Relatia Bucuresti-Chisinau a evoluat in ultimii 5 ani, de cand presedinte al Romaniei e Traian Basescu, de la o aparenta relaxare, la degradarea continua ce a culminat cu declararea ambasadorului roman drept persona non grata si introducerea de vize, pana la regasirea vechilor sentimente fratesti. In acest episod, rememoram cronologia relatiilor dintre Romania si Republica Moldova, in perioada iunie 2010 - ianuarie 2010.
• 3 iun 2009 - Traian Basescu declara, la TVR1, ca opozitia din R. Moldova a dat o lectie ca nu totul se cumpara in politica, adaugand ca ii felicita pe cei care "au rezistat presiunilor enorme".
• 4 iun 2009 - Ministrul de Externe declara ca partea romana asteapta organizarea Guvernului si a autoritatilor de la Chisinau pentru a stabili, prin folosirea de canale diplomatice, in conditii normale, momentul promovarii unei noi candidaturi pentru functia de ambasador.
• 5 iun 2009 - Secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu s-a referit, intr-un discurs rostit la summitul SEECP de la Chisinau, la "existenta regres in ceea ce priveste regimul de vize", facand referire indirect la R.Moldova si exprimandu-si speranta ca " intelepciunea va prevala si lucrurile vor reveni la normal".
• 9 iun 2009 - Republica Moldova analizeaza candidaturile pentru numirea noului ambasador in Romania, afirma ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, precizand ca se va solicita agrementul partii romane pentru persoana nominalizata.
• 10 iun 2009 - Traian Basescu finanteaza opozitia moldoveneasca, in timp ce serviciile secrete romane desfasoara operatiuni psihologice si "actioneaza extrem de eficient" in R.Moldova, din acest motiv Romania riscand excluderea din NATO, sustine in editia online Moldova Suverana, apropiata puterii de la Chisinau.
• 11 iun 2009 - Premierul moldovean, Zinaida Greceanii, a justificat decizia de a introduce vize pentru romani prin absenta unui tratat de baza bilateral.
• 15 iun 2009 - CAGRE decide, la cererea Romaniei, conditionarea unui nou acord R.Moldova-UE de eliminarea vizelor, anunta Cristian Diaconescu.
- MAEIE il critica dur, intr-o declaratie postata pe site-ul Ministerului, pe ministrul Cristian Diaconescu pentru declaratiile "tendentioase" referitoare la concluziile CAGRE si anunta ca actualul regim de vize va fi pastrat cel putin pana cand Romania si R. Moldova vor semna Tratatul de frontiera. MAEIE apreciaza ca "este cel putin stranie interpretarea aproximativa, dar si vadit tendentioasa de catre seful diplomatiei romane a unui document care trebuie analizat integral si nu in franturi smulse din context".
• 19 iun 2009 - Vicepremierul moldovean Andrei Stratan, ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene, sustine, intr-un interviu acordat publicatiei Timpul, ca decizia R. Moldova de a-l declara persona non-grata pe ambasadorul Romaniei la Chisinau a fost intemeiata.
• 20 iun 2009 - Vladimir Voronin cere Bucurestiului sa nu mai acorde pasapoarte romanesti moldovenilor. El mai declara ca perspectiva romaneasca pentru Republica Moldova convine administratiei de la Tiraspol, deoarece aceasta ofera o cale fireasca spre posibila recunoastere a Transnistriei.
• 21 iun 2009 - Ministrul roman de Externe declara, intr-o conferinta de presa, ca nu are "niciun fel de reactie" fata de declaratii ale unor oficiali moldoveni, adaugand insa ca, daca vrea sa intre in UE, Chisinaul trebuie sa citeasca rezolutiile PE si CAGRE.
• 22 iun 2009 - MAE precizeaza ca pasapoartele romanesti se elibereaza numai cetatenilor romani iar vizele romanesti de calatorie permit titularilor sa calatoreasca in Romania, nu in alte state UE.
• 24 iun 2009 - Presedintele moldovean in exercitiu sustine ca Procuratura de la Chisinau detine dovezi privind implicarea Romaniei si a Serbiei in protestele violente desfasurate in data de 7 aprilie in capitala R.Moldova. El mai declara ca relatia unui stat cu tarile vecine trebuie sa fie la cel mai inalt nivel, adaugand ca partidul de guvernamant a incercat de mai multe ori sa consolideze relatiile cu Romania.
- Vicepremierul moldovean Iurie Rosca declara ca Tratatul de frontiera va duce la consolidarea relatiilor dintre R. Moldova si Romania.
