Relatia Bucuresti-Chisinau a evoluat in ultimii 5 ani, de cand presedinte al Romaniei e Traian Basescu, de la o aparenta relaxare, la degradarea continua ce a culminat cu declararea ambasadorului roman drept persona non grata si introducerea de vize, pana la regasirea vechilor sentimente fratesti. In acest episod, rememoram cronologia relatiilor dintre Romania si Republica Moldova, in perioada 2007 - 2008.
• 15 ian 2007 - Mihai Ungureanu apreciaza, intr-o interventie telefonica la postul de radio Vocea Basarabiei, ca Republica Moldova are o atitudine de "stat incercuit" si da dovada, prin insistenta de a semna un tratat de baza cu Romania, de temeri fara motivatie si o "mentalitate retrograda".
• 16 ian 2007 - Presedintele Basescu face o vizita in Republica Moldova, unde se intalneste cu omologul sau moldovean Vladimir Voronin si cu reprezentantii ambasadei Romaniei la Chisinau. Cei doi au convenit crearea a doua consulate romanesti temporare in orasele Balti si Cahul. Presedintele Romaniei este intampinat pe traseul sau de grupuri de cetateni moldoveni, pe care i-a asigurat de rezolvarea problemelor legate de acordarea vizelor si de cetatenia romana.
• 17 ian 2007 - Traian Basescu declara, intr-o conferinta de presa, ca MAE a transmis Presedintiei un set de masuri pentru fluidizarea procesului de eliberare de vize pentru cetatenii moldoveni, ca urmare a constatarilor facute in cursul vizitei la Chisinau. El afirma ca centrala MAE a constatat ca sectia consulara a Ambasadei Romaniei nu functiona la capacitatea declarata anterior, eliberand zilnic numai 40-60 de vize. Pentru ameliorarea procesului de evaluare a cererilor de viza MAE a transmis Presedintiei un set de masuri. Printre acestea, trimiterea a inca zece functionari si diplomati specializati in probleme consulare la Chisinau, cel tarziu la 25 ianuarie, procesarea a circa 600 de cereri de viza, saptamanal, in directia specializata din MAE si detasarea, incepand cu 25 ianuarie, a unui consul cu experienta in Republica Moldova.
• 19 ian 2007 - Presedintele Basescu declara ca Romania va facilita, fara sa se abata de la exigentele europene, libera circulatie a persoanelor de origine romana din R. Moldova, mai ales a tinerilor care doresc sa studieze in Romania sau sa se restabileasca in tara de origine. "Este fireasca continuarea preocuparii noastre pentru comunitatea romaneasca din afara granitelor tarii. Vom continua sa fim alaturi de romani, oriunde sunt ei, sa fim mandri de succesele lor si sa-i sprijinim in mentinerea identitatii nationale", spune Basescu.
• 31 ian 2007 - Romania intentioneaza sa explice, sa sustina si sa gaseasca sprijin in interiorul UE pentru ca Republica Moldova sa revina in Europa, declara presedintele Traian Basescu, intr-un discurs rostit in Parlamentul European. "Populatia Romaniei si populatia Republicii Moldova au aceeasi istorie, vorbesc aceeasi limba, au aceeasi cultura, traditie si aceleasi aspiratii europene. Este o obligatie morala si politica a Romaniei si a romanilor sa lupte pentru ca familiile noastre de la est de Prut sa revina acasa in Europa", spune Basescu.
• 6 feb 2007 - Ministrul demisionar de Externe, Mihai Ungureanu, precizeaza ca a discutat cu omologul sau moldovean, Andrei Stratan, despre parcursul european al Chisinaului, explicandu-i acestuia ca sustinerea Romaniei nu este suficienta si ca Moldova are nevoie de sprijin si din partea altor tari UE. "I-am incurajat pe colegii moldoveni sa ceara sprijin si de la alte tari membre UE, deoarece numai ajutorul Romaniei nu este suficient", precizeaza Ungureanu.
• 23 feb 2007 - Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene din Moldova critica decizia Curtii de Apel Bucuresti de reabilitare partiala a generalului Ion Antonescu precum si recunoasterea ocuparii de catre Romania a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti si a Bucovinei de Nord.
• 24 feb 2007 - Presedintele moldovean acuza Bucurestiul, intr-un interviu acordat agentiei oficiale de presa Moldpres, de intoleranta fata de "minoritatea etnica a moldovenilor" din Romania, compusa din 10 milioane de persoane. Voronin acorda acest interviu dupa ce o delegatie din Romania, care s-a anuntat a fi compusa din membri ai "Comunitatii Moldovenilor din Romania", a facut o vizita la Chisinau, unde s-a intalnit cu seful statului si a fost primita in Parlament. Voronin sustine in interviul citat ca aceasta organizatie nu se poate inregistra ca etnie, alaturi de alte minoritati nationale existente in Romania. "In Romania, din pacate, lista etniilor permise este strict limitata, toate minoritatile nationale posibile sunt enumerate in legislatie. Moldovenii nu figureaza printre acestea. Si acesta, din cate inteleg eu, este astazi principalul obstacol pentru legalizarea moldovenilor si a culturii lor in Romania. Este vorba despre legalizarea acestui drept pentru o populatie de circa 10 milioane de persoane, care locuiesc in Moldova romaneasca", declara Voronin.
