Evenimentul saptamanii care se incheie azi este fara indoiala validarea lui Klaus Iohannis, ca premier, in Parlamentul Romaniei.
PSD, PNL si UDMR au adoptat o hotarare a legislativului privind sustinerea lui Klaus Iohannis. Prin hotarare este statuata existenta unei majoritati care il sustine pe Klaus Iohannis pentru functia de premier.
Hotararea va constitui baza unei contestatii la Curtea Constitutionala privind un conflict institutional intre presedintie si parlament. Prin aceasta hotarare, opozitia a dat o dubla lovitura: una de imagine in batalia impunerii premierilor si a doua la nivel constitutional, sustinand propunerea lui Iohannis contra desemnarii facute de Basescu.
Aceasta manevra este practic oficializarea colaborarii dintre partidele noii majoritati PNL, PSD si UDMR, urmata in viitor, de semnarea unui protocol, dupa ce unul dintre cadidatii celor trei partide va deveni noul presedinte al Romaniei.
Decizia Parlamentului de a-l sustine pe Iohannis a venit dupa ce liderii PSD, PNL, UDMR si ai grupului minoritatilor i-au comunicat lui Lucian Croitoru refuzul de a-l sustine. Raspunsul noii coalitii majoritare este ferm: il sustin pe Klaus Johannis.
"Hotararea adoptata constata sprijinul Parlamentului Romaniei pentru candidatura lui Klaus Johannis la functia de prim-ministru. Dorim astfel sa demonstram existenta in fapt a acestei majoritati de 65 %", a explicat Mircea Geoana.
El a precizat ca este vorba de "o hotarare cu profund caracter politic" care se inscrie in "interiorul dezbaterilor constitutionale". Dupa adoptarea acestei hotarari, partidele de opozitie pot sa reclame la Curtea Constitutionala un conflict intre presedintie si parlament. Judecatorii constitutionalisti ar urma sa precizeze daca desemnarea premierului este atributia exclusiva a presedintelui sau daca acesta trebuie sa tina cont de vointa unei majoritati parlamentare atunci cand il desemneaza pe seful guvernului. Sesizarea Curtii in aceasta privinta este prerogativa presedintelui Senatului.
Declaratia de sustinere a lui Klaus Iohannis pentru functia de prim-ministru a fost adoptata de parlamentari, cu 252 de voturi pentru si doar doua impotriva. Era nevoie de 236 de parlamentari pentru ca declaratia sa treaca, iar votul nu ar fi fost valabil daca nu se constata cvorumul. Parlamentarii PD-L, minoritari, au parasit sala in timpul dezbaterilor.
Aceasta declaratie este o premiera absoluta in Parlamentul Romaniei, facuta cu scopul de a oficializa majoritatea.
Adoptarea declaratiei este constitutionala, fiind in conformitate cu art.1 pct. 22 din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, unde este admisa dezbaterea situatiei politice actuale urmata de adoptarea unei declaratii cu caracter politic.
Liderii noii majoritati considera declaratia de sustinere a lui Iohannis ca pe o mutare importanta in razboiul cu Traian Basescu.
"Un act de natura eminamente politic", a caracterizat Mircea Geoana, presedintele Senatului, declaratia Parlamentului pentru sustinerea lui Klaus Iohannis ca premier.
Romania are doi premieri: unul desemnat de presedinte si sustinut de un partid minoritar (PD-L) iar celalalt sustinut si validat de noua majoritate parlamentara PSD - PNL - UDMR si minoritatile nationale. Fara a-l mai socoti si pe premierul demis.