• 25 iun 2009 - Seful statului le-a spus copiilor din Transnistria aflati intr-o tabara, la Sulina, ca, in pofida unei propagande "care nu vorbeste foarte frumos despre intentiile Romaniei", Bucurestiul recunoaste Republica Moldova si ii sustine integritatea teritoriala. El mai spune ca statul roman ar fi bucuros sa primeasca cat mai multe solicitari de burse din partea tinerilor vorbitori de romana din Republica Moldova si Ucraina, mentionand ca 70 de tineri din Transnistria vor incepe deja studiile in Romania.
• 26 iun 2009 - Voronin declara, intr-un interviu acordat postului de radio Vocea Americii, ca tara sa nu pretinde Romaniei un Tratat de frontiera special, ci unul similar celor incheiate de Bucuresti cu alte state.
• 27 iun 2009 - Vicepremierul moldovean Iurie Rosca sugereaza ca atat Vladimir Voronin, cat si Traian Basescu ar avea motive sa-si ceara iertare unul altuia, iar un prim pas pentru dezamorsarea conflictului ar putea fi ridicarea regimului de vize pentru cetatenii romani.
• 4 iul 2009 - Consulul Romaniei la Chisinau, Ion Nuica, afirma ca numarul solicitarilor de vize pentru Romania a crescut cu 30% in perioada estivala, dar ca angajatii reusesc sa faca fata tuturor solicitarilor si ca nu este nevoie ca programul de primire sa fie extins.
• 7 iul 2009 - Presedintele Basescu spera ca opozitia din R.Moldova va obtine un rezultat "mai bun" in alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie, dand asigurari ca Bucurestiul va continua sa sustina apropierea acestei tari de UE. "Cu aceste alegeri, speram ca opozitia actualului guvern moldovean va obtine un rezultat mai bun pe 29 iulie", declara Basescu pentru un grup de jurnalisti straini prezenti la Bucuresti.
• 8 iul 2009 - Ministrul moldovean al Reintegrarii, Vasili Sova, declara ca recentele afirmatiile presedintelui Romaniei referitoare la alegerile din 29 iulie si inclinatia opozitiei catre unionismul roman demonstreaza existenta unui plan de separare a Transnistriei de R.Moldova.
• 9 iul 2009 - Cristian Diaconescu cere autoritatilor R. Moldova sa revina asupra "introducerii unilaterale si abuzive" a vizelor pentru cetatenii romani si sa respecte standardele europene privitoare la organizarea unui proces electoral corect.
• 10 iul 2009 - Complotul impotriva R.Moldova si evenimentele postelectorale de la 7 aprilie nu au fost organizate de nicio tara, ci probabil de oameni de afaceri sau servicii speciale din Romania, care nu se afla sub controlul statului, sustine un expert rus. "O posibila dovada a conspiratiei poate fi refuzul opozitiei de a colabora cu partidul de guvernamant", a apreciat Deleaghin. "Unul dintre deputatii de dreapta a declarat ca 'viata este mai pretioasa decat puterea'. O asemenea frica putea fi provocata de organizatorii puciului. Probabil ca acestia sunt oameni de afaceri si servicii speciale din Romania (care nu au fost controlati de stat), precum si autoritatile criminale, care au fugit din tara anterior", sustine Mihail Deleaghin, directorul Institutului pentru probleme legate de globalizare.
• 13 iul 2009 - Consulul Romaniei la Chisinau, Ion Nuica, demisioneaza, in aceeasi zi in care un cotidian a publicat pe site un articol, insotit de un film si de cateva fotografii, sustinand ca acestea il prezinta pe diplomat in ipostaze intime cu o femeie care "pare" a fi angajata a consulatului.
- Candidatul comunist la alegerile legislative Mark Tkaciuk declara ca originalul declaratiei de Independenta a Republicii Moldova nu a ars in timpul protestelor din aprilie, asa cum se anuntase anterior, intrucat acesta "se afla la Bucuresti". Ulterior Vladimir Voronin avea sa declare ca declaratia de independenta a ars in proportie de 80%.
- Corespondentul Agentiei nationale de presa Agerpres la Chisinau, Gabriel Apetrii, nu a putut sa intre pe teritoriul Republicii Moldova, jurnalistul fiind intors de la vama Sculeni din cauza ca nu a prezentat un document care sa ateste ca nu este infectat cu HIV/ SIDA. Lui i se va permite in cele din urma accesul pe teritoriul R.Moldova la 15 iulie.