• 5 mar 2007 - Voronin declara ca R. Moldova nu are nevoie ca Romania sa ii fie avocat pentru integrarea europeana, adaugand ca Romania ar trebui sa aplice prima "standardele pe care le recomanda insistent Moldovei". "De 15 ani se incearca, in mod primitiv si agresiv, impunerea in Republica Moldova a unor standarde romanesti, atat din exterior, cat si din interior", spune el, adaugand ca "Romania ar trebui intai sa implementeze acele standarde pe care le recomanda insistent Moldovei".
• 7 mar 2007 - Guvernul Republicii Moldova face apel la intelegerea si sprijinul partenerilor sai europeni si internationali pentru a influenta readucerea intereselor Romaniei in albia fireasca a relatiilor de buna vecinatate, se arata intr-o declaratie a Executivului de la Chisinau. Autoritatile moldovene acuza Bucurestiul de "comportament duplicitar" si "atitudini false" in ceea ce priveste "inventarea artificiala a problemei cetateniei romane pentru cetatenii Republicii Moldova" si a "pretentiei Romaniei de a-si asuma rolul crearii, la Chisinau, a Centrului European Comun pentru Eliberarea Vizelor".
- Presedintele Traian Basescu declara ca a luat nota de declaratia prin care Guvernul de la Chisinau cere UE sa readuca Romania in "albia fireasca" a relatiilor de buna vecinatate si a anuntat ca politica fata de Republica Moldova ramane neschimbata.
- Andrei Stratan anunta ca Romania nu va mai deschide birouri consulare in orasele Balti si Cahul din Republica Moldova, in conditiile in care autoritatile de la Chisinau nu mai considera necesara infiintarea acestora.
• 9 mar 2007 - Traian Basescu declara, la Bruxelles, ca Romania nu are de facut ajustari in politica fata de Republica Moldova, atat timp cat respecta standardele de democratie, drepturile omului, istoria si vecinii. "Nu avem de facut ajustari si nu avem nimic de ajustat in politica noastra, in raportul bilateral. Atat timp cat respectam standardele de democratie, drepturile omului, drepturile cetatenilor de a se misca liber, respectul pentru istorie, respectul pentru vecini, nu avem ce sa ajustam. Punct", afirma Basescu.
• 10 mar 2007 - Comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban, declara ca Executivul european nu are mijloace sa interzica Romaniei acordarea cetateniei catre persoane din Republica Moldova, dar apreciaza ca o asemenea decizie a Bucurestiului trebuie discutata cu toti actorii europeni. Intrebat daca Executivul european poate interzice Romaniei "sa redea cetatenia celor care au pierdut-o, indiferent de vointa lor", comisarul Orban precizeaza ca acest lucru nu este posibil.
• 13 mar 2007 - Presedintele Comisiei de politica externa a Senatului, Mircea Geoana, propune un sistem de Loterie a vizelor romane pentru cetatenii Republicii Moldova. Potrivit lui Geoana, acest sistem "selecteaza tipul de calificare profesionala, functie de nevoile pietei muncii din Romania".
• 14 mar 2007 - Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene de la Chisinau transmite Ambasadei Romaniei o nota oficiala prin care retrage "nota anterioara de acceptare a deschiderii la Balti si Cahul a Birourilor temporare ale ambasadei in vederea eliberarii vizelor pentru Romania".
• 16 mar 2007 - Presedintele Basescu declara ca refuzul autoritatilor de la Chisinau de a accepta deschiderea consulatelor romanesti de la Cahul si Balti este cu atat mai regretabil, cu cat la discutiile purtate in ianuarie Vladimir Voronin a exprimat disponibilitatea R.Moldova in acest sens.
• 23 mar 2007 - Presedintele moldovean acuza Romania ca incearca sa elimine fosta republica sovietica, umilind limba si cultura acesteia si oferind cetatenie romana in masa moldovenilor.
• 29 mar 2007 - Razvan Rusu, director General al Directiei Generale Europa Extinsa, declara ca relatia cu Republica Moldova a fost intotdeauna mai pasionala, dar ca in prezent Romania inca spera ca Republica Moldova sa se razgandeasca si sa accepte deschiderea consulatelor de la Cahul si Balti.
• 11 mai 2007 - Premierul Tariceanu si presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, au, la Zagreb, o discutie in care stabilesc ca dialogul bilateral dintre autoritatile de la Bucuresti si Chisinau ar trebui reluat, acest lucru fiind in avantajul ambelor tari. Tariceanu spune, la sfarsitul intalnirii, ca dialogul dintre Romania si R. Moldova ar trebui reluat, in pofida anumitor opinii si declaratii ale autoritatilor din cele doua tari.
• 16 mai 2007 - Calin Popescu Tariceanu declara ca Romania doreste o buna relatie cu statele vecine, inclusiv cu Republica Moldova, si trebuie inteles ca elemente demagogice si populiste au "priza" la Chisinau intr-o perioada de tranzitie, apreciind totodata ca este "caraghios" sa se vorbeasca de "limba moldoveneasca care este limba romaneasca neaosa".
• 25 mai 2007 - Presedintele Basescu declara, in discursul rostit la Summit-ul statelor din Centrul Europei, desfasurat la Brno, in Cehia, ca Romania doreste ca, pe langa statele din Balcanii de Vest, si Republica Moldova sa intre in atentia UE pentru o viitoare etapa a procesului de extindere.
