Cele mai importante partide ale momentului, PSD si PD-L, sunt macinate de framantarile interne. Daca la PSD lupta a inceput imediat dupa pierderea alegerilor de catre Mircea Geoana si s-a accentuat zilele trecute, la PD-L situatia a inceput sa se tulbure odata cu impunerea lui Honorius Prigoana drept candidat la postul de deputat in colegiul 1 din Sectorul 1 impotriva deciziei organizatiei de baza. Ieri, tensiunile au rabufnit in forurile statutare ale celor doua partide. Astfel, la PSD s-a stabilit data Congresului national extraordinar pentru desemnarea noului presedinte, iar la PD-L, la solicitarea lui Sever Voinescu s-au demarat discutiile despre schimbarea titulaturii si siglei partidului si mai mult despre modernizarea statutului pentru o mai buna apropiere de popularii europeni.

Congres extraordinar al PSD pe 20 februarieComitetul Executiv National (CExN) al PSD a decis ieri ca pe 4 februarie sa aiba loc Consiliul National, iar Congresul extraordinar, cu alegeri pentru functiile de conducere, sa fie organizat pe 20 februarie, informeaza www.mediafax.ro. Surse participante la sedinta au mentionat ca au existat doua voturi "impotriva", al liderului PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, si al liderului filialei din Vrancea, Marian Oprisan. De asemenea, a existat o abtinere, din partea vicepresedintelui social-democrat Marian Sarbu.

O parte a presedintilor de filiale PSD au propus ieri in CExN organizarea, in urmatoarea perioada, a unui Congres extraordinar pentru modificarea statutului, alegerile pentru functiile de conducere urmand sa aiba loc la un alt Congres.O parte a liderilor partidului, printre care Cristian Diaconescu si Mircea Geoana, sustineau ca acest Congres sa se desfasoare cat mai repede, in luna februarie, in timp ce alti lideri propuneau luna martie.

 Gheorghe Marcu va raspunde de organizarea Congresului PSD

Liderul PSD Botosani, Gheorghe Marcu, a fost validat ieri de CExN ca membru al echipei de organizare a Congresului din 20 februarie. "Este un fel de rasplata din partea partidului avand in vedere rezultatele excelente pe care organizatia noastra le-a obtinut la alegerile prezidentiale", a declarat aseara Gheorghe Marcu. Acesta a tinut sa specifice ca inaintea Congresului, pe 4 februarie, va avea loc Consiliul National care va trasa obiectivele pe care vor trebui sa le respecte organizatorii. Apoi, in cele 16 zile ramase pana la Congres se vor organiza conferinte judetene extraordinare pentru desemnarea membrilor delegatiilor care vor vota noul presedinte al social-democratilor. Gheorghe Marcu a reiterat ca nu s-a decis asupra votului pe care-l va da pe 20 februarie, urmand a stabili ce tabara va sustine dupa sedinta Biroului Permanent Judetean.De asemenea, CExN a stabilit ca norma de reprezentare a filialelor, cu delegati la Congres sa fie aceeasi care a functionat si in 2006, aproximativ 1.500 de delegati, fiecare filiala avand un numar de delegati in functie de numarul de membri.

Nastase se joaca de-a candidatura

Surse din PSD au declarat ieri ca Adrian Nastase a anuntat, in CExN, ca nu intentioneaza sa candideze la functia de presedinte al partidului la urmatorul Congres, dar neexcluzand insa o posibila candidatura la alta functie din conducerea partidului. Dupa ce anuntul sau a ajuns pe toate agentiile de presa, Adrian Nastase a revenit, tot in Consiliu, si s-a declarat dezamagit de scurgerea de informatii si ca, prin urmare, s-a razgandit.Dupa sedinta, insa, Nastase, a evitat sa faca precizari legate de propria candidatura. PD-L vrea sa-si schimbe numele, sigla si orientarea politicaTensiunile din sanul PD-L au razbatut ieri in cadrul Biroului Permanent National (BPN) la care au participat europarlamentarii Cristian Preda si Monica Macovei, precum si deputatul Sever Voinescu, cei care au criticat in ultimul timp conducerea partidului.Europarlamentarul PD-L Monica Macovei a declarat ieri, dupa sedinta BPN, ca a venit cu mai multe propuneri catre conducerea partidului, printre care si o politica de resurse umane, apreciind ca numirile in functiile guvernamentale nu trebuie sa se faca pe baza telefoanelor, ci a competentei. "Trebuie oameni cu specialitate, cu experienta, expertiza in toate domeniile, cum se promoveaza, cum se numesc, in functiile, sa zicem, guvernamentale. Adica, pe criterii profesionale si nu pe baza de telefoane", a spus Macovei.La randul sau, deputatul Sever Voinescu a declarat ca PD-L ar trebui sa-si clarifice doctrina, sa adopte alta sigla, trandafirii fiind simbol socialist, si sa-si schimbe denumirea, el propunand titulatura Partidul Popular. El a adaugat ca, in materie de sigle, "este limpede ca trebuie lucrat cu simbolurile deja consacrate ale curentului popular in Europa". "In ceea ce priveste doctrina, suntem membri ai Partidului Popular European, trebuie sa ne asumam in mod formal doctrina popular-europeana, care, dupa cum stim, este o doctrina in care se regasesc mai multe nuante de centru-dreapta - liberalismul clasic, crestin-democratia, conservatorismul, social-crestinismul, in masura in care raspunde unor cerinte, si asa mai departe. Cred ca lucrurile astea trebuie asumate clar, transant, sa explicam oamenilor ce suntem, pentru ce ne batem, care sunt ideile noastre, care sunt valorile noastre", a adaugat Sever Voinescu.Propunerile lui au fost imbratisate de o serie de lideri ai partidului, precum Vasile Blaga, care a subliniat insa ca o astfel de schimbare trebuie facuta cat mai repede. "Cred ca este si momentul, ca sa reusim in cei doi ani pana la alegeri sa o impunem public. Deci deciziile trebuie luate acum", a spus el. Blaga s-a referit astfel si la o orientare doctrinara crestin-democrata. "Partidele Populare au o tenta puternica crestin-democrata", a spus el despre posibilitatea ca doctrina PD-L sa se orienteze catre acest curent ideologic.



Intrebat ce se va intampla cu orientarea liberala prezenta in denumirea PD-L, Blaga nu a dorit sa faca niciun fel de comentariu.