- Preotul roman Johnatan Netanyahu, retinut in urma protestelor violente din 7 aprilie din Republica Moldova, este eliberat din arest preventiv dar primeste interdictia de a parasi Chisinaul.
• 14 iul 2009 - Traian Basescu declara ca "uneori depasim si noi limitele", referitor la ipostazele in care a aparut filmat consulul Romaniei la Chisinau, Ioan Nuica.
- Presedintele Basescu se intalneste cu reprezentantii societatii civile din R.Moldova carora le declara ca relatiile cu romanii din afara granitelor sunt extrem de importante, mai ales ca "sunt tari in care se limiteaza drepturile romanilor de a-si pastra limba si cultura". Presedintele le spune acestora ca vrea sa afle de la ei cum poate sa-i ajute partea romana in mentinerea obiceiurilor, traditiilor si limbii.
- Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, se intalneste de asemenea cu reprezentantii societatii civile din R.Moldova, ea declarand apoi ca sunt "semne deloc linistitoare" cu privire la desfasurarea campaniei pentru alegerile din 29 iulie".
• 15 iul 2009 - Vladimir Voronin lanseaza noi acuzatii la adresa autoritatilor romane, afirmand ca este imposibil sa ia decizii impreuna cu actualul regim de la Bucuresti. "Este imposibil sa hotarasti ceva cu autoritatile romane actuale, de aceea noi mizam foarte mult pe sustinerea Uniunii Europene in vederea ameliorarii relatiilor cu tara vecina. Ceea ce este astazi intre noi si Romania nu este normal, categoric nu trebuie sa fie asa", declara Voronin.
- Presedintele Basescu declara, la Praga, intr-o intalnire cu reprezentantii comunitatii romanesti, ca, din punctul sau de vedere, daca s-ar discuta vreodata de unirea Romaniei si R.Moldova, aceasta se poate intampla doar atunci cand cetatenii ambelor tari vor dori acest lucru. Raspunzand unei intrebari, Basescu a spus ca Romania nu si-a propus sa introduca in peisajul european elemente care sa stimuleze nerespectarea frontierelor de stat, asa cum ele au fost stabilite dupa al doilea Razboi Mondial.
• 16 iul 2009 - R.Moldova condamna declaratiile unor politicieni romani de sustinere a unor forte politice de la Chisinau, considerand ca este vorba de ingerinte in afacerile interne ale tarii, potrivit unui comunicat oficial al Ministerului moldovean al Afacerilor Externe. Chisinaul este dispus sa semneze oricand Tratatul de frontiera cu Romania, trimitand chiar o invitatie in acest sens, se arata intr-un comunicat al Executivului R. Molodva remis dupa ce Cristian Diaconescu a declarat ca Bucurestiul nu a primit inca propunerile moldovenesti cu privire la document.
- La Bucuresti, reprezentanti ai MAE declara pentru MEDIAFAX ca nu s-a primit nicio nota verbala din partea Ministerului moldovean de Externe si ca din iunie 2008, cand s-a incheiat ultima runda de negocieri cu Chisinaul, MAE nu a primit nicio pozitie sau propunere din partea MAEIE privind acte bilaterale. Reprezentantii MAE sustin ca nu au avut intrevederi sau contacte oficiale cu diplomati moldoveni acreditati la Bucuresti, ultima incercare de acest gen datand de la inceputul lunii aprilie, cand ambasadorul Livia Gutu a fost chemata la Ministerul de Externe, insa nu s-a prezentat. O zi mai tarziu, Ambasada Romaniei la Chisinau a primit, nota verbala a MAEIE al R.Moldova, prin care o delegatie romana este invitata sa se deplaseze la Chisinau pentru a semna Tratatul privind frontiera de stat, MAE precizand ca acesta nu poate fi semnat in prezent deoarece negocierile nu sunt finalizate.
- Presedintele Traian Basescu declara, intr-un interviu acordat postului de radio Europa Libera, ca Romania va respinge oricand acuzatii potrivit carora ar fi fost implicata in revoltele de dupa alegerile din aprilie din Republica Moldova sau ca va fi implicata in treburile interne ale acestui stat. "Ce va pot spune cu certitudine este ca noi am mai vazut aceste intamplari. Le-am vazut la Bucuresti in decembrie 1989, cand, tot asa, un conducator comunist nu si-a inteles propriul popor si mai ales n-a inteles tanara generatie si poate domnul Voronin se uita la filmele din decembrie 1989 de la Bucuresti. O sa vada ca pe strada erau tinerii care vroiau libertate. Tinerii care vroiau spre Europa. Nu erau cei care il votau pe Ceausescu", a spus Basescu.
