptamani. In discursul sau, Nastase a lansat voalat si sageti in directia lui Mircea Geoana: "Unii colegi au crezut ca istoria partidului incepe in 2005! Unii dintre noi si-au dorit sa ramanem cu eticheta de partid comunist!"
Adrian Nastase candideaza pentru fotoliu de presedinte al PSD. El a declarat ca obiectivul sau este ca PSD sa redevina, in doi ani, cel mai puternic partid din Romania.
"In aceste zile am primit foarte multe mesaje. Multi prieteni mi-au cerut un raspuns. Da Voi candida la sefia PSD. As putea sa stau linistit acasa. Bataliile din ultimii ani le-am purtat cam singur, intr-o republica a procurorilor. Obiectivul meu este foarte simplu, sa redevenim cel mai puternic partid din Romania. Nu am o miza personala, nu imi doresc sa mai fiu ministru, prim-ministru. Nu-mi doresc sa candidez din nou la presedintie. Peste cinci ani lumea se va schimba, sa vedem ce candidat va propune Traian Basescu, la evolutiile din zona liberala. Va trebui sa asezam o echipa tanara in block-start-uri. Eu stiu sa formez echipe. Cu revolutia binelui am ajuns destul de rau. E nevoie de seriozitate, sa recunoastem efortul din tara, dar si de o echipa puternica la varf. Unii au lansat ideea ca as fi un tip razbunator, ca vreau sa vin sa le iau gatul unora, sa le rup picioarele altora. Am facut greseli, am luat multe decizii gresite, dar nu din razbunare", a declarat fostul premier Adrian Nastase, in sedinta Consiliului Natioanal al PSD.
"Traian Basescu ne vrea un fel de partid chihuaua", a adaugat Nastase.
"Suntem acum pentru prima oara in istorie in opozitie pentru al doilea ciclu consecutiv. PSD a devenit al doilea partid al tarii, iar daca nu luam masuri, tendinta va continua. Dincolo de PD-L, va trebui sa gandim si competitia cu PNL. O alta cauza a declinului partidului o reprezinta labilitatea noastra datorita unor interese de moment legate de participarea la guvernare in ultimii ani si care ne-a contaminat cu valori ale dreptei. Avem nevoie de clarificari doctrinare. Cred ca este nevoie sa actionam ca un partid, nu ca diverse formule de completare la un guvern al lui Traian Basescu", a subliniat fostul premier.
Au urmat si niste sageti. In directia lui Mircea Geoana: "Nu am inteles amneziile unor colegi cu privire la performantele noastre la guvernare, unii au facut parte din acest guvern. Imi cer scuze pentru nedelicatetea cand am fuzionat cu PSDR si nu le-am acordat statutul si respectul cuvenit. Unii colegi au crezut ca istoria partidului incepe in 2005. Dincolo de aceste chestiuni, in perioada asta lunga in care am reflectat la greselile pe care le-am facut au fost discutiile cu voi. A fost o greseala sa sustinem Parlamentul unicameral, formula de uninominal. In acesti ani am pierdut aproape 300 de consilieri locali, 600 de primari, avem o hemoragie in grupurile parlamentare. Avem nevoie de un semnal de forta".