• 4 iun 2007 - MAE saluta eliberarea lui Tudor Petrov Popa din detentia ilegala si isi reitereaza pozitia conform careia "gestul este tardiv si constituie o sfidare" la adresa eforturilor depuse de comunitatea internationala privind executarea unei decizii a CEDO, veche de trei ani. "Ministerul Afacerilor Externe saluta eliberarea din detentia ilegala a lui Tudor Petrov-Popa, ultimul membru al grupului Ilascu, detinut arbitrar de autoritatile separatiste si nerecunoscute international din regiunea transnistreana a R.Moldova", se arata intr-un comunicat al MAE.
• 18 iun 2007 - Secretarul de stat in MAE Mihai Gheorghiu se intalneste cu fostii detinuti politici Alexandru Lesco, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa, cei trei, impreuna cu famiile, urmand sa efectueze, la invitatia Guvernului, o vizita "lunga" in Romania "pentru recuperare".
• 26 iun 2007 - Presedintele Basescu se intalneste cu noul primar al municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca. Conform Administratiei prezidentiale, in cadrul intalnirii, seful statului l-a felicitat pe noul primar al municipiului Chisinau pentru succesul inregistrat in alegerile locale. De asemenea, presedintele Basescu si-a exprimat speranta ca legaturile de colaborare intre cele doua administratii locale, Primaria Generala a Municipiului Chisinau si Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, vor continua sa se dezvolte.
• 29 iun 2007 - Premierul Tariceanu declara, la Chisinau, ca Tratatul de baza dintre Romania si Republica Moldova poate fi semnat in urma unor negocieri flexibile, prin care sa se ajunga la un compromis de ambele parti, pornindu-se de la premisa de suveranitate a Moldovei, pe care nimeni din Romania nu o contesta. El s-a intalnit, la Chisinau, cu omologul sau moldovean Vasile Tarlev, cu care a discutat despre relatiile politice si economice dintre cele doua tari.
• 3 iul 2007 - Andrei Ivantoc, Alexandru Lesco si Tudor Petrov Popa sunt decorati de presedintele Traian Basescu cu Ordinul National "Steaua Romaniei", intr-o ceremonie in care, vizibil emotionat, seful statului vorbeste despre filonul romanesc, patria-mama si despre cum "au sapat" cei trei "file de istorie in zile de pace".
• 22 iul 2007 - Vladimir Voronin declara ca Bucurestiul le propune cetatenilor Republicii Moldova acordarea cetateniei romane, profitand de faptul ca acestia nu pot calatori liber in statele membre UE.
• 25 iul 2007 - Presedintele Republicii Moldova declara, intr-o conferinta de presa, ca in tara sa nu vor fi deschise doua noi consulate romanesti in viitorul apropiat.
• 26 iul 2007 - Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, anunta ca i-a trimis o scrisoare omologului sau din Republica Moldova, cu privire la necesitatea deschiderii a inca doua consulate, la Cahul si Balti, pentru a rezolva cererea de vize a cetatenilor moldoveni. El precizeaza ca deschiderea celor doua consulate "este singura cale prin se poate usura cetatenilor Republicii Moldova accesul in Romania" si prin care se poate decongestiona activitatea consulatului de la Chisinau, depasit din toate punctele de vedere, si la care Ministerul de Externe a deschis deja o ancheta cu privere la activitatea acestuia, cu privire la unele "disfunctionalitati care pot insemna incalcari ale legii".
• 17 aug 2007 - Adjunctul ministrului moldovean de Interne declara ca diplomatul roman suspectat in R.Moldova ca ar fi luat mita pentru a facilita procesul de obtinere a vizelor romanesti este "functionar de rang inalt", dar "nu este vorba despre prima persoana a Ambasadei". "Un functionar de rang inalt din cadrul Ambasadei Romaniei este suspectat de facilitarea procesului de obtinere a vizelor pentru Romania, contra anumitor sume de bani", afirma Valentin Zubic.
• 21 aug 2007 - Presedintele Basescu declara ca scandalul diplomatic romano-moldovean reprezinta "ultima agresiune orchestrata la adresa Romaniei", sustinand ca statul roman va raspunde "extrem de dur". "Este ultima agresiune la adresa Romaniei orchestrata si vom raspunde extrem de dur de data asta. S-a mers prea departe", subliniaza presedintele, mentionand ca mai multi moldoveni lucreaza in Consulatul de la Chisinau.
• 22 aug 2007 - Premierul Tariceanu cere sa fie informat daca autoritatile romane au primit un raspuns de la administratia de la Chisinau privind plata taxelor pentru retransmiterea programelor Televiziunii Romane in Republica Moldova, aratand ca pot fi gasite solutii financiare pentru receptionarea acestora. Ministerul Dezvoltarii Informationale din Republica Moldova a cerut, la sfarsitul lunii iulie, Consiliului Cordonator al Audiovizualului sa scoata la concurs frecventele TVR pe motiv ca nu s-ar fi reusit incheierea unui nou contract cu postul roman de televiziune, iar cel vechi a expirat pe 15 iunie.
- Seful sectiei consulare a Ambasadei Romaniei de la Chisinau, Alexandru Rus, este chemat la Bucuresti, pentru "consultari" in cadrul anchetei interne din minister cu privire la diplomatul roman suspectat de R.Moldova ca ar fi luat mita pentru a facilita procesul de obtinere a vizelor romanesti.