• 18 iul 2009 - Sute de tineri moldoveni au stat la coada la Consulatul roman pentru a-si depune dosarele de admitere la studii in Romania.
• 19 iul 2009 - Primarul din Chisinau, Dorin Chirtoaca, vicepresedinte al Partidului Liberal din R.Moldova, este retinut de politie pentru depasirea orei-limita de desfasurare a intalnirilor electorale si prezentarea filmului "Adevarul despre 7 aprilie 2009".
• 21 iul 2009 - Vladimir Voronin declara ca politicienii moldoveni care numesc limba moldoveana drept romana "scuipa nu doar in Constitutia tarii, dar si in propriii lor parinti".
• 23 iul 2009 - Andrei Stratan declara ca Guvernul de la Chisinau nu intentioneaza sa renunte la masura introducerii vizelor pentru romanii care calatoresc in R.Moldova.
• 24 iul 2009 - Secretarul de stat in MAE francez, Pierre Lellouche, declara ca spera ca alegerile din R.Moldova vor fi democratice, iar Guvernul rezultat in urma acestora va respecta libertatile dar si pe vecini, el apreciind ca "nu este normal sa existe masuri vexatorii la adresa Romaniei".
• 27 iul 2009 - Voronin declara ca alegerile parlamentare anticipate reprezinta un referendum pentru independenta Republicii Moldova.
- Fostul presedinte Emil Constantinescu spune ca politica externa a Romaniei in plan regional s-a prabusit, iar politica relatiilor dintre Bucuresti si Chisinau trebuie schimbata.
• 29 iul 2009 - Au loc alegeri legislative in R.Moldova.
- Voronin declara ca Chisinaul va renunta la vizele pentru cetatenii romani atunci cand UE va elimina vizele pentru moldoveni. Romania trebuie "sa se dezica de trecutul sau istoric" si de "nationalism" daca vrea sa aiba relatii bune cu R. Moldova, mai declara, la iesirea de la urne, presedintele in exercitiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin.
- Scrutinul din R.Moldova se desfasoara calm, desi au fost inregistrate unele nereguli nesemnificative, anunta Misiunea de observatori a PE.
• 30 iul 2009 - Presedintele Traian Basescu declara, la RRA, ca rezultatele alegerilor de la Chisinau reflecta o victorie a opozitiei democratice si l-a acuzat pe Vladimir Voronin, care a spus ca seful statului roman a fost agresiv in relatia cu Moldova, de "propaganda bolsevica".
- Diaconescu declara, intr-un interviu acordat RFI, ca alegerile din Republica Moldova "par in regula", din punctul de vedere al corectitudinii, el adaugand insa ca asteapta rapoartele oficiale ale observatorilor.
• 31 iul 2009 - Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, declara ca discutiile pe tema numirii unui nou ambasador al Romaniei la Chisinau vor fi reluate dupa constituirea Guvernului de la Chisinau.
• 7 aug 2009 - Traian Basescu a declara ca spera ca fortele democratice vor ajunge la o intelegere pentru ca "Republica Moldova sa isi ia drumul catre UE", mentionand ca partea romana doreste normalizarea relatiilor bilaterale.
• 9 aug 2009 - Liderii noii coalitii de la Chisinau afirma ca vor anula vizele pentru romani imediat ce ajung la putere.
• 18 aug 2009 - Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, se declara convins ca in perioada urmatoare formarii noului Guvern din R.Moldova, atat Bucurestiul cat si Chisinaul se vor putea concentra pe finalizarea acordurilor bilaterale.
• 21 aug 2009 - Presedintele Traian Basescu spune ca a evitat, in ultimii doi ani, sa acorde interviuri presei din Republica Moldova deoarece a considerat ca raspunsurile pe care le-ar fi dat ar fi suparat fosta conducere a tarii.
• 27 aug 2009 - Presedintele Basescu le transmite cetatenilor R.Moldova, intr-un mesaj adresat cu prilejul sarbatoririi Zilei Independentei si Zilei Limbii Romane, ca Romania va ramane un sustinator constant al integrarii acestei tari in UE si le multumeste celor care continua sa gandeasca in limba romana.
• 15 sep 2009 - Romanii vor putea intra liber in Republica Moldova, asa cum intra toti cetatenii Uniunii Europene, de la sfarsitul acestei saptamani, a declarat presedintele Parlamentului moldovean, Mihai Ghimpu, care exercita interimar functia de sef al statului.
