Sa fie "Implementarea fondurilor europene..."? Sau "Managementul fondurilor europene..."? Ori, poate, "Fonduri europene..."? Oricum, despre banii europeni sustin ca au invatat primarii doljeni recent scoliti de CRFCAPL Craiova in Grecia. Ce mai conteaza numele programului?!

Primarii doljeni Nicolae Dragoi, din Dabuleni, Constantin Vasile, din Bucovat, Dumitru Dinca, din Dragotesti, si Ion Dinu, din Maglavit, sustin ca in Grecia au tinut-o numai in cursuri si seminarii. Trei sferturi din saptamana petrecuta aici au invatat cum sa acceseze fonduri europene. Cursurile au fost, bineinteles, completate cu practica, vizite la institutii similare, adica primarii, schimb de pareri si experienta, daca or fi avut grecii ce afla despre plaiurile doljene... Si, cum era si firesc, pentru ca se aflau intr-o tara turistica si comerciala, au facut turism si shopping. Pentru ca "este pacat sa ajungi in Grecia si sa nu vezi Atena, Acropole. Tot ce este istoric, antic este frumos", considera primarul comunei Dragotesti, Dumitru Dinca, unul dintre cursanti. Acesta si-a mai rupt din timpul pretios si a cumparat ba o geaca, ba un tricou si cateva maruntisuri, drept suveniruri. Edilul din Dragotesti s-a intalnit, ce-i drept, si cu un primar elen, dar atat de impresionat a fost de istoria tarii lui Aristotel si de viata atenienilor ca nu mai stie denumirea corecta a localitatii de unde era acesta. Ciudat, nici ceilalti cursanti nu prea pronunta bine numele localitatii cu pricina... Oricare ar fi aceasta, cu certitudine locuitorii ei o duc mult mai bine decat cei ai localitatilor rurale din Dolj si, cu siguranta, alesii de acolo au si ei un merit. "Pai, acolo, o primarie cu 11.000 de locuitori are 250 de angajati si fonduri de 12 milioane de euro, in timp ce eu am 14.000 de locuitori, 58 de angajati si trei milioane de euro. Sincer, Atena nu mi-a placut asa de mult, prin toate gangurile duhneste a urina. Dar ei au stiut in ce sa bage banii - in autostrazi si in turism, mai ales in locurile istorice", sustine primarul din Dabuleni, Nicolae Dragoi. Oare cum de au intuit grecii unde si cum sa cheltuiasca banii si chiar fondurile structurale? Raspunsul vine tot de la primarii nostri, care recunosc ca ne despart vreo 40 de ani de civilizatie de locuitorii vechii Elade.

Cu burta... pe cursuri, de nevoie

Spre ghinionul lor, primarii nu s-au putut bucura si de zile insorite, cu putina plaja. Vremea rea le-a stricat planurile si, cum nu au avut ce face, au stat cu burta pe cursurile despre fonduri europene. Dar macar au facut cumparaturi, ca la un tricou merge si o icoana. "Nu am cumparat cine stie ce. Niste icoane pentru familie, asa, pentru cadouri, ca sunt cam scumpe lucrurile acolo", afirma edilul din Dabuleni.
Totusi, despre modul de accesare a fondurilor europene, primarii doljeni sustin ca nu ar fi fost acelasi lucru daca l-ar fi studiat chiar pe meleagurile oltene. Tocmai datorita acestor "iesiri" sunt interesante cursurile tinute de centrul craiovean si platite din bugetele locale, tot mai subtiate. "Am invatat multe, iar o asemenea iesire este impresionanta pentru noi. Ramane o amintire pentru tot restul vietii. Nu ar fi fost acelasi lucru daca se tineau cursurile in Craiova", crede primarul din Maglavit, Ion Dinu. Acesta, inspirat de destinatiile turistice de la malul Marii Egee, se gandeste sa transforme Maglavitul intr-o zona agroturistica folosind, bineinteles, bani europeni.
Atat de impresionati au fost primarii din Dolj de tinuturile grecesti sau de programul despre fondurile europene ca nu mai stiu nici cati bani au trecut din bugetul primariilor pe care le conduc in conturile centrului care i-a "luminat". Sa fie 2.400 de lei, sa fie 2.900 de lei ori, poate, 2.300 de lei?... Le amintim noi: 2.900 de lei au costat cursurile si excursia. Macar despre cum se implementeaza... se acceseaza... se manageriaza fondurile structurale sa-si aminteasca alesii doljeni!