• 25 aug 2007 - Presedintele Voronin declara ca Republica Moldova nu a promis Romaniei deschiderea de consulate la Cahul si la Balti ci doar ca va examina aceasta posibilitate si a acuzat Bucurestiul ca plateste anumite persoane pentru a sustine ideea unirii cu Romania. "Autoritatile romane ii platesc pentru ca ei sa promoveze acest unionism, pe diferite cai. Ei, (romanii - n.r.), la vremea lor, s-au legat cu dracul, cu diavolul, ca sa ocupe teritoriul nostru, Basarabia, cum spun ei. S-au legat cu Hitler, cu Stalin, cu cine vrei, doar ca sa-si atinga scopul", afirma Voronin.
• 30 aug 2007 - Ministrul roman de Externe apreciaza ca declaratiile presedintelui moldovean, potrivit carora in trecut romanii s-ar fi aliat si cu Stalin si cu Hitler si cu oricine in scopul de a ocupa teritoriul Republicii Moldova, au fost probabil de uz intern. "Probabil ca aceste aprecieri erau de uz intern, menite sa serveasca Ziua Independentei a Republicii Moldova, care urma sa fie sarbatorita pe 27 august, si, in calitate de ministru, nu e de caderea mea sa comentez aceste aprecieri. Mai mult de atat, am transmis pe toate caile in Romania indemnul de a nu se da replica acestor aprecieri", afirma Cioroianu.
• 12 sept 2007 - Procuratura Generala a Republicii Moldova solicita Ministerului roman al Justitiei examinarea materialelor pentru inceperea urmaririi penale in privinta consulului roman la Chisinau, Alexandru Rus, suspectat de abuz in serviciu si corupere pasiva.
• 18 sept 2007 - Premierul Tariceanu ii cere ministrului Cioroianu, la inceputul sedintei Guvernului, sa rezolve situatia studentilor din Republica Moldova care invata in Romania si au probleme in obtinerea vizei.
• 25 sept 2007 - Presedintele Basescu anunta ca a cerut Guvernului simplificarea la maximum a procedurii de acordare a cetateniei romane pentru cetatenii din Republica Moldova.
• 26 sept 2007 - Premierul moldovean Vasile Tarlev declara, pentru BBC, ca solicitarea presedintelui Traian Basescu de simplificare la maximum a procedurii de acordare a cetateniei romane pentru cetatenii din Republica Moldova este o "declaratie de uz intern".
• 10 oct 2007 - Adrian Cioroianu declara ca Romania nu este un pericol de inundare cu moldoveni a UE, precizand ca unii dintre "colegii europeni" nu sunt informati corect, din cauza autoritatilor de la Chisinau, in legatura cu numarul de cetatenii acordate.
• 12 oct 2007 - Procedurile contractuale de instalare a Consulatului roman de la Chisinau intr-o cladire mai mare, pentru cresterea capacitatii de procesare a cererilor de vize, au fost incheiate, iar noul imobil va fi utilizat incepand cu luna noiembrie.
- Viceprimarul orasului Bacau, Constantin Scripat, care urma sa participe la sarbatoarea orasului Chisinau, este intors de la punctul moldovenesc de trecere a frontierei Leuseni, fara a i se oferi vreo explicatie.
- Trei delegatii din Romania invitate la sarbatoarea orasului Chisinau sunt intoarse de la granita cu Republica Moldova, declara primarul Capitalei moldovene, Dorin Chirtoaca.
- Presedintele Traian Basescu catalogheaza drept "inadmisibila" situatia de la granita cu R. Moldova creata prin refuzul vamesilor moldoveni de a permite accesul unor delegatii romanesti pe teritoriul statului vecin pentru a participa la sarbatoarea Chisinaului.
• 15 oct 2007 - Ministrul roman de Externe solicita, la reuniunea CAGRE, presedintiei portugheze si CE sa transmita autoritatilor de la Chisinau ca un comportament precum cel de la vama Leuseni este inadmisibil si il convoaca la MAE pe ambasadorul R. Moldova la Bucuresti, Lidia Gutu.
- Adrian Cioroianu declara ca sintagma "limba moldoveneasca" este una de natura politica si precizeaza ca Romania nu va ratifica vreun act comunitar care sa mentioneze aceasta formula.
• 16 oct 2007 - Ministrul moldovean al Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Andrei Stratan, sustine ca incidentul in timpul caruia trei delegatii romanesti nu au fost primite pe teritoriul Republicii Moldova este un caz unic. "Este regretabil faptul ca incidentul a fost politizat, fiind prezentat in institutiile europene drept o pozitie a Republicii Moldova fata de cetatenii Romaniei. Cazul a fost unic in felul sau, deoarece alti circa 2.800 de cetateni romani au intrat in Republica Moldova in zilele de 13 si 14 octombrie", spune ministrul moldovean de Externe.
- Oficialii de la Chisinau se declara surprinsi de atitudinea Romaniei privind semnarea acordurilor dintre Republica Moldova si UE, ministrul moldovean de Externe sustinand ca utilizarea sintagmei "limba moldoveneasca" in aceste documente este corecta si neiesita din comun.