• 16 sep 2009 - Noua guvernare a Republicii Moldova nu are planuri de a se uni cu Romania, de a parasi Comunitatea Statelor Independente sau de a se alatura NATO, declara liderul Parlamentului de la Chisinau si presedintele interimar al statului, Mihai Ghimpu.
• 17 sep 2009 - Presedintele interimar al R.Moldova, Mihai Ghimpu, semneaza un decret de suspendare a deciziei Guvernului din 8 aprilie, prin care cetatenilor romani li se cerea viza pentru a intra pe teritoriul moldovean. MAE roman saluta anuntul privind ridicarea regimului de vize impus cetatenilor romani, apreciind ca anuntul "reprezinta inceputul revenirii la normalitate si la principiile de buna vecinatate, in concordanta cu normele si spiritul european".
• 18 sep 2009 - Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a prezentat scuze cetatenilor romani pentru regimul de vize impus de fostul regim condus de Vladimir Voronin.
• 22 sep 2009 - Premierul desemnat al Republicii Moldova, Vlad Filat, include Bucurestiul pe agenda primelor sale vizite oficiale in strainatate.
• 25 sep 2009 - Executivul roman saluta investirea noului Guvern in Republica Moldova, condus de premierul Vlad Filat, pe care il apreciaza drept un important pas inainte in directia consolidarii democratiei si a drepturilor omului in statul vecin, anuntand ca doreste sa identifice cat mai repede proiecte comune. Consolidarea relatiei bilaterale cu Romania reprezinta unul dintre principalele obiective ale Guvernului de la Chisinau, care vrea, de asemenea, "edificarea unor parteneriate strategice in spirit european cu Romania si Ucraina", potrivit programului de guvernare prezentat Parlamentului.
- Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, are o discutie telefonica cu noul ministru de Externe al Republicii Moldova, Iurie Leanca, salutand investirea Cabinetului condus de Vlad Filat si exprimandu-si increderea in ceea ce priveste "o cooperare deschisa" cu omologul de la Chisinau.
- Noul Guvern de la Chisinau, condus de Vlad Filat, a aprobat hotararea privind abolirea regimului de vize pentru cetatenii Romaniei care doresc sa intre pe teritoriul R. Moldova, in prima sa sedinta dupa investirea in functie.
• 26 sep 2009 - Primul presedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, declara ca tara sa nu ar fi facut fata in razboiul de pe Nistru fara sprijinul Romaniei, iar Chisinaul a avut posibilitatea ulterior sa achite acest sprijin. "Daca nu ar fi existat sprijinul Romaniei, R. Moldova nu ar fi tinut piept in conflictul de pe Nistru. Mai mult nu divulg. Concluziile le trageti singuri. Noi, dupa aceea, am avut posibilitatea sa achitam acest sprijin, tot intr-un mod foarte interesant. Istoria trebuie sa fie cunoscuta si cred ca deja unele lucruri pot fi divulgate. Noi am avut intreaga sustinere din partea conducerii de atunci a Romaniei", a declarat Snegur.
• 6 oct 2009 - Ministrul interimar de Externe Catalin Predoiu are o convorbire telefonica cu omologul sau moldovean, Iurie Leanca. Cei doi s-au felicitat reciproc si si-au urat succes in exercitarea mandatelor, abordand principalele subiecte care tin de relatiile bilaterale moldo-romane. Predoiu afirma ca a discutat cu omologul sau moldovean Iurie Leanca inclusiv posibilitatea unei intrevederi in scrurt timp, precizand ca a tinut neaparat sa aiba o discutie cu acesta.
- Seful statului a discutat, la Cotroceni, cu secretarul general al OSCE despre situatia Moldovei si a Transnistriei. Basescu a facut un apel privind sustinerea, prin proiecte specifice ale Organizatiei, a "aspiratiilor democratice si europene" ale R.Moldova, reafirmand totodata pozitia Romaniei privind gasirea de solutii negociate la conflictele inghetate.
• 9 oct 2009 - Noul premier moldovean, Vlad Filat, da asigurari ca aderarea la NATO nu figureaza printre prioritatile Republicii Moldova si ca unirea tarii sale cu Romania este imposibila.
• 12 oct 2009 - Ministrul moldovean al Educatiei, Leonid Bujor, anunta ca un proiect de acord in domeniul invatamantului intre Republica Moldova si Romania va fi elaborat si propus pentru semnare pana la sfarsitul lunii ianuarie.
