Ministrul de externe al Romaniei, Cristian Diaconescu, intreprinde de luni o vizita de patru zile in China, tara cu care Romania isi doreste incheierea unor parteneriate puternice pe plan economic si reducerea deficitului comercial. In 2009, la 5 octombrie, Romania va sarbatori 60 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice cu China.
Seful diplomatiei romane pleaca luni la Beijing, dupa ce recent declarase ca, in special cu tari precum China, India, Coreea de Sud, care reprezinta zone cu un potential economic imens, Romania isi doreste incheierea de parteneriate puternice in plan economic.
De altfel, Romania a inregistrat in 2008 un deficit comercial in relatia cu China de 2,237 miliarde euro, de 23,3 ori mai mare decat in 2000, pe fondul majorarii importurilor de peste 12 ori, in timp ce exporturile au urcat cu mai putin de trei sferturi in acelasi interval, potrivit informatiilor Eurostat.
Si Traian Basescu a vorbit cu ocazia investirii lui Cristian Diaconescu in functia de ministru de externe despre un "rateu" in relatia cu China. "Nu ezit sa va spun de rateul major in relatia economica cu China, dupa ce relatia politica este de o valoare exceptionala. Lipsa de actiune a structurilor guvernamentale, dupa ce relatia la cel mai inalt nivel s-a stabilit, efortul de echilibrare a balantei intre cele doua tari a fost un lucru care ramane o neimplinire, nu a MAE, dar a structurilor guvernamentale in general", a punctat Basescu.
Vizite la nivel de presedinte al Romaniei au avut loc in China in 1991, 1994, 1997, 2003, ultima vizita fiind efectuata de Traian Basescu in 2006. Seful statului chinez a vizitat Romania in 1996 si 2004, prilej cu care presedintii celor doua tari au semnat Declaratia Comuna a Romaniei si a Republicii Populare Chineze privind stabilirea unui parteneriat amplu de prietenie si cooperare.

Expozitia Mondiala Shanghai 2010

Un alt aspect important in relatia cu China este faptul ca aceasta tara va gazdui anul viitor evenimentul de mare anvergura Expozitia Mondiala Shanghai 2010. Participarea Romaniei la Expo 2010 este coordonata de secretarul de stat din MAE Ferdinand Nagy, comisarul general pentru Expozitii Mondiale. Nagy a declarat in martie, intr-un interviu, ca bugetul alocat participarii Romaniei era de 20 de milioane de lei (circa 5 milioane de euro), expozitia reprezentand o "extraordinara oportunitate ca o tara sa isi promoveze interesele", inclusiv cele economice, pentru ca atrage investitii din China spre Romania si imbunatateste relatiile economice cu spatiul asiatic.
Romania va fi reprezentata la evenimentul de mare anvergura printr-o constructie de forma unui mar, numita "Greenopolis", pe o suprafata de 2.000 de metri patrati. "Marul" va fi o constructie pe cinci nivele, care va cuprinde zone indoor si outdoor si spatii multifunctionale, inclusiv studiouri virtuale.
Presa chineza a relatat deja ca lucrarile la pavilionul Romaniei au si inceput, dupa ce, la sfarsitul lunii trecute, Ministerul roman de Externe a atribuit companiei chineze Shanghai Zhongyuan Construction Group un contract de aproape 2,5 milioane euro pentru proiectarea, executia, amenajarea si demolarea pavilionului Romaniei la Expozitia Mondiala.