• 17 oct 2007 - Comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban, declara, pentru MEDIAFAX, ca le-a cerut celorlalti comisari europeni sa nu mai faca referire la sintagma "limba moldoveneasca" in documentele incheiate de UE cu R.Moldova.
• 27 oct 2007 - Presedintele moldovean Vladimir Voronin afirma, intr-un interviu acordat postului de televiziune NIT, ca "buba" in relatia cu Romania este ca autoritatile de la Bucuresti nu vad Republica Moldova ca pe o tara independenta si suverana. "Dar in exteriorul tarii noi trebuie sa fim uniti, intr-un pumn, intr-o mana - toti sa luptam pentru Republica Moldova ca tara independenta. Aici e toata buba in relatiile noastre cu Romania - ca ei nu ne vad pe noi pana la urma ca o tara independenta, suverana si integra", afirma Voronin.
• 1 nov 2007 - Presedintele Traian Basescu declara ca lucrurile cu presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, sunt "uneori mai bune, uneori mai aspre", dar ca a reactionat de putine ori la afirmatiile acestuia, pentru ca nu si-ar dori sa fie in pozitia omologului sau de la Chisinau.
• 11 nov 2007 - Vladimir Voronin reia acuzatiile la adresa Romaniei, intr-un interviu acordat ziarului "Evenimentul Zilei", sustinand ca Romania este "ultimul imperiu al Europei" si ca finanteaza ilegal partide de la Chisinau, scopul final fiind realizarea unui stat romanesc unic. Voronin precizeaza ca relatiile cu Republicii Moldova cu Romania au fost intotdeauna foarte tensionate. "Romania, tot timpul incepand cu 16 ani in urma, s-a implicat si se implica in probleme interne ale Republicii Moldova", afirma el, sustinand ca Romania impune tarii vecine, prin diferite metode, standardele romanesti - limba, istorie, denumirea valutei nationale, tricolorul, stema, denumirea administrativ-teritoriala.
• 4 dec 2007 - Autoritatile de la Chisinau solicita explicatii oficiale din partea Romaniei in legatura cu declaratiile ambasadorului Filip Teodorescu, care a acuzat Guvernul moldovean ca tergiverseaza semnarea Tratatului de Parteneriat si Cooperare si a celui privind frontiera de stat.
• 12 dec 2007 - Doi diplomati romani de la Ambasada Romaniei la Chisinau, Laurentiu Pinte - care ocupa funtia de secretar I - si Vasile Nanea, consilierul cultural al misiunii diplomatice, sunt declarati persona non grata de catre autoritatile moldovene.
• 14 dec 2007 - Presedintele Traian Basescu le propune primului-ministru Calin Popescu Tariceanu si ministrului de Externe Adrian Cioroianu sa nu expulzeze diplomati moldoveni ca raspuns la gestul Chisinaului de a declara persona non grata doi diplomati romani, argumentand ca Romania are relatii speciale cu Republica Moldova.
• 18 dec 2007 - Traian Basescu declara, la TVR, ca ii este greu sa inteleaga politica Partidului Comunist de la Chisinau, dar ca nimic din agresivitatea presedintelui, premierului si a ministrului de Externe din aceasta tara nu va schimba pozitia Romaniei fata de Republica Moldova.
• 19 dec 2007 - Presedintele R.Moldova, Vladimir Voronin, acuza Romania ca nu recunoaste suveranitatea tarii sale in conditiile in care Bucurestiul refuza sa incheie Tratatul de baza bilateral si Acordul de frontiera.
• 20 dec 2007 - Voronin confirma intentia administratiei comuniste de la Chisinau de a introduce in scoli studierea "limbii moldovenesti" si se arata chiar dispus sa schimbe imnul si stema tarii pentru a contribui la consolidarea statalitatii. Potrivit lui Voronin, simbolica nationala, care include "limba moldoveneasca, istoria Moldovei si imnul", (...) "trebuie sa raspunda la intrebarile, realitatile si necesitatile independentei Republicii Moldova". "Daca introducerea limbii moldovenesti sau schimbarea imnului vor contribui la intarirea statalitatii, vom face acest lucru, indiferent de situatia politica", adauga el, precizand ca stema actuala a tarii a fost "adusa pe usa din spate" de catre fosta majoritate parlamentara.
• 21 dec 2007 - Traian Basescu afirma ca, desi il "doare" evolutia relatiilor cu Republica Moldova, nu o considera un esec, Romania neavand obiective pentru Vladimir Voronin, ci pentru cei 4,5 milioane de romani din R. Moldova. De asemenea, seful statului roman adauga ca va denunta in fata Parlamentului, dupa modelul declaratiei de condamnare a comunismului, Pactul Ribbentrop-Molotov.
- Ministrul roman de Externe ii transmite omologului sau moldovean un apel la cooperare pentru relatiile dintre Romania si Republica Moldova. "Il rog pe colegul meu Andrei sa ne ajutam, sa dam jos acest zid al suspiciunii si neincrederii care pare a se ridica pe Prut", declara ministrul de Externe.
• 4 ian 2008 - Comisarul european pentru Multiligvism, Leonard Orban, considera ca unul dintre lucrurile importante realizate in 2007 este familiarizarea de catre institutiile UE cu dosarul romano-moldovean, fiind un castig pentru Romania faptul ca la nivelul CE se cunosc sensibilitatile relatiei cu Chisinaul.