- Ministrul interimar de Externe, Catalin Predoiu, declara ca relatia cu R.Moldova "trebuie condusa nu numai cu inima, ci si cu mintea, cu foarte multa luciditate, cu calm si fara a grabi lucrurile", pentru ca aceasta "fereastra de oportunitate istorica" deschisa la Chisinau "nu trebuie ratata".
• 14 oct 2009 - Secretarul de stat in MAE, Eugen Tomac, participa la Chisinau la ceremonii de sarbatorire a orasului.
• 15 oct 2009 - Premierul moldovean, Vlad Filat, a discutat telefonic cu presedintele roman, acesta dandu-i asigurari ca vor fi intreprinse actiunile necesare pentru urgentarea semnarii Acordului privind micul trafic la frontiera, conform unui comunicat al Guvernului de la Chisinau.
• 19 oct 2009 - Experti ai Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene din Republica Moldova au initiat, luni, negocierile cu Romania pentru semnarea Conventiei privind micul trafic la frontiera moldo-romana, care, potrivit ministrului Iurie Leanca, ar putea fi semnata in 2009.
• 20 oct 2009 - Acordul privind micul trafic la frontiera dintre Romania si Republica Moldova a fost parafat, la Chisinau, dupa ce delegatiile au incheiat negocierile asupra textului, informeaza MAE, adaugand ca autoritatile R.Moldova au acceptat deschiderea consulatelor la Cahul si Balti.
- Republica Moldova urmeaza sa deschida un consulat la Iasi, a anuntat ministrul moldovean de Externe, Iurie Leanca.
- Iurie Leanca declara ca lipsa unui document care sa stabileasca din punct de vedere juridic frontiera dintre Republica Moldova si Romania "nu este o problema".
• 22 oct 2009 - Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a cerut "scuze pentru insulta adusa Romaniei din partea fostei conduceri" comuniste, afirmand ca, prin felul in care au procedat, comunistii "au insultat cetatenii romani si Romania".
• 2 nov 2009 - Presedintele Traian Basescu semneaza decretele privind infiintarea consulatelor generale ale Romaniei de la Cahul si Balti.
• 4 nov 2009 - Ministrul moldovean de Externe declara ca deschiderea consulatelor Romaniei la Balti si Cahul va fi in avantajul cetatenilor Republicii Moldova.
• 11 nov 2009 - Presedintele Basescu a semnat decretul pentru promulgarea legii de aprobare a OUG care modifica si completeaza Legea cetateniei romane, in sensul simplificarii procedurilor de redobandire si acordare a cetateniei.
- Guvernul a decis numirea Gentianei Serbu si a lui Dumitru-Nicanor Teculescu in functia de consul general la Cahul, respectiv Balti.
• 12 nov 2009 - Traian Basescu le-a spus tinerilor moldoveni, intr-o intalnire la Cotroceni, sa nu creada ca guvernul democratic de la Chisinau va reusi sa schimbe abordarile rapid, mentionand ca in Romania si acum se vad actiuni tipice vechiului regim - dezinformare, minciuna, intoxicare.
- Predoiu saluta "deschiderea" aratata de noua administratie de la Chisinau in relatia cu Romania si cu UE. El mai declara ca in privinta numirii unui nou ambasador la Chisinau "se va ajunge in curand la o propunere concreta", in timp ce omologul moldovean a spus ca au fost anulate notele prin care mai multi diplomati romani au fost declarati persona non grata. "Ministerul Afacerilor Externe de la Chisinau a luat decizia de a declara nule si de a revoca notele prin care mai multi diplomati ai Romaniei in Republica Moldova, inclusiv ambasadorul Filip Teodorescu, au fost declarati anteror persona non grata", a spus Leanca, precizand ca este vorba despre "niste gesturi pozitive reparatorii". Iurie Leanca a amintit ca nici Republica Moldova nu are un ambasador in Romania de mai multa vreme. "Republica Moldova are o anumita restanta la acest capitol. Iata ca de un anumit timp nu avem ambasador aici si intelegem imperativitatea desemnarii cat mai grabnice a unui ambasador pofesionist, cu capacitati deosebite, prezenta caruia va folosi dezvoltarii relatiilor bilaterale dintre Bucuresti si Chisinau. (...) Sper ca nu va dura prea mult timp si intr-o perioada cat mai succinta vom veni cu o candidatura pe masura importantei acestui post", a explicat Leanca.
