Seful statului le-a vorbit studentilor Universitatii Bogdan Petriceicu-Hasdeu din Cahul despre necesitatea ca Republica Moldova sa se apropie de UE, despre reforma in Educatie si despre proiectele comune pe care cele doua tari in care pot colabora. Nu a evitat sa le ofere si cateva lectii pentru reusita. Iar "profesorul" Basescu a primit si intrebari de la studenti. Unele chiar legate de profesia sa de baza: cea de marinar.
"Am venit cu multa bucurie la Universitate pentru ca mi se pare ca din punct de vedere al simbolisticii, al intalnirii cu tinerii mi se pare un lucru esential. Cea mai mare parte a deciziilor noastre au in vedere tanara generatie, careia vrem sa ii dam aceeasi sansa cu a tinerilor romani, a tinerilor europeni. Anul viitor speram sa ajungem la cifra de 5.000 de locuri pentru studentii moldoveni sustinute de statul roman. In mod categoric esenta sa incercam un schimb de cursuri, de competente in a preda tinerilor studenti si sper sa reluam discutiile privind acordul pentru recunoasterea diplomelor intre cele doua tari", a declarat astazi presedintele Traian Basescu, intr-un discurs sustinut la Universitatea Bogdan Petriceicu Hasdeu din orasul Cahul.
Seful statului le-a oferit studentilor o adevarata lectie de reforma asupra a ceea ce ar trebui sa faca Republica Moldova pentru a atinge prosperitatea: sa adere la UE si sa facatoate eforturile pentru asta. Uneori, pretul va fi scump, dar merita, a spus Basescu. "Vorbim despre Europa in care Romania este, dar nu este inca integrata. Nu privim la dumneavoastra de pe un postament. Una este sa intri, dar alta este sa fii si integrat. Noi am intrat avand un set de valori de baza. Romania are de evoluat foarte mult. Nu-mi asez tara undeva in nori. Nu suntem departe de dumneavoastra, dar va spun ce ne desparte. Republica Moldova a stat pe loc, s-a lasat singura intr-o zona gri, intre UE si spatiu ex-sovietic fiind intr-un balans care a dat senzatia de indecizie. Este esential ca Moldova sa-si ia un drum ferm spre UE. Esenta pentru Moldova este sa continue. Nu este de nevoie de a afirma ca vrei, trebuiesc facute lucruri. Pentru ca Moldova sa se apropie de UE, trebuie sa-si restructureze unele institutii. Acest lucru trebuie facut de politicieni cu generozitate, pentru ca de multe ori ei pierd din avantajele unui sistem statut. Trebuie sa domine competitia in economie, corecta utilizare a banului public In folos public. Sunt ai lucruri care tin de fiecare. Acest lucru poate fi exprimat printr-un singur cuvant: solidaritate. Un proces de reforma inseamna de multe ori cresteri de preturi, renuntarea la subventii, un cost mai mare pentru caldura. Romanii au trecut prin ele, le-au suportat mai prost dispusi, au strans din dinti pentru ca au vrut sa fie si in NATO si in UE.
Un punct important pe acest drum o constituie reforma in educatie, a spus Basescu: "Europa isi bazeaza propria evolutie pentru atingerea prosperitatii pe cea mai valoroasa pe care are pe creierele cetatenilor pe care ii are, pe cresterea calitatii educatiei. In momentul de fata problema pe care ne-o punem este de a crea competente. Sistemul de educatie de pana acum a fost bazat pe transferul de cunostinte. Este prea putin. Cunostintele care se predau sunt unele pe care le gasesti usor pe internet. Esenta sistemului de educatie trebuie sa fie aceea de a dobandi competente".
Basescu a facut si o precizare: "Romania este o tara cu deplin respect fata de independenta si integritatea teritoriala a Republicii Moldova. Dar nimeni nu ne poate convinge ca noi avem alt sange decat cetatenii Republicii Moldova".
Prezent la eveniment, presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, i-a dat dreptate lui Basescu: "Reformele pe care trebuie sa le facem vor fi dureroase. Dar daca nu le facem, ne va costa scump. Eu cred ca avem sansa sa schimbam lucrurile in Republica Moldova. Si o facem pentru dumneavoastra, tinerii. Prea mult au suferit parintii si bunicii dumneavoastra: colectivizare, gulaguri. Avem un sprijin important din partea Romaniei. Multumim, domnule presedinte. Am discutat sa avem un acord intre Republica Moldova si Romania de legalizare a fortei de munca. Drumul nostru, domnule presedinte, il stim. El e ghimpat si trebuie sa-l dezghimpam".