• 7 ian 2008 - MAE roman nota cu regret de decizia autoritatilor de la Chisinau de a indeparta de pe teritoriul Republicii Moldova patru preoti si o calugarita, cetateni romani, care fac parte din clerul Mitropoliei Basarabiei. Totodata,IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, titular al unui pasaport diplomatic, eliberat de autoritatile romane, este supus unui control vamal neuzual pentru titularii unor astfel de pasapoarte.
• 23 ian 2008 - Seful statului declara ca Romania spera ca reformele interne dificile pe care le are de parcurs Chisinaul pe calea aproprierii de UE vor fi sustinute si de partenerii europeni, "care ne vor sprijini in oferirea catre Republica Moldova a unei perspective similare Balcanilor de Vest".
• 14 feb 2008 - Ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, a convenit cu omologul sau moldovean, Andrei Stratan, ca expertii celor doua tari sa definitiveze textele documentelor ce reglementeaza relatiile politice si de frontiera, in vederea semnarii lor cat mai rapide.
• 19 mar 2008 - Presedintele PDL, Emil Boc, declara, intr-o conferinta de presa, ca noul premier al Republicii Moldova ar trebui sa-si indrepte politica spre Romania si Uniunea Europeana, daca vrea un viitor democratic pentru tara.
• 20 mar 2008 - Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu declara ca Romania ar trebui sa incheie un memorandum cu Republica Moldova, cu valoare politica, in care sa fie prezente toate temele de interes ale celor doua tari. Diaconescu afirma ca, intrucat, din "cauze care scapa", intre Bucuresti si Chisinau nu a fost semnat niciun acord, niciun protocol bilateral, cele doua tari ar trebui sa semneze macar un memorandum, care, chiar daca nu va avea statut juridic deplin, ar avea o valoare politica.
• 25 mar 2008 - Guvernul de la Bucuresti adopta un memorandum prin care stabileste posibilitatea reluarii micului trafic de frontiera cu Ucraina, Serbia si Republica Moldova, aceasta activitate fiind stopata la momentul intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, in ianuarie 2007.
• 26 mar 2008 - Autoritatile de la Chisinau contrazic afirmatiile ministrului roman de Externe privind negocierile cu statele vecine, printre care si R. Moldova, in vederea reluarii micului trafic de frontiera, intrerupt dupa aderarea Romaniei la UE.
• 27 mar 2008 - Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, ii propune edilului Bucurestiului, Adriean Videanu, sa ridice o statuie a lui Stefan cel Mare in Capitala si promite ca va ridica o statuie a lui Mihai Viteazul in Capitala Republicii Moldova, pentru a celebra 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania.
• 3 apr 2008 - Presedintele moldovean Vladimir Voronin cere comunitatii internationale, in cadrul summit-ului NATO de la Bucuresti, sa recunoasca neutralitatea constitutionala a R. Moldova, atragand totodata atentia asupra crizei transnistrene.
• 9 apr 2008 - Presedintele Traian Basescu declara ca, daca Republica Moldova ar fi continuat parteneriatul cu Romania inceput in 2005, atunci tara nostra ar fi putut ajuta "enorm" acest stat, calificand situatia drept un esec personal.
• 16 apr 2008 - Basescu declara, la o dezbatere,ca un tratat cu Republica Moldova nu este o prioritate si ca Romania nu vede de ce ar fi nevoie de un document referitor la frontiera cu aceasta tara.
• 17 apr 2008 - Ministerul Afacerilor Externe de la Chisinau sugereaza, intr-un comunicat, ca Republica Moldova insista asupra semnarii unui tratat de frontiera cu Romania.
• 19 apr 2008 - Premierul Tariceanu declara ca problema relatiei cu Republica Moldova se gaseste de cealalta parte a Prutului si nu se stie daca orientarea proeuropeana este una sincera sau de circumstanta, fiind nevoie de o schimbare de generatie la nivelul leadership-ului pentru o noua deschidere fata de Romania.
• 7 mai 2008 - Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, prezent la o dezbatere in cadrul PE pe tema viitorului european al Republicii Moldova, apreciaza ca atmosfera in tara sa poate fi descrisa de "povestea bradului de Craciun de anul trecut", care "a fost furat de comunisti peste noapte". "Atmosfera din Moldova poate fi descrisa cel mai simplu de povestea bradului de Craciun de anul trecut. Dupa ce am instalat un brad inaintea Craciunului in piata din centrul orasului, comunistii l-au furat peste noapte. Despre asta vorbim! Despre oameni care sunt cu fata spre trecut. Noi privim insa spre viitor", declara primarul Chisinaului.
• 8 mai 2008 - Europarlamentarul PSD Titus Corlatean intervine in dezbaterile din plenul Parlamentului European asupra rezolutiei privind misiunile UE de observare a alegerilor, solicitand atat monitorizarea alegerilor din Republica Moldova din 2009, cat si a perioadei pre-electorale.
• 13 mai 2008 - Miscarea Actiunea Europeana din Republica Moldova isi exprima ingrijorarea fata de pozitia antidemocratica, antiromaneasca si antieuropeana a guvernantilor comunisti de la Chisinau.