• 13 nov 2009 - Ministrul de Externe, Catalin Predoiu, a declarat ca a discutat cu omologul sau moldovean pe tema taxei pentru permisul de sedere in Romania (in valoare de 500 euro) si a precizat ca a instructat MAE si MJ sa gaseasca o solutie tehnica "pentru aceste chestiuni legate de taxe".
- Iurie Leanca a declarat ca deschiderea unui consulat la Iasi este o prioritate pentru Republica Moldova.
- Premierul Vlad Filat face o vizita la Bucuresti. Guvernul de la Chisinau doreste sa aiba cu Romania o relatie normala de colaborare si sa reprezinte un partener predictibil si corect, urmarind ca Republica Moldova sa intre cat mai rapid in spatiul european comun, a declarat premierul moldovean in discutia cu premierul interimar Emil Boc. "Demult era necesara aceasta vizita, probabil prea mult timp a trecut de cand oficiali de la Chisinau sa fi venit la Bucuresti si invers. Noi am venit acasa, nu am venit in vizita, si urmarim sa fim cat mai rapid in spatiul european comun, deoarece suntem europeni si avem dreptul, dar si datoria sa fim in acest spatiu", a spus premierul Republicii Moldova. El l-a asigurat pe Emil Boc ca Executivul de la Chisinau doreste sa fie un partener corect de dialog cu Guvernul roman.
• Filat si Boc au semnat Acordul privind micul trafic de frontiera. Acordul permite rezidentilor din ambele tari, care locuiesc legal in localitati situate in proximitatea frontierei, de regula pana la 30 de km (in anumite situatii pana la 50 de km) de linia de frontiera, sa circule fara vize, in zona similara ca intindere situata in cealalta tara, pe baza permiselor de mic trafic de frontiera si a pasaportului valabil.
- Emil Boc declara ca procedurile de acordare a cetateniei romane vor fi reduse astfel incat operatiunea sa fie incheiata in maximum cinci luni de la momentul depunerii cererii.
- Presedintele Traian Basescu a declarat, la intalnirea cu premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, ca se bucura ca la finalul mandatului sau se creeaza o atmosfera pe care si-a dorit-o tot mandatul in relatia cu aceasta tara.
• 18 nov 2009 - Guvernul Republicii Moldova aproba Acordul cu Romania privind micul trafic la frontiera.
• 19 nov 2009 - Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, anunta ca municipalitatea a pus la dispozitia autoritatilor de la Chisinau doua spatii pentru deschiderea unui consulat al Republicii Moldova la Iasi, ambele in centrul orasului, urmand ca partea moldoveneasca sa decida asupra amplasamentului.
• 21 nov 2009 - Presedintele Traian Basescu si premierul Republicii Moldova au avut o convorbire telefonica despre aplicarea Acordului privind micul trafic de frontiera, precum si despre deschiderea consulatelor Romaniei la Cahul si Balti, dar si a consulatului Republicii Moldova la Iasi.
• 25 nov 2009 - Guvernul solicita Parlamentului sa aprobe, in regim de urgenta, acordarea pentru Republica Moldova a unui ajutor financiar nerambursabil de 100.000 lei si a unui set de 400.000 doze de vaccin antigripal cu tulpina pandemica.
• 1 dec 2009 - Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, i-a adresat un mesaj de felicitare omologului sau roman, Traian Basescu, cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei. Liderii moldoveni au sarbatorit pentru prima data in ultimul deceniu Ziua Nationala a Romaniei si au pledat pentru consolidarea relatiilor dintre cele doua tari si pentru modificarea Constitutiei astfel ca romana sa devina limba oficiala a statului.
• 6 dec 2009 - In turul al doilea al alegerilor prezidentiale, Traian Basescu obtine peste 90% din voturile romanilor din R.Moldova.
• 8 dec 2009 - Ministrul interimar de Externe s-a referit, intr-o conferinta de presa, la mandatul sau la MAE, spunand ca a fost atins obiectivul reluarii relatiilor cu R.Moldova.
• 9 dec 2009 - Guvernul roman aproba Acordul privind micul trafic de frontiera cu R.Moldova.
- Guvernul roman trimite 500.000 doze de vaccin pentru prevenirea AH1N1 catre R.Moldova.
• 10 dec 2009 - Premierul moldovean, Vlad Filat, s-a intalnit, la Bonn, cu mai multi oficiali europeni, printre care presedintele Traian Basescu, premierul felicitandu-l pe seful statului roman pentru succesul in alegeri.
