La Bucuresti, guvernul Boc a explodat! Premierul democrat-liberal a anuntat ca l-a demis din functie pe ministrul de Interne, social-democratul Dan Nica.
Detinatorul unui portofoliu indelung disputat, Nica a fost abia a treia optiune a social-democratilor pentru Interne, predecesorii sai, Gabriel Oprea si Liviu Dragnea, demisionand la inceputul lui 2009.
Insa, odata cu guvernul Boc, a explodat si tabla de sah pe care isi deruleaza strategia electorala presedintele Traian Basescu.
Laudat de multe ori pentru instinctul sau de "ucigas" politic, Traian Basescu, caci fara indoiala remanierea lui Dan Nica s-a facut cu acordul sau, nu face o mutare inspirata, ci aplica un brutal cot, risipind toate piesele intr-un haos inexplicabil. Odata cu demiterea lui Dan Nica viitorul politic al lui Traian Basescu intra sub zodia imprevizibilului.
Un viitor plin de intrebari dificile!
Cum vor explica democrat-liberalii declansarea unei crize guvernamentale cu mai putin de doua luni inaintea alegerilor prezidentiale, echivalente de altfel cu o remaniere administrativa?
Cum vor para democrat-liberalii acuzele de destabilizare politica a unei tari si asa aflate intr-o subliniata stare de instabilitate economica?
Social-democratii au ripostat deja, agitand pisica moarta a fraudei electorale pe care Traian Basescu ar pregati-o. Acelasi Traian Basescu care, pe vremea cand candida impotriva lui Adrian Nastase, folosise aceeasi strategie de compromitere a adversarului.
Prin urmare, cum isi vor putea demonstra democrat-liberalii inocenta intentiilor? Cum vor mai putea apara in fata corului de inchizitori altfel decat folosind acelasi limbaj dens in injurii plate si acuze nedemonstrabile?
Un politician neinspirat sau un sahist ratat?
Este probabil unul dintre acele momente in care Traian Basescu a decis sa-si asculte instinctul. Principiul "cea mai buna aparare este atacul" nu va da insa aceleasi rezultate ca in urma cu 5 ani.
Pentru ca Traian Basescu are in prezent mai mult decat un singur calcai vulnerabil. Este incoltit iar popularitatea sa irezistibila primeste o serioasa lovitura astazi. Pentru ca cea mai dificila explicatie pe care Traian Basescu va trebui sa o ofere va fi cea in fata alegatorilor.
Dintre toate motivele prezentate de Emil Boc ca justificare a demiterii lui Dan Nica, unul singur sta in picioare: prin declaratiile sale, social-democratul a atentat la imaginea PD-L.
Or, Traian Basescu se definea pana de curand prin ridicarea sa deasupra foloaselor politicianiste, in logica sa prioritare fiind intotdeauna interesele celor multi.
Astazi, insa, cei de la PD-L se pare ca au cantarit greu in balanta prezidentiala. Mai greu decat cei multi, ale caror voturi fac si desfac in Romania destinele unor politicieni care uita de multe ori ca guvernarea ar trebui sa insemne mai mult decat un joc de sah.
Un joc de sah in care Traian Basescu da in ultima vreme dovada de multa lipsa de inspiratie.