• 14 mai 2008 - Europarlamentarul PSD Titus Corlatean critica amenintarile facute de presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, la adresa autoritatilor locale din raionul Ungheni, apreciind ca seful statului moldovean da din nou dovada de "o atitudine de tip sovietic, autocrata". Europarlamentarul PSD subliniaza ca apropierea reala a R. Moldova de UE inseamna o atitudine mult mai deschisa si o cooperare sincera cu institutiile europene, dar si cu Romania. Potrivit unimedia.md, liderul moldovean Vladimir Voronin l-a amenintat cu inchisoarea pe presedintele raionului Ungheni, Ion Harea, in cazul in care autoritatile locale pun in practica decizia de inlaturare a gardului de sarma ghimpata de la granita dintre Romania si Republica Moldova.
• 28 mai 2008 - Mecanismele de implementare a unor proiecte de asistenta, cooperarea consulara si abolirea regimului de vize de tranzit prin Romania pentru cetatenii R. Moldova posesori ai vizelor Schengen au fost printre subiectele abordate de Valeriu Ostalep, viceministru moldovean de Externe, la Bucuresti.
• 3 iun 2008 - Europarlamentarul PSD Adrian Severin declara, intr-un interviu acordat site-ului EurActiv, ca lupta Republicii Moldova pentru mentinerea unitatii in interiorul granitelor inventate de Stalin o impiedica sa progreseze suficient in domeniul democratiei si al economiei de piata. "Teama mea este ca actualele autoritati incearca sa creeze o natiune de homo sovieticus iar acest lucru este foarte trist. Atunci cand se pronunta impotriva originii lor romane nu isi apara tara, deoarece Romania nu reprezinta o amenintare pentru statalitatea R. Moldova. Actioneaza de fapt impotriva propriei identitati culturale si, dat fiind faptul ca oricine are nevoie de o identitate culturala, vor incerca sa inventeze o natiune artificiala", apreciaza Severin.
• 25 iun 2008 - Europarlamentarul PDL Maria Petre cere PE sa convoace in regim de urgenta o reuniune extraordinara a delegatiei Comisiei parlamentare de cooperare UE - Moldova, in care responsabilii guvernamentali din Republica Moldova sa fie chemati sa dea explicatiile necesare asupra abuzurilor din ultimele zile. Demersul europarlamentarului roman vine ca reactie la doua evenimente recente, respectiv actiunile puterii actuale din Republica Moldova indreptate impotriva tinerilor care isi exprima liber opiniile pe forumurile accesibile pe internet si pe portalurile de stiri din aceasta tara, precum si "atitudinea abuziva" a Guvernului de la Chisinau in legatura cu actiunea organizata zilele trecute de o organizatie non-guvernamentala menita sa apere drepturile pensionarilor si intitulata, simbolic, "Salvgardare".
• 26 iun 2008 - Un grup de 15 studenti din Grupul de Initiativa Basarabeana protesteaza in fata Casei de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca, fata de cercetarea penala a 12 tineri basarabeni care si-au exprimat opiniile in legatura cu actualul sistem de guvernare din Republica Moldova.
• 11 aug 2008 - Presedintele Traian Basescu isi exprima speranta ca actuala putere din Republica Moldova va fi sanctionata de romanii de acolo la urmatoarele alegeri, mentionand ca Moldova nu poate avea la nesfarsit nesansa unor lideri politici care-si indreapta actiunile impotriva propriului popor. "Lucrurile o sa treaca, pentru ca Moldova nu poate avea la nesfarsit nesansa unor lideri politici care isi indreapta actiunile impotriva propriului popor. Eu cred ca romanii din Moldova vor sanctiona in alegeri astfel de politici generate la Chisinau. Asta e speranta mea si dumneavoastra, tinerii, aveti obligatia sa spuneti aceste adevaruri, nu numai noi, de la nivel politic", sustine Traian Basescu, la a treia editie a Scolii de vara a tinerilor romani din statele vecine "Comunitati romanesti si identitate europeana" de la Sulina.
• 20 aug 2008 - Traian Basescu declara, la Chisinau, dupa intalnirea cu omologul sau moldovean, Vladimir Voronin, ca implicarea UE in Transnistria este esentiala si fundamentala pentru solutionarea conflictului din aceasta regiune.
• 9 sept 2008 - Presedintele Basescu declara ca Romania doreste sa vada mentionata intr-un document oficial al UE perspectiva europeana a Republicii Moldova, tara care doreste sa intre in Uniune, asa cum a reiesit dintr-o convorbire recenta cu liderul de la Chisinau.
• 16 oct 2008 - Basescu declara, la Bruxelles, la finalul lucrarilor Consiliului European, ca Romania sustine ca pe termen mediu UE trebuie sa semneze un acord de asociere cu Republica Moldova. El precizeaza ca, in concluziile lucrarilor Consiliului, au fost "andosate" concluziile reuniunii CAGRE, prin care s-a stabilit ca UE trebuie sa inceapa negocierea unui acord "ambitios" cu Republica Moldova, care sa se refere inclusiv la posibilitatea deschiderii pietei muncii atunci cand Republica Moldova va fi pregatita si sa cuprinda subiectul legat de vize.
• 21 oct 2008 - Reprezentantii Guvernului roman si cei ai Executivului ungar au decis, la Szeged, sa sprijine impreuna "aspiratiile europene" ale Republicii Moldovei si Ucrainei si pledeaza pentru respectarea independentei statului moldovean in contextul conflictului din Transnistria.