- Presedintele Basescu a salutat deschiderea PPE de a sprijini apropierea Balcanilor de Vest de UE, prin decizia de liberalizare a regimului de vize pentru cetatenii sarbi, macedoneni si muntenegreni, incepand din 2010, declarandu-se convins ca acest drum trebuie continuat si in privinta R.Moldova.
• 16 dec 2009 - Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, i-a transmis un mesaj de felicitare lui Traian Basescu pentru obtinerea unui nou mandat de presedinte al Romaniei.
• 17 dec 2009 - Premierul moldovean, Vlad Filat, i-a transmis premierului desemnat, Emil Boc, un mesaj de felicitare pentru nominalizarea in functie, urandu-i acestuia "succes, perseverenta in realizarea scopurilor propuse si rezultate notorii".
• 28 dec 2009 - Insarcinatul cu afaceri al Romaniei la Chisinau, Alexandru Muresan, declara ca, in opinia sa, presedintele Traian Basescu va efectua foarte curand, dar nu inainte de 15 ianuarie, o vizita la Chisinau.
• 30 dec 2009 - Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, i-a adresat omologului roman, Traian Basescu, invitatia de a face o vizita oficiala la Chisinau.
• 6 ian 2010 - Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, spune ca spera sa faca o deplasare in R.Moldova la sfarsitul lunii ianuarie, adaugand ca doreste ca pana atunci sa avanseze si propunerea pentru un nou ambasador al Romaniei la Chisinau.
- Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, anunta ca presedintele Traian Basescu a confirmat vizita oficiala la Chisinau, in a doua jumatate a lunii ianuarie, precizand ca a avut o discutie telefonica in acest sens cu seful statului roman.
• 10 ian 2010 - Ministrul moldovean de Externe, Iurie Leanca, anunta ca vizita la Chisinau a presedintelui Romaniei va avea loc in februarie.
• 11 ian 2010 - Plenul Camerei Deputatilor adopta, cu unanimitate de voturi, Legea pentru ratificarea acordului dintre Guvernele Romaniei si R. Modova privind micul trafic de frontiera.
• 12 ian 2010 - Presedintele interimar al R.Moldova, Mihai Ghimpu, declara, intr-o emisiune televizata, ca un nou ambasador roman la Chisinau ar putea fi numit inainte de vizita presedintelui Traian Basescu.
• 13 ian 2010 - Premierul moldovean, Vlad Filat, a semnat un document prin care a cerut autoritatilor moldovenesti sa intreprinda lucrarile necesare pentru desfiintarea gardului de sarma ghimpata de la frontiera cu Romania.
• 14 ian 2010 - Plenul Senatului adopta, cu unanimitate de voturi, Legea de ratificare a Acordului romano-moldovean privind micul trafic de frontiera intre cele doua tari.
• 15 ian 2010 - Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, s-a intalnit cu omologul din R.Moldova, Iurie Leanca, oficialul roman reiterand sprijinul Romaniei pentru promovarea obiectivelor pe care R.Moldova le urmareste in relatia cu UE.
• 16 ian 2010 - Iurie Leanca anunta ca Traian Basescu va vizita R.Moldova intre 27 si 28 ianuarie.
• 17 ian 2010 - Traian Basescu a promulgat legea de ratificare a acordului cu R.Moldova privind micul trafic de frontiera.
• 20 ian 2010 - Presedintele Basescu declara, la intalnirea cu ambasadorii acreditati la Bucuresti, ca sustinerea Republicii Moldova in procesul de apropiere la Uniunea Europeana reprezinta "proiectul de suflet" al Romaniei, precizand ca de aceea prima sa vizita in noul mandat va fi la Chisinau.
• 21 ian 2010 - Ministrul Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor, Anatol Salaru, a declarat ca sarma ghimpata din gardul de la frontiera cu Romania va fi topita, iar din metalul obtinut va fi construit un pod intre cele doua tari.
• 22 ian 2010 - Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, anunta ca autoritatile romane l-au propus pe diplomatul Marius Lazurca pentru postul de ambasador la Chisinau.
- Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, si-a dat agrementul pentru Marius Lazurca, propus de MAE roman pentru postul de ambasador al Romaniei.
• 25 ian 2010 - Presedintele Traian Basescu este insotit in vizita pe care o face, in 27 si 28 ianuarie in Republica Moldova, de ministrii Vasile Blaga, Adriean Videanu, Teodor Baconschi, Elena Udrea, Radu Berceanu, Teodor Baconschi si Catalin Predoiu, anunta Presedintia moldoveana.