• 23 oct 2008 - Presedintele Traian Basescu o primeste, la Palatul Cotroceni, pe Zinaida Greceanii, prim-ministrul Republicii Moldova, seful statului afirmand ca perspectiva integrarii acestei tari in Uniunea Europeana va fi indepartata daca va fi abordata, "la pachet", cu Ucraina.
• 6 nov 2008 - Directorul Serviciului de Informatii si Securitate din Republica Moldova, Artur Resetnicov, face o vizita oficiala la Bucuresti, la invitatia directorului SRI, George Cristian Maior, discutiile axandu-se pe dimensiunea strategica a procesului de transformare a serviciilor de informatii.
• 21 nov 2008 - MAE de la Chisinau apreciaza ca actiunile electorale pentru alegerile parlamentare de la 30 noiembrie din Romania se pot desfasura doar in aceasta tara si considera "inacceptabila" desfasurarea "campaniei electorale pe teritoriul Republicii Moldova, fara o coordonare prealabila cu autoritatile centrale moldovenesti".
- Reprezentantii partidelor avand candidati inscrisi pentru colegiul 2 isi desfasoara campania electorala in R. Moldova, cu respectarea legilor in vigoare din Romania si din R.Moldova si in conformitate cu standardele europene si internationale, potrivit unor precizari ale MAE roman.
• 26 nov 2008 - Chisinaul transmite MAE roman o nota verbala in care afirma ca detine informatii privind posibile incercari de provocari care ar putea avea loc in urmatoarele zile, avand ca pretext declaratii publice cu tenta de insinuari la statalitatea, suveranitatea si integritatea teritoriala a R. Moldova.
• 28 nov 2008 - Ministrul de Externe, Lazar Comanescu, saluta, la summit-ul ICE de la Chisinau, progresele inregistrate de Republica Moldova in implementarea Planului de actiuni privind UE si a reiterat sprijinul Romaniei pentru aderarea Ucrainei la NATO. "Salutam implementarea Planului de actiuni. Acestea fiind zise, ma simt indreptatit sa subliniez ca R.Moldova ar trebui sa beneficieze de un acord cadru cu UE, similar celui care este oferit statelor din Balcanii de Vest", spune Comanescu.
• 12 dec 2008 - MAE se declara surprins si preocupat de refuzul autoritatilor din R.Moldova de a prelungi licenta postului Pro TV Chisinau, apreciind ca masura face parte dintr-o serie de actiuni destinate sa ingradeasca libertatea de exprimare in R.Moldova, in contextul apropierii alegerilor parlamentare din 2009.
• 18 dec 2008 - Republica Moldova isi mentine punctul de vedere conform caruia conventia cu Romania privind micul trafic de frontiera poate fi semnata simultan cu Tratatul de baza, declara premierul moldovean, Zinaida Greceanii.
• 20 dec 2008 - Ministrul nominalizat de Externe Cristian Diaconescu apreciaza, in timpul audierilor in comisiile parlamentare, ca pozitionarea Romaniei fata de R. Moldova trebuie sa se bazeze pe modul in care va fi adusa UE la masa dialogului cu Chisinaul. "Pozitionarea Romaniei fata de Republica Moldova (...) trebuie sa se bazeze pe modul in care vom reusi sa aducem Uniunea Europeana la masa dialogului cu Republica Moldova. Se bazeaza totodata pe o relatie transatlantica solida", spune Diaconescu. "Foarte multe dintre problemele care sunt generate in aceasta perioada si care sunt preluate in retorica politica uneori drastica din partea Chisinaului sunt legate de faptul ca, din punctul de vedere al Chisinaului, nu sunt clare unele aspecte ale perspectivei incheierii unui tratat politic de baza intre Romania si R.Moldova, privind acordurile de frontiera si privind situatia cetatenilor, a cetateniei si a regimului de vize in Republica Moldova", declara Diaconescu.
• 21 dec 2008 - MAE sustine ca nicio reglementare nu justifica o conditionare a semnarii Conventiei privind micul trafic de frontiera de incheierea, in prealabil, a Acordului-cadru privind parteneriatul strategic pentru Europa intre Romania si R. Moldova si a Tratatului privind regimul frontierei de stat.
• 23 dec 2008 - Presedintele Traian Basescu le spune, diplomatilor romani, la plecarea de la ceremonia de instalare a lui Cristian Diaconescu, ca se poate vorbi despre un semiesec in relatia cu Rusia, iar referitor la Moldova spune ca Romania facut tot ce putea si ca "e randul sa mai vrea si Chisinaul". "Moldova ramane marea noastra grija, dar as spune ca practic am facut tot ce tinea de noi si din punct de vedere diplomatic, si din punct de vedere al sustinerii la UE. Mai trebuie sa vrea si Chisinaul", declara Basescu.
• 26 dec 2008 - Un angajat al consulatului Romaniei din Republica Moldova este suspectat de implicare in afacerile unei filiere care se ocupa de eliberarea vizelor in lipsa solicitantilor, anihilata de Ministerul moldovean de Interne in colaborare cu Procuratura Anticoruptie. Potrivit unui comunicat al Ministerului moldovean de Interne, organizatoarea acestei afaceri, Alexandra Dimitrov, in varsta de 54 de ani, directoarea SC Cornel Dimitrov, a fost retinuta in flagrant, in timp ce primea 350 de euro de la un cetatean.